Închiderea fabricii Nestle din Timișoara: dramă pentru sindicate, bagatelă pentru primar și parlamentari

Angajaţii fabricii Nestle Timişoara Închiderea fabricii Nestle

Închiderea fabricii Nestle din Timișoara a iscat reacții adverse între sindicaliști și politicieni. Parlamentarii locali bagatelizează problema, care pentru sindicaliști este una de maximă importanță. Chiar dacă în Timiș afacerile merg ca pe roate și este o lipsă acută de forță de muncă, deci disponibilizații de la Nestle nu vor avea probleme cu angajarea, problema rămâne. Dincolo de comunicatul supercorporatist-diplomatic al celor de la Nestle, motivul retragerii din România este unul singur: lipsa de predictibilitate fiscală.

Închiderea fabricii Nestle nu reprezintă o premieră pentru Timișoara. S-a mai întâmplat în 2004, când Kandia a fost preluată de Excelent, iar activitatea a fost concentrată la București. Șase ani mai târziu, clădirea în care Kandia funcționa încă din 1924 a fost rasă de pe fața pământului.

Și nu este nici prima oară când o multinațională din industria dulciurilor părăsește România. Înainte de închiderea fabricii Nestle, avem precedentul din 2009 al Kraft Foods Romania, care a închis fabrica din Brașov unde se producea ciocolata Poiana și a mutat producția în Bulgaria. Tot din cauza (pentru noi, datorită, pentru ei) sistemului fiscal de la sud de Dunăre, mai ”prietenos” cu investitorii.

Acum, vestea despre închiderea fabricii Nestle i-a luat pe mulți pe nepregătite. Este vorba de concedierea a 900 de oameni (aproape 400 în Timișoara și 530 în birourile din București), plus încă vreo 400 din industria auxiliară, de la alte fabrici de unde procurau materie primă. ”Sunt pur și simplu surprins. În urmă cu două luni am încheiat contractul colectiv de muncă la Nestle, companie care a înregistrat un profit foarte bun în România”, spune pentru Cetățeanul Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

El a explicat că închiderea fabricii din Timișoara poate fi pusă pe schimbarea acționariatului Nestle, în care a intrat de curând un american pus pe fapte mari, care vrea să concentreze producția. Recent, Nestle a mai închis o fabrică în Germania, iar Frumosu spune că circulă un zvon potrivit căruia producția de la Timișoara va fi mutată în Ungaria.Închiderea fabricii Nestle

”Ce se întâmplă în România în industria alimentară e un dezastru și amintesc aici de închiderea fabricii de zahăr de la Oradea. Acum, Zahărul Diamant pe care-l găsim în magazine este produs în Germania”, spune liderul sindical, care precizează că în cazul de la Oradea am asistat la o falimentare intenționată.

Dincolo de criticile la adresa multinaționalelor (multe dintre ele întemeiate), Dragoș Frumosu susține că acestora li se pun bețe în roate de către Guvern: ”Dai pe ultima sută de metri tot felul de ordonanțe – asta deranjează și ambiționează. Trebuie gândită o politică fiscală care să încurajeze activitatea investitorilor mari în România, o fiscalitate diferențiată”.

Însă ceea ce pentru sindicate este o dramă, pentru politicieni reprezintă o problemă minoră. În continuare, să vedem ce spun parlamentarii de Timiș, de la putere și din opoziție.

Închiderea fabricii Nestle. Adrian Pau (PSD): nu cred că este o problemă dacă în Timiș vor apărea disponibilizări

”Timișul este în momentul de față un județ care are o problemă cu personalul specializat pe diverse meserii, nu cred că este o problemă dacă în Timiș vor apărea disponibilizări. Mai mult decât atât, din datele pe care le avem Timișul poate înghiți într-o primă etapă peste zece mii de angajați, cam de atâta este neoie în toate domeniile de activitate de la alimentație publică, automotive, firme de construcții etc.Închiderea fabricii Nestle În Timiș șomajul este foarte scăzut, sunt localități în care șomajul este zero, fapt pentru care Timișul va trebui să ia măsuri în ceea ce privește atragerea forței de muncă și nicidecum atragerea investitorilor străini – acest clișeu abordat de toți politicienii, mai ales în timpul campaniilor electorale. Pedalarea pe ideea atragerii investitorilor străini în zona de vest a țării și mai ales în Timiș nu este valabilă, pentru că nu investitorii sunt problema în momentul de față, ci lipsa forței de muncă. Un pas important în acest sens s-a făcut deja, în momentul de față nu mai trebuie ca cetățenii sârbi să fie platiți cu salariul mediu, pot fi angajați cu salariul minim. Aceasta fiind situația din județ, disponibilizarea unui număr de la 500 la 1.000, 1.500 de persoane nu ridică probleme, acele persoane își pot găsi fără probleme alt loc de muncă în Timiș”, a declarat pentru Cetățeanul Adrian Pau despre închiderea fabricii Nestle.

Închiderea fabricii Nestle. Ben Oni Ardelean (PNL): ”Nu o să fie nicio problemă cu disponibilizările”

”În zona de Timiș șomajul oficial este 0,8 procente, ceea ce înseamnă că este aproape inexistent. Mai mult, neoficial, discutăm de un minus de 20 de procente pentru că zilnic intră sute de autocare cu oameni din toate județele limitrofe, inclusiv din alte părți, care lucrează în Timiș. Am avut surpriza, acum doi ani de zile cînd am vizitat câteva fabrici în campania electorală, să văd sute de chinezi și vietnamezi lucrând în fabricile din Timișoara – lucru știut de puțină lume. Dacă deschizi o afacere în Timiș fără a-ți face o piață foarte consistentă poți să dai faliment în momentul următor nu pentru că afacerea nu este bună, ci pentru că nu ai de unde să iei forță de muncă. Oamenii de afaceri de aicea, vorbesc de cei din privat, s-au întâlnit și au încercat să găsească o soluție la povestea asta. Anul trecut au vrut să aducă oameni din Gorj, cărora să le asigure și cazarea, dar amatori au fost puțini. Doar câteva zeci și nu câteva mii. așa cum se spera. Este o problemă serioasă. Piața românească nu este foarte dinamică pe povestea asta a migrației forței de muncă, ai nevoie să aduci oameni din alte părți pentru că există contracte în derulare și ele trebuie să fie onorate. Nu o să fie nicio problemă cu disponibilizările, sunt multe firme care așteaptă cu brațele deschise să ia fiecare om”.Închiderea fabricii Nestle

În context, Ardelean a criticat lipsa de viziune și strategie a autorităților. ”Nu există strategie economică nici pe trei zile. E clar că e o piață destul de sălbatică și de necontrolată, nu poți să ai o predicție, o prognoză referitoare la dezvoltarea României, la echilibrarea zonelor. Orice firmă intră în România este pe cont propriu, nu există o susținere reală a statului în acest moment, una care să aducă sau să atragă investicii încoace. Întrebați orice ambasador al României dacă merge undeva la o întâlnire cu oameni de afaceri sau dacă au ce prezenta. N-au pixuri sau creioane să dea și cu atât mai puțin proiecte de prezentat, de exemplu <<Veniți în România, în Timiș se face asta, în Arad se face asta, în Cluj se face asta>> și așa mai departe. În acest context total haotic și impredictibil, normal că fiecare se descurca pe cont propriu”, a spus el despre închiderea fabricii Nestle.

Primarul Nicolae Robu nu e impresionat de închiderea fabricii Nestle

Și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a bagatelizat închiderea fabricii Nestle.

„Îmi pare rău că se întâmplă aşa, îmi pare rău de oamenii respectivi, dar vreau să îi încurajez, să nu-şi facă probleme, pentru că din fericire în Timişoara se găsesc locuri de muncă şi poate vor ajunge să aibă locuri de muncă chiar mai bune. Presupun că e neplăcut, pentru că s-au obişnuit acolo, dar suntem într-o societate în care se întâmplă şi astfel de lucruri. Timişoara este în plină dezvoltare, se creează noi şi noi locuri de muncă şi nu se produc drame sociale când o firmă se închide”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.