marți, octombrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalÎn 10 zile Nicușor Dan poate rămâne fără mandatul de primar general

În 10 zile Nicușor Dan poate rămâne fără mandatul de primar general

-

În mai puțin de două săptămâni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, va afla dacă își pierde funcția, în urma procesului cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care l-a acuzat de incompatibilitate și de conflict de interese.

După ce Curtea de Apel București i-a dat, parțial, dreptate primarului general Nicușor Dan, procesul continuă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

În 23 septembrie 2024, cu o zi înainte de data stabilită pentru judecarea recursului, ICCJ a admis „declaraţia de abţinere formulată de judecătoarea Păun Luiza Maria de la soluţionarea dosarului”.
Din acest motiv, Luiza Păun a fost schimbată din completul care analizează contestația formulată de primarul general Nicușor Dan și s-a stabilit ca judecata să înceapă în 24 septembrie.

La termenul din 24 septembrie, magistrații au analizat cererea, dar au anunțat că amână pronunțarea până în 8 octombrie. Marți, 8 octombrie, Înalta Curte de Casația și Justiție a amânat, din nou, pronunțarea în această speță. Astfel, a fost fixat un nou termen de judecată, pentru data de 22 octombrie 2024.

Avocatul Radu Dinulescu: „Noi n-am aflat încă nimic de la Parchet”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat ce conține acest dosar în care Nicușor Dan este acuzat de ANI de incompatibilitate și conflict de interese, dar și în ce „cheie” ar putea fi citite toate aceste amânări în luarea unei decizii definitive de către magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Ce conține, de fapt, acest dosar? În baza unor plângeri făcute de câțiva consilieri generali, dacă vă aduceți aminte, s-a declanșat această verificare a ANI asupra faptelor făcute, administrativ, de primarul general care, așa cum bine știm – vă aduceți aminte expresia lui colosală dintr-o știre televizată, la data respectivă – spunea «am descălecat la ALPAB».

ANI a constatat cu întârziere, cu greutate – probabil n-au nici ei inspectori de ajuns, după vreun an, că faptele acestea există. ANI a făcut un raport.

Raportul poate fi împărțit în două părți, o parte care ține de încălcarea legislației cu privire la conflictul de interese și la incompatibilități.

O a doua parte a raportului este reprezentată de sesizarea trimisă de ANI către Parchet, pentru faptele penale sesizate de Agenție în anumite aspecte din activitatea primarului general, cum ar fi, de exemplu, plata de către primarul general a amenzilor date lui de ISC, pe persoană fizică, de la bugetul public.

Nicușor Dan a avut prostul gust de a le plăti din bugetul public, din banii noștri, ai tuturor.

Interesant este că acel dosar n-a fost ținut pe loc de litigiul judecat la Curtea de Apel și la ICCJ, merge pe drumul lui, drumul acela penal.

Acum, primarul general Nicușor Dan a atacat în instanță acest raport, conform procedurii, la Curtea de Apel. Curtea de Apel a dat dreptate parțial primarului general, adică a anulat prima parte a raportului ANI cu privire la conflictul de interese și incompatibilități, dar a respins în schimb acțiunea primarului cu privire la anularea adresei către Parchetul General”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Clar este că Înalta Curte a avut o viteză extraordinară la a înlocui judecătorul din complet”

Dosarul în care Nicușor Dan a dat în judecată Agenția Națională de Integritate este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție din 1 noiembrie 2023. Repartizarea lui unui complet de judecată s-a făcut în urmă cu aproximativ opt luni, precizează avocatul Radu Dinulescu.

„Stupefiantă, pentru mine, a fost data de 23 septembrie, când doamna judecătoare (Maria Luiza Păun – n.r.) dă o declarație de abținere cu doar o zi înainte de termenul de judecată fixat. Este vorba despre o judecătoare care știa cu câteva luni înainte că ea are un motiv de abținere, dar s-a abținut abia mai târziu și a fost soluționată abținerea ei cu o zi înaintea termenului.

Dar, din câte știm noi din practica judiciară, Înalta Curte n-are asemenea viteză. De obicei, ar fi trebuit să amâne termenul de judecată până la momentul găsirii unui judecător care să facă parte din complet.

Pe data de 24 septembrie s-a judecat cauza. O amânare de pronunțare nu e o chestie rară. Se mai întâmplă peste tot, încă, din cauza multitudinii dosarelor pe care le au de soluționat instanțele din România și Înalta Curte. La fel se întâmplă și acum”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

PNL se ceartă cu PSD pe centrele antidorg: Nu a mișcat ministrul sănătății nici un deget!

0
Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților va depune o interpelare la adresa primului-ministru, prin care va cere explicații referitoare la intrarea în vigoare a Legii 234/2024, cea care prevede înființarea a opt centre regionale pentru tratarea celor dependenți de...