Dosarul Vlasov, un schelet din dulapul Alinei Gorghiu

Cioloș
Alina Gorghiu s-a arătat „dezamăgită” de declarația lui Cioloș

Fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, în prezent avocat în baroul Iași, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită. În dosarul său apar numele mai multor parlamentari, între care și al Alinei Gorghiu, co-președintele PNL. Ținta lui Vlasov era confiscarea Registrului Comerțului (ONRC) după trecerea din subordinea Ministerului Justiției – instituție de stat, în buzunarele Camerei de Comerț și Industrie a României. Câștigul – 60 de milioane de euro anual.

Gorghiu
Alina Gorghiu începe să se confrunte cu scheleții din dulap

Potrivit rechizitoriului întocmit, pe 26 februarie 2013, Vlasov, în calitate de  președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României (C.C.I.R), i-a solicitat unui membru al Parlamentului României (deputat) să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”, potrivit unui comunicat DNA.

Alina Gorghiu „prinsă” în dosarul Vlasov – ONRC

Vlasov umărea să influențeze adoptarea unui act normativ prin care  Camera de Comerţ şi Industrie  a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al  Registrului Comerţului. Scopul determinant  al  acestui  demers legislativ îl reprezenta  controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului. Iniţiatorii proiectului au fost deputații Mircea Groșaru, Alina Gorghiu, Aurel Vainer, Attila Marko şi Florin Iordache și senatorul Klarik Laslo-Attila. Din cuprinsul convorbirilor telefonice interceptate autorizat, rezultă că Mihail Vlasov a fost cel care şi-a exercitat influenţa asupra unor parlamentari, în special asupra acelora care aveau şi calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, în vederea însuşirii proiectului legislativ de către parlamentari din partea unor grupuri politice diferite, se arată în rechizitoriu.

După însuşirea proiectului de act normativ, deputatul Mircea Groșaru  a avut mai multe convorbiri  telefonice cu Mihail Vlasov pe tema  susţinerii în Parlament a proiectului de act  normativ, dar şi  în sensul creării în  spaţiul public prin intermediul media a unei imagini  favorabile privind respectiva iniţiativă legislativă.

În decurs de câțiva ani, mai mulți parlamentarii au inițiat patru atacuri legislative menite să mute Registrul Comerțului din subordinea Ministerului Justiției – instituție de stat, în buzunarele Camerei de Comerț și Industrie a României. Miza este mare – mai mult de 60 de milioane de euro anual din taxele de înmatriculare și alte taxe plătite de comercianții din România.

Arbitrii-parlamentari Gorghiu şi Iordache, numiţi în dosare de Vlasov

Gorghiu
Mihail Vlasov a fost deja condamnat la patru ani de închisoare într-un alt dosar

În cazul primilor doi, conflictul moral provine din calitatea de arbitri ai Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. Calitatea de arbitri este recunoscută de parlamentari în declaraţiile lor de avere, iar sumele primite în această calitate nu sunt de neglijat. Astfel, Alina Gorghiu a încasat în urma pres­tării activităţii de arbitru suma de 21.457 lei (aproximativ 4.800 de euro), iar colegul ei, Florin Iordache, a primit 145.686 lei (circa 33.110 euro).

Trebuie precizat că banii nu vin din fondurile CCIR, ci din taxele plătite de firme pentru a li se face dreptate de către Curtea de Arbitraj. Dependenţa arbitrilor de bunăvoinţa lui Mihail Vlasov este evidentă în ceea ce priveşte modul în care sunt repartizate dosarele. Potrivit regulamentului Curţii, nominalizarea arbitrilor pe fiecare dosar în parte se face de către o aşa-zisă „autoritate de nominare“, mai exact de către o persoană ce are un mandat de şapte ani. În prezent, „autoritatea de nominare“ nu e nimeni alta decât Mihail Vlasov, cel care acum, ca şi în 2008, a pornit un adevărat război pentru preluarea Registrului Comerţului.

Arbitrii-parlamentari Gorghiu şi Iordache, numiţi în dosare de Vlasov

În cazul celor doi, se poate vorbi de unconflict moral, care provine din calitatea de arbitri ai Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. Calitatea de arbitri a fost recunoscută de parlamentari în declaraţiile lor de avere, iar sumele primite în această calitate nu sunt de neglijat. Astfel, Alina Gorghiu a încasat în 2008, în urma pres­tării activităţii de arbitru suma de 21.457 lei (aproximativ 4.800 de euro), iar colegul ei, Florin Iordache, a primit 145.686 lei (circa 33.110 euro).

Trebuie precizat că banii nu vin din fondurile CCIR, ci din taxele plătite de firme pentru a li se face dreptate de către Curtea de Arbitraj. Dependenţa arbitrilor de bunăvoinţa lui Mihail Vlasov era evidentă în ceea ce priveşte modul în care sunt repartizate dosarele. Potrivit regulamentului Curţii, nominalizarea arbitrilor pe fiecare dosar în parte se face de către o aşa-zisă „autoritate de nominare“, mai exact de către o persoană ce are un mandat de şapte ani. În prezent, „autoritatea de nominare“ nu era nimeni alta decât Mihail Vlasov, cel care a pornit un adevărat război pentru preluarea Registrului Comerţului.

Ce au declarat MARTORII din dosar

Vainer Aurel, deputat în Parlamentul României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a declarat, în 12.02.2015, că a semnat propunerea legislativă privind registratorii comerciali la solicitarea preşedintelui CCIR, Mihail Vlasov, fără a citi conţinutul acesteia. Deputatul arată că nu a avut niciun fel de schimb de păreri cu ceilalţi coiniţiatori cu privire la această propunere legislativă.

Pe 17.02.2015, Alina Gorghiu, deputată în Parlamentul României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional a declarat, că, la începutul anului 2013, a fost contactată de către deputatul Florin Iordache, care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului. Ea a arătat că nu şi-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, însă arată că acesta era un proiect asumat de formaţiunea politică din care face parte.

Alina Gorghiu a mai spus că nu a purtat discuţii cu deputatul Mircea Grosaru asupra acestei iniţiative legislative, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj şi a presupus că a fost numit arbitru.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.