Holdingul de interese. Dezvoltarea Capitalei este administrată de un fost partener al familiei lui Virgil Măgureanu

ședința CEx al PSD

Holdingul de interese înfiinţat de Firea. Una dintre cele 22 de companii înfiinţate la iniţiativa Gabriela Firea şi deţinută de Consiliul General se va ocupa de dezvoltarea arhitecturii din Capitală. Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă Bucureşti este condusă de directoarea Lavania Ionescu, al cărei soţ este un fost partener al Doinei Gradea – directoarea TVR, iar unul dintre administratori este Vasile Săvoiu, un apropiat al familiei Măgureanu.

Compania înnfiinţată în luna iunie 2017, altfel spus cu mai mult de un an în urmă, este deţinută de Municipiul Bucureşti prin Consiliul General (cu 99,9964%) şi de Service CiclOp SA (cu restul de 0,0036%).

Vasile Săvoiu este unul dintre cei şapte administratori ai Companiei Municipale de Dezvoltare Durabilă Bucureşti, el fiind asociat într-o altă societate cu membri ai familiei lui Virgil Măgureanu, primul director al Serviciului Român de Informaţii de după Revoluţie. Mai mult, Vasile Săvoiu este rudă, frate aşa cum ne-au transmis apropiaţi ai lui Virgil Măgureanu, cu generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, unul dintre cei mai importanţi generali ai Armatei Române de după revoluţia din 1989. Totodată, Constantin Bartolomeu Săvoiu este şi un important mason al Lojelor.

Holdingul de interese înfiinţat de Firea

Reamintim că societatea Compania Municipale de Dezvoltare Durabilă Bucureşti a fost înfiinţată în iunie 2017 la iniţiativa Gabrielei Firea. Firma face parte din holdingul de 22 de societăţi propuse de primarul Capitalei pentru a rezolva problemele de dezvoltare a oraşului.

În primul an de activitate, aceste societăţi s-au remarcat doar prin majorări de capital, majorări prin care capitalul public a fost trecut în patrimoniul acestor companii, şi prin salarii imense acordate administratorilor, directorilor şi chiar angajaţilor. Raportul de activitate al acestor societăţi este aproape zero la capitolul realizări palpabile. Conform unor date puse la dispoziţie de consilierul general PNL Ciprian Ciucu, rezultă că această companie a cheltuit cu membrii consiliului de administraţie, administratori şi cenzori o sumă de 218.440 lei. A beneficiat de o majorare de capital de 15 milioane de lei în cursul acestui an. Salariul mediu al unui angajat din cei 80 este de 8.6000 de lei.

Opoziţia din Consiliul General a catalogat că aceste companii au fost înfiinţate doar pentru a servi interesele Gabrielei Firea. Astfel, aceste societăţi ar forma holdingul de interese înfiinţat de Firea.

Administratorii Holdingul de interese înfiinţat de Firea

Compania Municipale de Dezvoltare Durabilă Bucureşti are şase administratori, este vorba de Nicolae Ionescu, Vasile Săvoiu, Andreea Cristina Ghiţă, Speranţa Clişeru, Ioan Sebeşan şi Razvan Dumitru Sandu.

Dintre aceştia, cel mai cunoscut este Vasile Săvoiu, fratele generalului SRI – Constantin Bartolomeu Săvoiu. De fapt, cei doi Săvoiu au fost parteneri în firma San Domingo srl, radiată în 2011. Cei doi deţineau 40% din srl, restul de 60% aparţinea lui Marian Măgureanu, fiul lui Virgil Măgureanu.

Nici unul dintre aceştia nu a putut fi contactat pentru a ne explica caracterul afacerii comune sau modul cum Vasile Săvoiu a ajuns să lucreze într-o companiei a muncipalităţii.

VEZI ŞI:

Fiul lui Virgil Măgurenu apare în acţionariatul Romprest

Directorul, moşier la Ciolpani şi soţul fost asociat cu Doina Gradea, directorul TVR

Activitatea principală a Companiei de Dezvoltare Durabilă este dată de servicii de ahitectură, dar poate face şi activităţi de cumpărare sau vânzare imobile.

Directorul societăţii este Lavinia Ionescu. Aceasta din urmă, deşi este plătită cu sume mari din taxele bucureştenilor, este şi o femeie de afaceri implicată ca acţionar şi administrator în patru companii.

Este vorba de Pensiuni Turism Ciolpani srl (unde deţine 95%), Micloşoara Hunting srl (100%), Retro Media srl (0,1%) şi Pacta Consulting (100%).

Pensiuni Turism Ciolpani srl îşi are sediul într-un complex de pensiuni denumit La Garaje. De altfel, conform declaraţiei de avere, Lavinia Ionescu deţine mai multe mii de mp de teren în Ciolpani.

Doina-Gradea-TVRFostul soţ, Mugur George Ionescu, a făcut parte din trustul Media Pro condus de Adrian Sârbu. Mugur George Ionescu a fost acţionar în societatea Star Station PRO SA, unde mai era acţionar, printre alte personaje PRO, şi Doina Gradea, actualul director al Televiziunii Române.

Proiectele companiei

Primarul General, Gabriela Firea, a anunţat în acest an că societatea Compania Municipală Dezvoltare Durabila nu stă degeabă, ci care lucrează la o serie de proiecte prin care sunt concretizate planurile de dezvoltare ale municipalitatii. Este vorba de:

  • o nouă sală polivalentă

Sala polivalenta cu o capacitate de 15.000 de locuri va găzdui competiţii sportive la nivel internaţional. Va fi edificată pe terenul situat lângă Arena Naţională, pe o suprafaţă de 43.000 mp. Arena va avea doua niveluri principale, pe şapte etaje, aria construită fiind de 17.000 mp, iar aria construita desfasurata – de 60.000 mp.

  • un ansamblu de locuinte sociale si de serviciu

Compania Municipala Dezvoltare Durabila va realiza proiectul tehnic pentru un concept inovativ de locuinte sociale si de serviciu care vor fi construite in Bucuresti pe un teren de 6 hectare. Ansamblul va beneficia de arhitectura sustenabila, ecologica, de contorizare individuala pentru apa si gaze si de solutii tehnice pentru economia de energie si utilizarea sustenabila a resurselor, cum sunt, de exemplu, panourile solare. Compus din 16 blocuri P+5, proiectul va insuma intre 528 si 656 apartamente de doua si trei camere. Cifra finala va fi stabilita in documentatia tehnica. Ansamblul va include peste 600 de locuri de parcare, spatii verzi si locuri de joaca.

  • construirea unei filarmonici în Capitală, la standarde internaţionale
  • realizarea spitalului metropolitan cu o capacitate de 1200 de paturi si a celor doua spitale zonale din sectoarele 3 si 6, cu cate 300 de paturi fiecare.

Holdingul de interese înfiinţat de Firea. Primarul General, Gabriela Firea, a lăudat activitatea de la Dezvoltare, chiar dacă la un an de la înfiinţare nu sunt rezultate, ci doar viitoare posibile proiecte: „Mă bucur ca exista in acest moment in cadrul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă o echipă tânăra, o echipă profesionistă şi entuziastă formata din urbanişti, arhitecţi si peisagişti, care elaborează deja proiecte pentru construcţii funcţionale, cu termene minime de concepţie şi execuţie. Spre deosebire de anii precedenti, in care durata de proiectare era indelungata, estimarile de proiectare actuale sunt, in functie de tipul de proiect intre 3, 6 si 9 luni. Vorbim de investitii vitale pentru Capitala, oras inca deficitar la capitolul infrastructura sportiva, culturala, medicala si locativa. Bucurestiul are nevoie de infrastructura modernă pentru sanatate, dar si de spatii performante pentru sport si cultura si, asa cum am promis, prin Holdingul Municipal Bucuresti-Capitala Europeana, vom dezvolta proiecte sustenabile, intr-un interval de timp rezonabil, asa cum se intampla in celelalte capitale din Europa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

*