Familia Colțeu, care a obținut cu acte false retrocedarea satului Nadăș, a primit la Arad o clădire destinată Oficiului de Cadastru

satul Nadăş a fost retrocedat

Deși Direcția Națională Anticorupție (DNA) a obținut în instanță anularea certificatului de urmași prin care Mihai și Viorica Colțeu au primit inclusiv retrocedarea unui sat întreg, familia în cauză este în continuare proprietară pe cantoane și clădiri din Arad. Una dintre clădirile retrocedate de primăria lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului, era destinată în urmă cu un deceniu Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Familia Colțeu din Arad a primit mai multe proprietăți în județul amintit, susținând că deține drepturile de moștenire ale nepoatei unui grof. Procurorii anticorupție au descoperit, iar judecătorii au ajuns la aceeași concluzie, falsuri în unul dintre certificatele de moștenire prin care cuplul Colțeu a obținut retrocedarea unei localități, satul Nadaș, așa că acum și retrocedările din Arad ar trebui cel puțin verificate de autoritățile locale. Printre retrocedări se află și o clădire importantă din Arad.

Viorica și Mihai Alexandru Colțeu au cerut, printre altele, retrocedarea unui imobil de pe strada Cloșca din Arad. Conform datelor primite de la ANCPI, clădirea se află și în acest moment în proprietatea celor doi soți, deși calitatea lor de moștenitori este cel puțin suspectă în acest moment.

În anul 2006, clădirea se află în proprietatea statului, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, și era dat în folosință chiar ANCPI pentru oficiul local.

ancpi

 

 

 

 

 

 

Au cerut locuință subvenționată și apoi un sat întreg

Familia Colțeu a intrat în posesia clădirii din Arad, de pestrada Cloșca, la fel cum s-a întâmplat și cu satul Nadaș din același județ, în baza drepturilor de moștenire ale nepoatei unui grof, este vorba de Ecaterina Mairovitz. Familia Colțeu a fost vecină într-un imobil de pe Bulevardul Unirii din Arad cu această femeie. Cei doi au îngrijit-o până în 2004, când bătrânica a decedat.

Clădirea din strada Unirii din Arad unde soții Colteu au fost vecini cu Ecaterina Mairovitz
Clădirea din strada Unirii din Arad unde soții Colteu au fost vecini cu Ecaterina Mairovitz

După moartea Ecaterinei Mairovitz, soții Colțeu au pretins că sunt legatarii bătrânei, asta însemna că dețin drepturile asupra proprietăților care puteau fi retrocedate decedatei. În baza unui certificat de moștenitor avizat la notar, prin care se confirma legătura de rudenie între Ecaterina Mairovitz și groful Iosif Grosz, familia Colțeu a primit proprietățile solicitate. Primăria Arad a avizat solicitările cuplului.

După susccesul retrocedărilor din municipiul Arad, cuplu s-a extins la nivelul întregului județ și au cerut retrocedarea unui sat întreg, este vorba de Nadaș. Ei mai dețin și un canton forestier în localitatea Chișinău-Criș din același județ.

Și în acest caz au pretins că suprafața satului i se cuvine Ecaterina Mairovitz care era nepoata grofului. Acesta, la rândul său, ar fi deținut până la naționalizarea comunistă terenurile localității. Inițial, în 2012, familia Colțeu a primit retrocedarea de 8.700 de hectare, aproape cât aduna tot satul Nadaș.

Anul trecut, soții Colțeu au fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru falsificarea actelor de moștenire prin care au ajuns în proprietatea satului. Procurorii au anulat și retrocedarea pentru că au descoperit că actele prin care susțineau bătrâna pe care au îngrijit-o ar fi nepoata grifului nu sunt autentice. În iunie, Curtea de Apel Timișoara a anulat definitiv retrocedarea.

gheorghe falca
Gheorghe Falcă

Primăria lui Falcă ia de bun certificatul de moștenitor

În ciuda deciziilor procurorilor și ale judecătorilor, reprezentanții Primăriei Arad, condusă de primarul Gheorghe Falcă, ne-au transmis că pentru moment nu sunt suspiciuni privind retrocedările din Arad date soților Colțeu. “Retrocedările către familia Colțeu au fost făcute în baza unui alt certificat de moștenitor față de cel de la Nadaș. Acesta nu a fost contestat până acum de nimeni”, ni s-a transmis de la Biroul de Comunicare.
Mai exact, soții Colțeu au prezentat la Primăria Arad un certificat de moștenitor prin care Ecaterina Mairovitz era nepoata grofului prin intermediul tatălui. În schimb, în cazul Nadaș, au folosit un certificat de moștenitor prin care Ecaterina Mairovitz era nepoata grofului prin intermediul mamei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.