Dosarele Cetățeanul – Ciutacu a fost plătit gras de Antena 3, dar mai „ieftin” ca Badea. Dan Diaconescu – 3,3 miliarde de lei/lună din drepturi de autor, dar nu și-a plătit dările la stat! ANAF tace

Dan Diaconescu
Mircea Badea s-a pozat, ca maneliștii, cu banii pe care îi datora statului pentru drepturile de autor grase încasate de la Antena 3.

Recent, „Cetățeanul” a arătat cum au câștigat Mircea Badea și Mihai Gâdea sute de milioane de lei lunar, bani plătiți pe contracte de drepturi de autor, nu ca salariați, deși au lucrat efectiv și au fost prezenți, cu „normă întreagă”, în studiourile televiziunilor. Chiar și așa, am semnalat că Badea și Gâdea mai au de plătit sume mari – taxe restante reprezentând TVA pentru drepturi de autor, plus penalități.

Știind că nu are de ales și că trebuie să-și plătească datoriile către stat, așa cum o fac toți cetățenii de rând, Mircea Badea a anunțat ieri că s-a dus la ANAF să-și plătească datoriile! „Cetățeanul” îl felicită pe Mircea Badea și îi îndeamnă pe alți doi mari datornici să-și facă datoria de contribuabili, așa cum și-o fac toți românii de bună credință care stau chiar și la coadă să-și plătească dările la stat.

Victor Ciutacu și Dan Diaconescu au încasat și ei venituri grase din drepturi de autor, pentru care datorează legal, TVA.

 

Dan Diaconescu a câștigat 3,3 miliarde lei pe lună, doar din drepturi de autor

Dan Diaconescu
Între vizitele la DNA sau la instanțe, Dan Diaconescu este așteptat la ANAF să-și plătească taxele pentru miliardele câștigate din drepturi de autor

Veniturile încasate de ziaristul și politicianul Dan Diaconescu, pe drepturi de autor, nu arată ca ale unui om care face politica poporului, ci mai degrabă ca ale unuia care ar fi luat banii poporului! Spunem asta doar pentru că ne uităm doar la sumele fabuloase pe care le-a încasat Dan Diaconescu, ca drepturi de autor, pentru că nu a vrut să plătească taxele pe salarii pe care altfel le plătea orice strungar sau funcționar care-și pierdeau nopțile la OTV, televiziune unde presta Diaconescu.

  • În 2008, Dan Diaconescu a încasat peste 4 milioane de lei din drepturi de autor (peste 3,3 miliarde de lei vechi în fiecare lună).
  • În 2009, pe Diaconescu l-a lovit criza și a câștigat „numai” 2,3 miliarde de lei vechi/lună, adică 2,8 milioane de lei.

ATENȚIE ANAF, ATENȚIE DNA – Dan Diaconescu datorează, numai pentru 2008, TVA de peste 750.000 de lei (plus dobânzi și penalități), bani pe care nu i-a achitat, din informnațiile noastre! Dacă ANAF nu i-a impus plata acestor sume până la 31 decembrie, suma s-a prescris, ne-au spus surse din Ministerul Finanțelor.

Aceasta înseamnă că Dan Diaconescu scapă de plata datoriilor la stat și că banii trebuie recuperați de la funcționarii ANAF vinovați de acest prejudiciu. O cercetare penală se impune și dacă în cazul lui Dan Diaconescu s-au prescris datoriile pentru 2006 și 2007. În 2006, Dan Diaconescu a încasat, din drepturi de autor, peste 840.000 lei, iar în 2007 suma s-a dublat – aproape 1,7 milioane de lei.

Ciutacu, în umbra lui Badea și Gâdea

Dan Diaconescu
Să nu-l plângem pe Ciutacu! A luat bani frumoși de la firma familiei Voiculescu, chiar dacă mai puțin decât Mircea Badea! Deh, fiecăruia după puteri…

Pe net a tot circulat o poză care-i prezentau pe Badea și pe Ciutacu umflându-și mușchii în tandem. Diferența dintre salarii era însă chiar mai mare decât cea de masă musculară (e adevărat – în timp ce Badea își lucra musculatura, Ciutacu își lucra mintea prin consiliile de administrație în care era trimis de șeful său, Ovidiu Mușetescu, al cărui consilier era la APAPS).

Cât a lucrat la televiziunea controlată de familia Voiculescu, Victor Ciutacu a câștigat, din drepturi de autor:

  • 2007 – aproape 200.000 de lei (peste 160 de milioane de lei vechi/lună)
  • 2008 – peste 240.000 de lei (200 milioane lei vechi/lună)
  • 2009 – 225.000 lei în 2009 (peste 180 de milioane de lei vechi/lună)

Să fi fost doar banii motivul pentru care Ciutacu a plecat de la Antena 3 la România TV?

 

De ce restanțe la plata TVA

Codul Fiscal prevedea la acea dată că orice persoană care încasează venituri din cesiunea drepturilor de autor si care au depășit un plafon trebuie să se înregistreze ca plătitor de TVA și trebuie să plătească taxa pe valoarea adăugată pentru sumele încasate peste acest plafon. La acea vreme, plafonul de scutire de TVA era, conform Codului Fiscal, de 119.000 lei/an (35.000 euro la cursul de la data aderării la UE).

Ca urmare, numai scriitorii, ziariștii, actorii, politicienii care încasau, într-un an, mai mult de 10.000 de lei/lună erau obligați la plata TVA și numai pentru sumele încasate peste acest plafon.

ANAF a refuzat să dezvăluie, la solicitarea oficială făcută de „Cetățeanul”, care sunt sumele pe care le au de plată cei de mai sus, invocând secretul fiscal. Am revenit cu o nouă solicitare, în care am cerut ANAF să ne precizeze dacă s-au făcut inspecții fiscale în cazul mai multor jurnaliști, scriitori, artiști și dacă aceștia și-au plătit datoriile către stat (TVA pe drepturi de autor). La această nouă solicitare, ANAF a amuțit de-a binelea.

Vedetele Antena 3 au pierdut, irevocabil, procesul cu ANAF

Pe 23.08.2011, în timpul desfășurării unor inspecții fiscale de către ANAF, un număr de 25 contribuabili care au realizat venituri din cesiunea drepturilor de autor (între care și cei menționați mai sus, cu excepția lui Dan Diaconescu), au înregistrat pe rolul Curții de Apel București (C.A.B.) o acțiune în anulare în totalitate sau în parte împotriva unor acte normative, care prevedeau obligația plății TVA la vânzarea drepturilor de proprietate intelectuală, în cazul depășirii plafonului menționat mai sus.

După finalizarea fondului, în 2012, Antena 3 a făcut mare tam-tam că instanța le-ar fi dat dreptate împotriva ANAF. În realitate, Curtea de Apel București a anulat o singură prevedere legală, care însă nu putuse fi invocată drept temei de drept în actele de control încheiate de către organele de inspecție fiscală din cadrul ANAF. În 2014, și Înalta Curte a respins recursul „anteniștilor”.

Cetățeanul TV

4 COMENTARII

  1. Dlo din justitia romana ,rezolvati cat mai curand toate aceste aspecte cu care sunte-ti instiintati ,asa incat acesti numiti jurnalisti sa nu se mai scalde intr-o nesimtire ,sfidand bunul simt.ROMANIE PLAI DE DOR NU VA MAI UITATI LA DEMENTII ASTIA DELA ANTENE CARE NU FAC PRESA CI O DIVERSIUNE MURDARA.PROPRIE PROSTIMII

  2. secret fiscal?dar dreptul de autor la ce capodopere literare s-a platit?!!!Ce au produs ei e la mintea cocosului ca este ceva public ce a fost publicat!!!Sa ni se reaminteasca si noua capodoperele atat de valoroase.Si cum se strangeau atatia bani din ele .Rezutau in urma vanzarilor?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.