Fostul șef al CJ Constanța Nicușor Constantinescu a fost achitat în dosarul în care primise șase ani

Nicuşor Constantinescu despre magistrați Nicuşor Constantinescu

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au achitat vineri pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, în dosarul în care acesta fusese condamnat, în primă instanţă, la şase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Decizia este definitivă.

„Admite apelurile declarate inculpaţii Gâmbuţeanu Adrian George şi Constantinescu Nicuşor Daniel împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Bucureşti. (…) Achită pe inculpatul Gâmbuţeanu Adrian George pentru infracţiunile de abuz în serviciu. (…) Achită pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel pentru infracţiunile de abuz în serviciu (douăsprezece fapte reţinute prin rechizitoriu în dauna părţilor civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL şi SC Energii Alternative SRL ). Achită pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel pentru infracţiunile de abuz în serviciu (nouă fapte reţinute prin rechizitoriu în dauna părţilor civile SC Romwind SRL şi SC Energii Alternative SRL )”, se arată în minuta instanţei.

În primă instanţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a fost condamnat, în iunie 2016, de către Tribunalul Bucureşti la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, iar Adrian Gâmbuţeanu, fostul director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, a primit patru ani şi cinci luni de detenţie. În prezent, Nicuşor Constantinescu se află în detenţie într-un alt dosar.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013.

Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate. „În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice”, susţine DNA, în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Totodată, între 2009 şi 2012, a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanţa, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat Regia, din resursele publice, în perioada supusă controlului au fost de peste 200 milioane de lei. „Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Referitor la această împrejurare, sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi”, susţin anchetatorii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.