Exclusiv! Jaf de 30 de milioane de lei la Primăria Moinești, pe mâna lui Viorel Ilie. Ministerul său, vizitat de DNA

0
371
Viorel Ilie
Jaf de 30 milioane de lei la Primăria condusă de Viorel Ilie, înainte de numirea sa ca ministru pentru relația cu parlamentul. Jaf = risipă, cheltuială fără măsură (DEX)

La inițiativa lui Viorel Ilie, Consiliul Local Moinești a redus, în 2011, chiria pe care OMV o datora pentru terenul ocupat cu sondele petroliere cu 5 milioane lei/an. De atunci și până astăzi s-au pierdut peste 30 de milioane de lei.

Procurorii DNA au făcut percheziţii în patru birouri ale Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, ministerul condus de Viorel Ilie, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcţii de consilier.

Cum s-au pierdut 30 de milioane le bugetul local al orașului Moinești

În 2007, Consiliul Local Moinești a aprobat o hotărâre de consiliu prin care chiria percepută de municipalitate pentru terenurile ocupate de sondele OMV a fost stabilită la 7 lei/mp/lună. Cum compania petrolieră exploata în zonă peste 82.000 de metri pătrați de terenuri petrolifere, suma devenea una importantă pentru oraș – circa 7 milioane de lei/an. OMV nu a vrut însă să plătească și a contestat în instanță modificarea contractului de închiriere, uitând că modificarea cuantumului chiriei putea fi miodificată oricând, în limitele legii, de către autoritatea publică. Litigiul s-a tranșat la Înalta Curte de Casație și justiție (ÎCCJ), printr-o sentință irevocabilă emisă pe 30 noiembrie 2010 – magistrații au dispus ca OMV să plătească o chirie de 7 lei/mp!

Avocații multinaționalei nu s-au dat însă bătuți și au atacat în instanță toate hotărârile prin care se stabileau sau se actualizau chiriile pentru terenurile ocupate de instalații petroliere. „Salvarea” OMV a venit însă chiar de la „noul” primar al Moineștiului (ales în 2008), Viorel Ilie. Pe 22 septembrie 2011, Viorel Ilie (actualul ministru pentru relația cu Parlamentul din cabinetul Grindeanu) i-a făcut pe consilieri să voteze reducerea chiriei OMV de la aproape 8 milioane de lei/an la … 2,5 milioane lei. Motivul a fost că, vezi Doamne, riscau să piardă procesele. La rândul său, Consiliul local a aprobat hotărârea cu majoritate de două treimi, cum cerea legea, majoritatea fiind alcătuită inclusiv de consilieri care erau și angajați ai … OMV. Curat conflict de interese, spun juriștii consultați de noi!

Ulterior, un procuror șef din Bacău a hotărât neînceperea penală împotriva lui Viorel Ilie, a consilierilor locali angajați ai OMV, dar și a mai multor judecători. Cetățeanul.net va reveni, săptămâna viitoare, cu detalii asupra afacerii prin care Moineștiul a pierdut deja mai multe zeci de milioane de lei, în speranța că documentele pe care le vom prezenta vor trezi interesul procuroprilor anticorupție!.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ


*