vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalEuro 2020 la București, la mâna austriecilor de la Porr, sancționați pentru...

Euro 2020 la București, la mâna austriecilor de la Porr, sancționați pentru întârzierea lucrărilor pe Valea Prahovei

-

Organizarea unor meciuri de la Euro 2020 la București riscă să ajungă la bunul plac al austriecilor de la Porr, care au fost penalizați de Ministerul Transporturilor pentru întârzierea nejustificată a lucrărilor de modernizare a tronsonului Câmpina – Predeal.

Compania austriacă Porr Construct a depus singura ofertă la licitația organizată de CFR SA pentru a dubla linia spre Otopeni, mai exact calea ferată dintre Mogoșoaia și Balotești, în lungime de 7,45 kilometri, informează Club Feroviar.

Proiectul va asigura o legătură feroviară directa de la Gara de Nord la Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, de care depinde aprobarea UEFA pentru organizarea unor meciuri de la Euro 2020 la București.

Partea de proiectare este estimată la o valoare de 2,66 milioane de lei (570.500 de euro), în timp ce lucrările de execuție sunt estimate la 48,4 milioane de lei (10,4 milioane de euro). Potrivit anunțului de participare, CFR SA estimează că valoarea eventualelor servicii și lucrări suplimentare este de 10,95 milioane lei fără TVA – 2,35 milioane de euro. Durata contractului de proiectare și execuție este estimată la 17 luni, de la data atribuirii, astfel că lucrările ar trebui fi finalizate în aprilie 2020.

Putem rata Euro 2020 la București dacă se repetă istoria

Numai să nu se repete istoria, pentru că altfel riscăm să nu mai găzduim meciuri de la Euro 2020 la București.

În 2007, aceiași austrieci de la Porr au început modernizarea tronsonului feroviar Câmpina-Predeal, cu fonduri europene. Lucrarea trebuia terminată în octombrie 2010, numai că recepția finală a întârziat cu mai bine de un an de zile.

„Din nefericire, aceasta este un exemplu de <aşa nu> în ceea ce priveşte proiectele feroviare. E o combinaţie de cinci consorţii, fără manageri de proiect, ceea ce a dus la o bulibăşeală pe şantier. Lucrarea trebuia terminată în octombrie 2010 şi de aceea Porr va primi penalităţi de 24 milioane de euro”, spunea în vara lui 2011 ministrul Transporturilor de la acea vreme, Anca Boagiu.

Reprezentanţii Porr spuneau însă că nu vor plăti penalităţi, susţinând că termenul de finalizare a fost amânat pentru 2012, printr-un addendum la contractul iniţial. „Este un proiect foarte dificil şi cu multe contracte. Se pare că nu a mers prea bine coordonarea dintre constructori, dar suntem încrezători că vom termina proiectul anul acesta (2011 – n.red.). Nu vom plăti niciodată penalizări şi nici nu ştiu să avem, dar este un addendum la contract care se încheie în 2012 şi vom atinge acest target. Deci nu există motive pentru penalizări”, spunea Klaus Bleckenwegner, administrator la Porr. El recunoștea astfel că au fost întârzieri la contract.

În replică, Anca Boagiu a susţinut că addendum-ul respectiv nu modifică termenul de finalizare (29 noiembrie 2011), fiind încheiat doar pentru ca România să nu piardă finanţarea europeană din cauza întârzierii lucrărilor.

Modernizarea tronsonului feroviar Câmpina – Predeal, în lungime de 48 km, a costat 312 milioane de euro, din care 75% au fost fonduri preaderare ISPA şi 25% de la bugetul de stat.

Lucian Șova dădea asigurări că nu vom rata Euro 2020 la București

În vară, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, dădea asigurări că nu vom rata organizarea unor meciuri de la Euro 2020 la București din cauza sa.

„Tren vom avea cu siguranţă; metrou, foarte probabil nu”, a spus atunci Lucian Şova, întrebat dacă până la Campionatul European (de fotbal) din 2020 va fi asigurat transportul suporterilor pe calea ferată de la Aeroportul Otopeni spre Gara de Nord.

„A fost găsită soluţia – deocamdată, la nivel informal – de a se devia de la linia ferată Bucureşti-Otopeni, cu supratraversarea DN1 şi apoi continuarea liniei, pe piloni, până la etajul 1 al terminalului de pasageri din Aeroportul Otopeni. Studiul de fezabilitate va fi gata peste două luni, şi le-am sugerat celor de la CFR SA să construiască partea de linie ferată în regie proprie, iar pasajul să fie scos la licitaţie, astfel încât înainte de Campionatul European să existe această legătură pe calea ferată. Va fi totul gata înainte de 2020, cu siguranţă”, a spus Lucian Şova.

Ministrul Transporturilor a precizat atunci că „există o cerinţă a UEFA ca de la aeroport spre oraş să fie asigurată şi o a doua cale de transport, pe lângă cea rutieră”, de aceea a ales varianta liniei ferate. Rămâne de văzut dacă se vor organiza meciuri de la Euro 2020 la București.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Cât câştigă preşedintele României în comparaţie cu alţi şefi de state europene

0
Klaus Iohannis este președintele României din 2014, iar în fiecare lună primește un salariu pentru această funcție. Dar cât câștigă, de fapt, comparativ cu alți lideri europeni? CITEŞTE ŞI: Atenţionare de călătorie în Bulgaria: Vânt foarte puternic Klaus Iohannis a devenit...