Aleşi generali ai Capitalei şi primarul general Marin Stefanel refuză să aprobe bugetul Regiei Autonome de Transport a Energiei Termice Bucureşti pe anul 2015, pentru că să nu fie obligată Municipalitatea să achite subvenţia şi banii necesari pentru reabilitarea sistemului de transport al Energiei. Efectele refuzului alesilor generali si ai mai marilor Capitalei: RADET este in colaps financiar, iar banii din buget nu pot fi folositi. Nu se pot face investitii, datoriile sunt uriase iar bani pentru caldura nu sunt.
„Cerem aprobarea bugetului de la începutul anului. Nu s-a făcut acest lucru tocmai pentru a menţine RADET în haos şi pentru ca primăria să nu fie obligată să de banii necesari de subvenţie. Suntem la sfârşitul anului şi nu avem buget. În acest caz, nici măcar banii care îi alocă Municipalitatea nu pot fi folosiţi de Regie, pentru că nu există cadru legal pentru utilizarea lor”, a explicat preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei, Gabriel Dumitrascu.

Mai mult, şeful Electrocentrale Bucureşti, Marcel Nicolăescu, şi ministrul Energiei, Andrei Gerea, încearcă să pună pe butuci Regia, susţin reprezentanţii RADET.
S-ar putea opri apa calda si caldura
Furnizarea energiei termice în Bucureşti ar putea fi sistată. Această în condiţiile în care Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis joi să oprească livrarea de gaze către producătorul de energie termică Elcen din cauza unor datoriide peste 300 de milioane de lei, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Fără gaze naturale, Elcen nu va mai avea cu ce săproducă apă caldă şi căldură.
Ministrul interimar al energiei Andrei Gerea ar fi făcut presiuni asupra Romgaz să mai furnizeze gaze în Bucureşti până când pleacă el din Guvern. Practic, să lase problema pe seama viitorului ministru. Romgaz a pus anumite condiţii pentru a avea asigurarea că va recupera creanţele, precum gajarea unor active, însă Elcen şi Ministerul Energiei au refuzat. Un comunicat al Romgaz confirmă aceste lucruri.
Elcen nu a mai plătit gazele naturale de foarte multe luni, bazându–se pe bunăvoinţa Romgaz de a prelungi furnizarea pe datorie. Şi această în condiţiile în care şi Elcen şi Romgaz au acelaşi acţionar majoritar: Ministerul Energiei. Însă, la Romgaz, mai există şialţi acţionari minoritari, unul dintre ei fiind Fondul Proprietatea, care nu agreează ideea că producatrul de gaze să acumuleze creanţe. La alţi furnizori de gaze nu poate apela tot din cauza datoriilor.
Contactat de HotNews.ro, Marcel Nicolăescu, director ELCEN, a spus că a convenit cu Romgaz să continue livrarea de gaze, eşalonând datoria pe o perioada de 3-5 ani. Nicolăescu susţine că a trimis propunerea joi seară, după pra 22.00, după ce s-a încheiatşedinţa Consiliului de Administraţie. Este convins că Romgaz va acceptă propunerea, că „Şi Romgaz este companie de stat, la fel căElcen şi la fel că Radet”.
Însă, nu este pentru prima oară când Nicolăescu declara că Elcen a convenit cu Romgaz eşalonareadatoriilor. Şi la sfârşitul lui septembrie a declarat pentru Agerpres că a convenit că eşalonarea să fie făcută de la 16 octombrie „să avem gaze pentru toată perioada iernii 2015- 2016″. Acest lucru nu a fost realizat.
Romgaz a transmis BVB un comunicat prin care se arată că joi Consiliul de Administraţie a luat act de faptul că Elcen nu a îndeplinit condiţiile necesare şi obligatorii pentru continuarea relaţiilor contractuale după dată de 15 noiembrie 2015.
Comunicatul Romgaz:
„În dată de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., în urmă reanalizării situaţiei contractuale cu clientul sau S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A., a luat act de faptul că, în ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost îndeplinită condiţia stabilită de Consiliul de Administraţie, necesară şi obligatorie pentru „continuarea relaţiilor contractuale după dată de 15 noiembrie 2015 şi anume „Prezentarea până la dată de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Romgaz”.
Până la dată prezenţei Electrocentrale Bucureşti S.A., care înregistrează o datorie restanţă de peste 300 milioane RON către ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relaţiilor contractuale, cu respectarea condiţiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante,
însoţit de instrumente de garantare.
ROMGAZ îşi exprimă disponibilitatea de continuare a relaţiilor contractuale cu Electrocentrale Bucureşti S.A., numai în condiţiile respectării prevederilor legale şi a intereselor companie şi şi ale acţionarilor acesteia„.
În ultimele două luni, Romgaz a prelungit în două rânduri contractul cu Elcen, cerând garanţii pentru continuarea furnizării de gaze. Romgaz a lansat mai multe avertismente în ultimele luni către Elcen, anunţând sistarea furnizării gazelor în cazul în care producătorul de energie termică nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor. Pe 15 octombrie au decis prelungirea contractului până pe 15 noiembrie. „O posibilă continuare a relaţiilor contractuale după dată de 15 noiembrie 2015 se va putea realiza numai în condiţiile în care S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. va prezenta, până la dată de 15 noiembrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Romgaz. Neprezentarea programului va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu dată de 16 noiembrie 2015″, se arată într-un comunicat al Romgaz din 16 octombrie.
Romgaz a mai ameninţat Elcen cu sistarea gazelor şi la sfârşitul lui septembrie, însă atunci au ajuns la o înţelegere şi au decis prelungirea contractului până la 15 octombrie. Elcen are o datorie de 362 milioane de lei către Romgaz. Însă şi Elcen are recuperat o creanţă de peste 3,6 miliarde de lei de la furnizorul de apă caldă şi căldură RADET.
Cetățeanul TV