UPDATE România rămâne fără șef la Armată. Guvernul atacă în instanță decretul lui Iohannis. Reacția lui Leș

România va rămâne în perioada următoare fără șef la Armată, după ce Guvernul a anunțat că atacă în instanţa de contencios administrativ decretul prin care președintele Klaus Iohannis i-a prelungit mandatul şefului Statului Major, Nicolae Ciucă.

Cel mai probabil, instanța va dispune suspendarea aplicării decretului cu pricina până la soluționarea cauzei și așa România va rămâne fără șef la Armată. Informația a fost difuzată de Digi 24.

UPDATE Grigore Leș despre faptul că rămânem fără șef la Armată

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, afirmă că el a considerat că prelungirea mandatului actualei conduceri a Statului Major al Apărării ar fi reprezentat „un semnal negativ la adresa elitei militare, întrucât ar insinua existenţa unei crize de leadership” şi că a încercat să discute cu preşedintele Klaus Iohannis pe acest subiect, însă i s-a transmis că „este ocupat”. „Este limpede că s-a încercat o ambuscadă, care să genereze profit în plan mediatic, electoral, însă din fericire am la dispoziţie căile legale pentru a readuce lucrurile în matca lor legală”, spune Grigore Leş, adăugând că situaţia decretului de prelungire emis de preşedinte „din punct de vedere juridic este fără echivoc”.

El spune că aduce precizări punctuale „întrucât s-a încercat vehicularea unor argumente şi informaţii false în spaţiul public”. Leş afirmă că, din perspectivă legală, s-a speculat asupra faptului că ministrul Apărării nu a respectat condiţia ce prevede că propunerea trebuie să vină din rândul şefilor categoriilor de forţă sau de locţiitor SMAp. „Doresc să clarific pe această cale, încă o dată, că eu nu am mers la Cotroceni cu o propunere în plic. În realitate, am solicitat CSAT avizul pentru a numi un general al armatei române cu recunoaştere internaţională în poziţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, urmând ulterior să emit ordinul de ministru aferent. Numai după aceste etape preliminare propunerea putea fi înaintată către preşedinte spre emiterea decretului de numire, aceasta fiind pasul procedural final. Preşedintele a respins în mod reflex, fără argumente, solicitarea iniţială (care este în fapt apanajul ministrului), anulând întregul eşafodaj pe care se întemeia procedura legală de numire. Teza conform căreia am mers la Cotroceni pentru a solicita emiterea unui decret de numire (sau a mai multora) pentru o persoană neeligibilă este profund neadevărată”, susţine Leş.

Potrivit acestuia, lipsa dialogului a fost „cea de-a doua linie de argumentare prin care s-a încercat culpabilizarea celor implicaţi în procedură”. „Vă pot spune că am avut numeroase iniţiative de a dialoga pe această temă cu Palatul Cotroceni. Deşi este de notorietate tensiunea care există între guvern şi preşedinţie, am făcut tot posibilul pentru a evita o stare de ostilitate, şi subsecvent un blocaj. Eu înţeleg rolul ministrului Apărării ca fiind un personaj discret, dar activ, care nu face din Armată o tribună de la care să-şi optimizeze scorul electoral. Concret, l-am contactat direct, şi din timp, pe preşedinte pentru a discuta deschis, spre a avea perspectiva domniei sale asupra problemei, însă reacţia a venit prompt: «Preşedintele este Ocupat!»”, afirmă ministrul Apărării.

La ultima ședință a CSAT, din 28 decembrie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat prelungirea cu un an a mandatului actualului șef de Stat Major, Nicolae Ciucă. „PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. Nu există o propunere valabilă pentru șeful Statului Major al Armatei”, a declarat șeful statului. El a arătat că mandatul lui Nicolae Ciucă expiră pe 31 decembrie, iar România nu poate rămâne fără șef la Armată. „Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată și am rezolvat-o după ședință”, a mai spus Klaus Iohannis anunțând că a semnat și a trimis spre publicare decretul prin care i se prelungește cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Deși Gabriel Leș, ministrul Apărării, a avut cuvinte de apreciere pentru Nicolae Ciucă, el anunțase că nu îi va prelungi mandatul și va propune pe altcineva pentru acest post. În CSAT, ministrul îl propusese pe generalul Dumitru Scarlat pentru a-i lua locul lui Nicolae Ciucă.

Acesta din urmă era de ceva vreme în colimatorul șefului PSD, Liviu Dragnea. În aprilie 2017, preşedintele PSD se arăta nemulțumit de Nicolae Ciucă. El a spus că nu i-a plăcut afirmaţia şefului Statului Major General potrivit căreia România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, aşteptându-se de la general la „foarte multă rigoare”, având în vedere funcţia pe care o deţine. Liviu Dragnea explica atunci că nu au fost încă finalizate procedurile parlamentare.

Rămânem fără șef la Armată. Iohannis a respins propunerea lui Leș

Revenind la finalul anului trecut, șeful statului a anunțat atunci că respinge propunerea lui Gabriel Leș. „Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării”, a afirmat preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT.

Generalul Ciucă este „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea, dar în continuare cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce”, a mai spus preşedintele.

În decembrie 2018, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, şi generalul-maior Marian Sima, şeful Direcţiei Informaţii Militare, au primit Medalia de onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii. Nicolae Ciucă este şef al Statului Major al Armatei din ianuarie 2015, funcție în care a fost numit de președintele Klaus Iohannis și în care l-a înlocuit pe generalul Ştefan Dănilă.

Acum, România riscă să rămână fără șef la Armată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.