Exclusiv! Jaf de 30 de milioane de lei la Primăria Moinești, pe mâna lui Viorel Ilie. Ministerul său, vizitat de DNA

Viorel Ilie
Jaf de 30 milioane de lei la Primăria condusă de Viorel Ilie, înainte de numirea sa ca ministru pentru relația cu parlamentul. Jaf = risipă, cheltuială fără măsură (DEX)

La inițiativa lui Viorel Ilie, Consiliul Local Moinești a redus, în 2011, chiria pe care OMV o datora pentru terenul ocupat cu sondele petroliere cu 5 milioane lei/an. De atunci și până astăzi s-au pierdut peste 30 de milioane de lei.

Procurorii DNA au făcut percheziţii în patru birouri ale Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, ministerul condus de Viorel Ilie, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcţii de consilier.

Cum s-au pierdut 30 de milioane le bugetul local al orașului Moinești

În 2007, Consiliul Local Moinești a aprobat o hotărâre de consiliu prin care chiria percepută de municipalitate pentru terenurile ocupate de sondele OMV a fost stabilită la 7 lei/mp/lună. Cum compania petrolieră exploata în zonă peste 82.000 de metri pătrați de terenuri petrolifere, suma devenea una importantă pentru oraș – circa 7 milioane de lei/an. OMV nu a vrut însă să plătească și a contestat în instanță modificarea contractului de închiriere, uitând că modificarea cuantumului chiriei putea fi miodificată oricând, în limitele legii, de către autoritatea publică. Litigiul s-a tranșat la Înalta Curte de Casație și justiție (ÎCCJ), printr-o sentință irevocabilă emisă pe 30 noiembrie 2010 – magistrații au dispus ca OMV să plătească o chirie de 7 lei/mp!

Avocații multinaționalei nu s-au dat însă bătuți și au atacat în instanță toate hotărârile prin care se stabileau sau se actualizau chiriile pentru terenurile ocupate de instalații petroliere. „Salvarea” OMV a venit însă chiar de la „noul” primar al Moineștiului (ales în 2008), Viorel Ilie. Pe 22 septembrie 2011, Viorel Ilie (actualul ministru pentru relația cu Parlamentul din cabinetul Grindeanu) i-a făcut pe consilieri să voteze reducerea chiriei OMV de la aproape 8 milioane de lei/an la … 2,5 milioane lei. Motivul a fost că, vezi Doamne, riscau să piardă procesele. La rândul său, Consiliul local a aprobat hotărârea cu majoritate de două treimi, cum cerea legea, majoritatea fiind alcătuită inclusiv de consilieri care erau și angajați ai … OMV. Curat conflict de interese, spun juriștii consultați de noi!

Ulterior, un procuror șef din Bacău a hotărât neînceperea penală împotriva lui Viorel Ilie, a consilierilor locali angajați ai OMV, dar și a mai multor judecători. Cetățeanul.net va reveni, săptămâna viitoare, cu detalii asupra afacerii prin care Moineștiul a pierdut deja mai multe zeci de milioane de lei, în speranța că documentele pe care le vom prezenta vor trezi interesul procuroprilor anticorupție!.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ


*