Dragnea vrea să-i cumpere tăcerea lui Narcis Neaga. PSD și ALDE l-au readus in conducerea CNAIR

Fostul director al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Narcis Neaga a fost numit membru in Consiliul de Administratie al CNAIR. Asociatia Pro Infrastructura spune ca perioada in care Narcis Neaga a condus CNAIR a fost „cea mai nociva pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din Romania din ultimii ani”. Narcis Neaga este cercetat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in legatura cu un contract privind autostrada Sibiu – Orastie. Pe perioada mandatului său, Tel Drum a primit mai multe contracte pentru asfaltări și deszepeziri.

Asociatia Pro Infrastructura afirma ca in perioada mandatului lui Neaga deschiderea circulatiei pe lotul 3 al Autostrazii A1 Orastie-Sibiu s-a facut prin musamalizarea sutelor de defecte tehnice, fapt care a dus la vestita demolare pe 200 de metri (la „groapa”) si inchiderea circulatiei pentru un an, timp in care au murit mai bine de 10 persoane pe drumul national paralel (DN1).

Tor in timpul mandatului lui Neaga la conducerea CNAIR, lansarea licitatiilor pentru loturile 2, 3 si 4 ale Autostrazii A1 Lugoj-Deva s-a facut fara a avea acordul de mediu revizuit, fapt care a creat problema tunelurilor de pe lotul 2 (blocaj inca nerezolvat) si, in plus, s-au lansat aproximativ 20 de licitatii pentru pregatirea unor proiecte de autostrazi si drumuri expres, anulate in marea lor majoritate, afirma Asociatia Pro Infrastructura. Narcis Neaga a fost director general al CNAIR in perioada 2012-2015.

Autostrada Sibiu-Pitești

Organizatia mai spune ca pentru proiectul A1 Sibiu-Pitesti licitatia pentru revizuirea studiului de fezabilitate s-a lansat la un pret derizoriu, ignorand avertismentele Comisiei Europene, fapt care a dus la rezilierea contractului in anul 2017.

„Ideile geniale ale dlui Neaga de a construi in concesiune (sau parteneriat public privat – PPP) Autostrada A0 Sud si Autostrada A12 Craiova-Pitesti au tergiversat implementarea acestor investitii si s-a pierdut timp pretios fara sa se avanseze deloc. Tot in timpul „erei” Neaga s-a ratat (pentru a treia oara) realizarea Autostrazii A3 Comarnic-Brasov prin PPP, autoritatile fiind nevoite sa rezilieze contractul semnat cu asocierea castigatoare. Nu in ultimul rand, rezilierea defectuoasa a contractului cu Bechtel (in 2013) a dus la aparitia proiectului separat pentru podul Gilau, un ciot de nici 800 de metri care a transformat lotul Gilau-Nadaselu in autostrada-muzeu si care va fi gata abia in toamna acestui an”, mai arata Asociatia Pro Infrastructura.

Organizatia „dezaproba categoric” decizia ministrului Lucian Sova de a-i oferi lui Neaga un post in Consiliul de Administratie al CNAIR si isi exprima speranta ca ministrul „isi va reconsidera pozitia in cel mai scurt timp”.

Contractele Tel Drum

Din 2010, societatea din Teleorman, care conform procurorilor DNA ar fi controlată de Liviu Dragnea, a primit mai multe contracte de la compania de drumuri și autostrăzi. În aceeași perioadă, Narcis Neaga a ajuns în conducerea actualei CNAIR, companie pe care a condus-o între 2012 și 2015. În jur de 50 de milioane de euro este valoarea contractelor incheiate cu Tel Drum de compania de drumuri pe perioada 2010-2015.

Demiterea

Narcis Neaga a fost demis de la conducerea CNAIR in decembrie 2015, ca urmare a unei inspectii a Corpului de control al Ministerului Transporturilor cu privire la unele nereguli depistate in constructia autostrazii Sibiu-Orastie.

Tel Drum, societate pe care procurorii DNA o ancheteaza cu suspiciunea ca ar fi detinuta de fapt de Liviu Dragnea, a avut mai mult contracte cu CNAIR.

El este cercetat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in legatura cu un contract privind autostrada Sibiu – Orastie, iar in decembrie 2015 el a fost plasat sub control judiciar in acest dosar.

Procurorii DNA spun ca, in 15 mai 2014, Narcis Neaga, in calitate de director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, a suspendat abuziv un contract de servicii privind supervizarea lucrarilor la autostrada Orastie-Sibiu si a platilor aferente acestuia, cu incalcarea dispozitiilor contractuale, a conditiilor Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti si a dispozitiilor legale.

Potrivit procurorilor, Neaga a desemnat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pentru a superviza lucrarile de constructie a autostrazii si pentru a indeplini obligatiile contractuale in perioada de desfasurare a contractelor de lucrari privind: ”Proiectare si executie Autostrada Orastie-Sibiu, Lot 3: km 43+855-km 65+965′, ”Proiectare si executie Autostrada Orastie-Sibiu, Lot 3: km 65+965-km 82+070″.
Ulterior, el a reziliat contractul de supervizare in conditii nelegale si a refuzat plata facturii emise de catre liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si, pe cale de consecinta, in mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a admis in parte cererea formulata de liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum si a penalitatilor de intarziere, calculate de la 15 mai 2014 pana la 23 decembrie 2014, data inregistrarii cererii arbitrale, mai spuneau procurorii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.