Fugarul care a fost model pentru Ghiță și Udrea. Stă neatins de extrădare de 16 ani

Fugarul Sorin Beraru este unul dintre cei mai căutați români de către autorități. Fugit în urmă cu16 ani din țară, el a ajuns în Israel. De atunci și până acum, el nu a fost extrădat, deși Ministerul Justiției a reușit să o aducă în țară, tot din Israel, pe Ioana Maria Vlas, partenera lui Sorin Ovidiu Vântu.

Ministerul Justiției nu reușeste să-l aducă în țară pe Sorin Beraru (68 de ani), fostul om de afaceri fiind cel mai longeviv condamnat într-un dosar de corupție care nu a executat vreo zi de închisoare. A fost primul exemplu pentru personaje ca Sebastian Ghiță, Radu Mazăre și Elena Udrea că se poate evita închisoare și se poate chiar trăi bine departe de România.

Afacerea cu sucuri

Din 2002, Sorin Beraru, un influent om de afaceri al vremii, nu este găsit de autoritățile române. Sentința în dosarul care l-a făcut să-și șteargă urmele s-a dat abia în februarie 2016, la 14 ani de la startul cercetărilor. Fugarul a primit cinci ani de închisoare. Până acum nu a executat nici măcar o zi.

Momentan, el este dat în urmărire de Poliția Română și Interpol, însă deși autoritățile române știu unde acesta se află, Beraru nu a fost extrădat.

sorin beraru interpol

 

 

Aceștia au aprobat în mod nelegal, la data de 30 martie 1999, cesionarea acțiunilor deținute de FPS la SC Cico SA către Societatea de Investiții Financiare (SIF) Muntenia. Cico era o societate comercială la care FPS era acționar majoritar (cu 70% din acțiuni) cu obiect de activitate, în principal, în domeniul producerii și comercializării băuturilor răcoritoare și care deținea un patrimoniu imobiliar impresionant: spre expemplu — Halele Bucur Obor.

Este vorba de „Dosarul Cico”, unde ancheta a fost începută de Parchetul General în 1999. În anul 2002, Sorin Beraru și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată la Tribunalul București. În 2007, instanța a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare, iar în 2008 dosarul a fost preluat de DNA, care apoi l-a retrimis în instanță în anul 2011.

Mită pentru procuror

Beraru a dispărut în 2002, după ce în anul precedent s-a mai ales cu un dosar penal. El a vrut să dea șpagă procurorului din „Dosarul Cico”, Georgiana Hosu, actualul adjunct al DIICOT. În urma denunțului lui Hosu, Beraru s-a ales, în 2004, cu o condamnare de șapte ani de închisoare pentru dare de mită.

Vlas s-a întors, forțată

În 2003, la un an după fuga lui Beraru în Israel, din această țară se întorcea Ioana Maria Vlas, administratorul lui Sorin Ovidiu Vîntu în fondurile omului de afaceri.

Deși aceasta a susținut că nu a fost extrădată, ci s-a prezentat la sediul Poliţiei din Tel Aviv şi a spus că vrea să se întoarcă, în realitatea autoritățile române au dus o muncă asiduă pentru reîntoarcerea sa. Inclusiv procurorul general al Israelului s-a implicat în procesul de extrădare.

Fugarul model

Se poate afirma că Sorin Beraru, prin faptul că a reușit să se sustragă anchetelor și condamnării de 16 ani, a fost un model pentru politicienii cercetați de DNA care au plecat din țară. Este vorba de personaje ca Sebastian Ghiță, Elena Udrea sau Radu Mazăre.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. […] Sorin Shmuel Beraru (Bar Or)  era un influent om de afaceri al anilor 2000, căutat și dat în urmărire de autoritățile judiciare române în legătură cu dosarul CICO SA. Potrivit DNA, intenționând să obțină pachetul de 70% din acțiunile deținute de Fondul Proprietății de Stat (FPS) la SC CICO SA, Sorin Beraru a obținut sprijinul direct al unor funcționari din cadrul FPS, care au aprobat ulterior, în mod nelegal, cesionarea acțiunilor deținute de FPS către Societatea de Investiții Financiare (SIF) Muntenia SA. SC CICO SA deținea un patrimoniu imobiliar — terenuri și spații comerciale — într-o zonă cu mare potential comercial (ex. Halele Bucur Obor). La proces, CICO SA se constituise ulterior parte civilă cu suma de 3.650.000 USD, iar AVAS ( urmașul FPS) cu 3.112.454 lei. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.