Gabriela Firea încearcă din nou să obțină votul consilierilor pentru companile municipale

rectificare bugetară la Primăria Capitalei

După ce la finele lunii trecute consilierii generali au respins proiectul, Gabriela Firea încearcă din nou azi să obțină votul lor pentru transmiterea patrimoniului către companiile municipale.

Consilierii generali vor supune din nou votului proiectele de hotărâre privind transmiterea către companiile municipale Parking Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA şi Managementul Traficului SA a patrimoniului pentru serviciile publice pe care le vor prelua aceste companii, care au fost respinse în şedinţa din luna aprilie. Pe lângă acestea, pe ordinea de zi a şedinţei de joi se regăsesc şi proiectele de hotărâre privind delegarea patrimoniului pentru serviciile publice la companiile Întreţinerea arborilor şi spaţiului verde Bucureşti SA, Parcuri şi Grădini Bucureşti SA, Agrement SA, Cimitire Bucureşti SA şi Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins în şedinţa din 19 aprilie proiectele de hotărâre privind transmiterea către companiile municipale Parking Bucureşti SA, Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA şi Managementul Traficului SA a patrimoniului pentru serviciile publice pe care le vor prelua aceste companii. PNL şi USR au votat „împotrivă” şi era necesar un vot de două treimi pentru aprobarea proiectelor. Primarul Capitalei Gabriela Firea a scos din proiectele de hotărâre, la şedinţa din martie, toate anexele cu patrimoniul (terenuri, clădiri etc.) care ar fi trebuit să intre în administrarea companiilor, după ce PNL şi USR au anunţat că votează „împotrivă”, în condiţiile în care era necesar votul de două treimi.

Proiectele de hotărâre respinse presupuneau aprobarea listei bunurilor şi tarifelor serviciului de construire, modernizare, reparare şi întreţinere a arterelor de circulaţie, a podurilor şi a pasajelor, ale serviciului de administrare a parcărilor şi, respectiv, a serviciului privind traficul şi circulaţia rutieră.

Primarul Capitalei Gabriela Firea i-a avertizat pe consilierii generali ai PNL, la începutul şedinţei de Consiliu General, că îl va da în judecată pe liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, „cel care blochează proiectele benefice bucureştenilor”, dacă nu votează proiectele de hotărâre referitoare la delegarea serviciilor publice către companiile municipale, câteva dintre ele fiind pe ordinea de zi a şedinţei de joi.

Gabriela Firea vrea să preia 130 de blocuri de la sectoare

Primăria Capitalei vrea să reabiliteze peste 130 de blocuri din sectoarele 3, 4 şi 5, urmând ca acestea să fie introduse în programul local multianual de reabilitare termică. Municipalitatea invocă bugetele limitate ale primăriilor de sectoare ca motivare a propunerii de preluare a documentaţiilor tehnico-economice pentru reabilitarea blocurilor.

Astfel, de la Sectorul 3 ar urma să fie preluate documentaţiile pentru 101 blocuri (investiţie totală de 148.256.061,57 lei), alte 16 blocuri din Sectorul 4 (investiţie totală de 31.569.958,5 lei) şi 15 blocuri din Sectorul 6 (investiţie totală de 37.075.083,33 lei).

„Abilitaxi”, transport gratuit pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu dizabilităţi motorii ar putea beneficia de transport gratuit în regim taxi în cadrul unui proiect pilot realizat de Primăria Capitalei împreună cu o ONG. Astfel, Abilitaxi va asigura transport gratuit cu patru maşini speciale celor care folosesc scaune rulante în Bucureşti, urmând ca accesul la acest serviciu să se facă prin programare prin dispecerat cu cel puţin 48 de ore înainte.

„Abilitaxi doreşte să faciliteze deplasarea persoanelor cu dizabilităţi, în condiţii speciale de siguranţă şi confort, în mijloace de transport adecvat adaptate nevoilor acestora, ajutându-i să ducă o viaţă independentă în cadrul familiei şi comunităţii respective, şi în mod indirect să se reintegreze în societate”, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de asociere dintre Direcţia Generală şi Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) şi Asociaţia Re-Start Cauză Bună, pentru implementarea în comun a proiectului pilot Abilitaxi.

Protocol de colaborare între Primăria Capitalei şi CFR SA

Primăria Capitalei şi Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA ar urma să semneze un protocol de colaborare pentru realizarea unor proiecte comune, inclusiv investiţii comune în unele obiective, precum şi consultări reciproce prin grupuri de lucru, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Propunerea municipalităţii vine după ce în spaţiul public s-a dezbătut necesitatea reabilitării urgente a Podului Constanţa, aflat într-o continuă stare de degradare. De altfel, municipalitatea a transmis o solicitare Guvernului pentru a-l trece de la Ministerul Transporturilor în subordinea sa, urmând să îşi asume investiţia în lucrările de consolidare şi reabilitare.

„Soluţiile constructive de realizare a studiilor de prefezabilitate/fezabilitate a obiectivelor de investiţii ce vor fi realizate de Compania naţională de Căi Ferate CFR SA şi Municipiul Bucureşti se vor face prin analizarea atentă a modului de deulare a proectelor şi identificarea aspectelor ce pot bloca derularea acestora cu stabilirea de măsuri comune în vederea finalizării cu succes a proiectelor. (…) Prin prezentul protocol, părţile convin să coopereze în vederea realizării obiectivelor de investiţii ce vor fi dezvoltate de către cele două instituţii, care presupun interferenţe şi/sau orice suprapunere între acestea. Scopul colaborării este de a accelera şi facilita obţinerea avizelor din partea celor două instituţii şi executarea lucrărilor de intervenţie, reparaţii şi reabilitare/modernizare”, se arată în proiectul de hotărâre privind încheierea protocolului de colaborare.

Astfel, CFR şi Primăria Capitalei se vor consulta reciproc în ceea ce priveşte stabilirea şi organizarea activităţilor comune, vor pune la dispoziţie materialele necesare şi vor finanţa în comun realizarea investiţiilor.

Intersecţie din Sectorul 3, denumită Piaţa Leul Ierusalimului

O intersecţie din Sectorul 3 al Capitalei ar putea fi numită Piaţa Leul Ierusalimului, iar acolo va fi amplasat şi monumentul unui leu primit ca donaţie din Ierusalim.

Potrivit proiectului de hotărâre, denumirea de Piaţa Leul Ierusalimului va fi atribuită zonei din intersecţia străzii Clucerul Udricani cu strada Olteni din Sectorul 3 al Capitalei, acolo unde va fi amplasat şi leu primit drept donaţie de către municipalitate de la Fundaţia Ronald S. Lauder România. Propunerea a fost făcută de preşedintele acestei fundaţii.

Eugen Simion, cetăţean de onoare al Capitalei

Filologul, eseistul şi istoricul literar Eugen Simion, care împlineşte anul acesta 85 de ani, ar putea fi numit cetăţean de onoare al Capitalei, pentru „contribuţia la promovarea consecventă a creaţiilor fundamentale ale literaturii române”.

„Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti filologului Eugen Simion pentru contribuţia domniei sale la promovarea consecventă a creaţiilor fundamentale ale literaturii române”, este primul articol din proiectul iniţiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.