De ce a murit Rozina Miron, profesoara de informatică din Galați

Rozina Miron (dreapta)

Sarcinile de serviciu aberante, amenințările, programul prelungit, mesaje de intimidare trimise noaptea sunt printre motivele care au dus la epuizarea fizică și psihică a Rozinei Miron care în final a făcut infarct în școală.

Rozina Miron, profesoara de informatică din Galați care a murit în timp ce pregătea Bacalaureatul, mama a doi copii, a decedat din cauza șicanelor mizerabile, așa cum sunt catalogate de prietenii dascălului, ale superiorilor. Stresul provocat de conducerea școlii s-a adăugat epuizării fizice, Rozina Miron, ca profesor de informatică, trebuia să facă toată munca din unitatea de învățământ, dar și dintr-un centru de examen, pentru că directoarea și prietenele sale nu se pricepeau așa bine să umble cu calculatorul.

Urma să devină șomeră

Astfel, deși făcea de câteva zile munca pe care trebui s-o desfășoare directoarea, Rozina Marin era cercetată disciplinar tocmai de șefa unității de învățământ. Asta pentru că Rozina Miron, profesoara de informatică, a avut curajul să-i reproșeze că face munca altora. A primit notificarea că este cercetată pe 26 iunie. Asta însemna că risca să-și piardă locul în învățământ.

Documentul care probează că profesoara era anchetată de directoare
Documentul care probează că profesoara era anchetată de directoare

A făcut infarct în timpul Bacalaureatului

Profesoara care a murit de epuizare și stres avea doi copii acasă. Rozina nu le-a spus niciodată copiilor săi că era amenințată că va rămâne fără loc de muncă dacă nu se supune ordinelor sale, așa cum ne-au declarat colegi de-ai profesoarei decedate. Iar ca profesor de informatică, la 42 de ani, este greu să mai găsești un loc de muncă într-un oraș ca Galațiul.

La ora 18.00, muncise 11 ore

Ajunsese să ajuns să muncească și câte 14 ore pentru a pregăti Bacalaureatul. Luni, în ziua decesului, a făcut infarct în școală după ce muncise 11 ore. Era ora 18.00 când a făcut atacul. „Știu că la ora 18.09 ar fi decedat, i s-a făcut rău în liceu. Dacă începuse programul la ora 7.00, era ora 18.00, deci 11 ore de muncă. Făcea naveta între colegiu şi Liceul Racoviţă, unde era un centru de examen pentru Bacalaureat”, ne-a declarat un dascăl.

A făcut un stop cardio-respirator, în timp ce era la muncă. Ea fost a preluată de o ambulanţă şi transportată la unitatea de primiri urgenţe de la Spitalul Judeţean din Galaţi, dar în pofida manevrelor de resuscitare a fost declarat decesul. În momentul în care a făcut infarctul, ea introducea date legate de examenul de Evaluare Naţională la ”Liceul Al. I. Cuza”, după ce în prima parte a zilei s-a ocupat de examenul de Bacalaureat la Liceul ”Emil Racoviţă”, fiind secretarul comisiei.

Șicanele din cancelarie

Un cadru didactic a avut curajul să prezinte tot ce i se întâmpla Rozinei în școala. Așa am tras cortida din fața cancelariei colegiului național din Galați și am pătruns în viața profesorilor.

“Mă doare să spun că pe Rozina a ucis-o și ceva din indiferența noastră, din lehamitea noastra de a judeca pe unii care nu ar merita nici disprețul”, ne-a transmis o colegă a profesoarei. “Rozina nu a murit pentru că a fost bolnavă sau pentru ca s-a plictisit de viață. Avea o familie frumoasă și doi copii mici care aveau multă nevoie de dragostea ei. În ultima perioadă am primit semnale și mesaje din partea ei că o parte din colectivul din care facea parte a dus o adevarată campanie de hărțuire la adresa ei. Mesaje mizerabile pe telefon din partea unui fost director, apostrofari si istericale din partea actualei conduceri au culminat cu adresa atașată care, în timpul a două examene naționale importante au determinat starea care a condus la decesul colegei noastre”, a mai adăugat aceasta.

Directoarea dă vina pe epuizare

Șefa Colegiului ”Al. I. Cuza” spune că femeia a murit din cauza oboselii. „Noi credem că oboseala şi faptul că nu s-a alimentat i-a provocat leşinul. I s-a acordat primul ajutor, am sunat evident la 112, a fost reechilibrată, dusă în ambulanţă şi acolo a făcut stop cardio-respirator. A leşinat efectiv şi noi credem că este vorba de anemie, oboseală. În momentele în care există examene naţionale vă daţi seama că mai sunt şi puncte de vedere divergente, probleme de organizare interioară care se rezolvau până al urmă, nu era nimic grav…Nouă tuturor ne pare sincer rău de ceea ce s-a întâmplat, dar nu este nimeni de vină de oboseală, de stres, probabil şi probleme personale. Noi nu avem nicio culpă în acest final tragic”, a spus Iulia Chirnoagă, directoarea Liceului ”Al.I.Cuza”.

„Am fost contactat vineri de Rozina Miron, m-a sunat şi mi-a spus că este în conflict cu doamna directoare, că nu mai suportă persecuţiile la care este supusă şi că vrea să vin în şcoală să mediez conflictul, dar după Bacalaureat, să nu aibă copiii de suferit. Urma să apară în faţa comisiei de disciplină a liceului pentru atitudine ireverenţioasă faţă de conducerea şcolii, că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, aşa am înţeles”, a replicat Andrei Andrăşescu, lider de sindicat.

Anchete

În urma decesului, conducerea ISJ Galaţi a început o anchetă. „S-au făcut verificări şi urmează să vedem concluziile. Probabil a fost vorba de surmenaj… aşa se lucrează. Este o tragedie. Ştim că era în conflict cu conducerea şcolii şi urma să apară în comisia de disciplină; vom vedea concluziile verificărilor”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, Oana Enache.

Un dosar de cerecetare a început şi Poliţia. „În urma unei sesizări de la Spital primite la Secţia 2 de Poliţie, conform procedurilor, s-a deschis un dosar de cercetare pentru ucidere din culpă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Andreea Rogojină. Cazul a intrat şi în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi care face o anchetă cu privire la cele întâmplate, au declarat reprezentanţi ai instituţiei.
Primarul din comuna unde slujește preotul Cristian Pomohaci, declarații uimitoare. Ce le făcea oamenilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.