EXCLUSIV! Patru directori din regionala Craiova a CNADNR, învinuiți în dosarul Transalpina 2

Transalpina
Modernizarea Transalpina a produs 4 învnuiți la DRDP Craiova

Surse din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) ne-au dezvăluit că patru directori și șefi de serviciu din cadrul Direcției Regionale Craiova a CNADNR sunt, de săptămâna trecută, învinuiți în dosarul penal „Transalpina 2”. Până săptămâna trecută, ei erau doar suspecți în dosarul instrumentat de procurorii DNA.

Transalpina
„Modernizarea” Transalpina a produs 4 învinuiți la DRDP Craiova

Patru directori și șefi de serviciu din cadrul Direcției Regionale Craiova a CNADNR sunt învinuiți în dosarul Transalpina 2, de către procurori. DNA anunțase, în luna octombrie 2014, începerea urmăririi penale faţă de „suspecţii Lumezeanu Adrian, Ilie Doina şi Pană Emil, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit“. Acum, celor trei suspecți – Adrian Lumezeanu (directorul regional DRDP Craiova), Doina Ilie (director economic) și Emil Pană (fost șef departament „juridic”), cărora li se adaugă, spun sursele „Cetățeanul” și Delia Nedelcu, șef „Achiziții” li s-a adus la cunoștință că au calitatea de învinuiți în dosarul penal „Transalpina 2”. In dosar se arată că subalternii lui Lumezeanu ar fi decontat multe lucrări nerealizate.

Investiție păguboasă

O afacere păguboasă, de peste 300 de milioane de euro, dosarul „Transalpina 2” are la bază o sesizare din mai 2014, înaintată de Corpul de Control al primului ministru. Potrivit organelor de anchetă, începuturile acestui drum – DN 67C Bengeşti-Sebeş (Transalpina) – au pornit de la falsuri grosolane, precum că ar fi urgentă modernizarea sa, pentru că traficul era intens. În realitate, investiția de pe Transalpina nu figura printre prioritățile anului 2008 iar statisticile arătau că, dimpotrivă, traficul era redus. În aprilie 2008, Compania de Autostrăzi a scos la licitaţie proiectul pentru modernizarea Transalpina, contractul în valoare de 345,4 milioane de euro fiind câștigat de Romstrade, firma lui Nelu Iordache.  CNADNR a ales metoda creditului furnizor – constructorul ia un credit bancar şi face lucrările, pe care statul i le decontează ulterior. Lucrarile au fost facute de Romstrade, firma afaceristului Nelu Iordache.

Reclamaţia din 2014 depusă la DNA cuprinde  numeroase nereguli, cum ar fi încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice (proiectul nu era cuprins în programul de achiziţii şi nu avea precizate surse de finanţare), costurile (trecute sub tăcere), dar și multe alte nereguli, descrise pe 17 pagini, care mai cuprind lucrări făcute fără autorizaţii de construcţii sau aviz de mediu.

Cârpeli pe Transalpina

Astăzi, oficial drumul este închis, deşi s-au cheltuit aproximativ 330 milioane euro cu TVA pentru lucrări (49,9 milioane lei prin ordine de plată, 320,35 milioane euro bilete la ordin). Suma face ca modernizarea unui kilometru din DN 67C să fi costat cât construirea a jumătate de kilometru de autostradă. Aceasta în condiţiile în care traficul se derulează în condiţii de risc, lipsesc parapeţii laterali, şanţurile laterale de scurgere a apelor pluviale şi lucrările de consolidare a versanţilor. Vom reveni cu detalii exclusive asupra situației reale a „Transalpina” și a „cârpelilor” cu care conducerea CNADNR vrea să le facă, fără a ține cont de normele de siguranță a circulației.

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Goga Alin Mihaita este inculpatul nr.1 fiindca a primit spaga teren la Ranca pentru a face loby pentru Transalpina.La el e beleaua cat casa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.