Cum și-a aranjat Ghenosu, unul dintre cei mai periculoși interlopi, eliberarea din penitenciar

Cunoscut drept unul dintre cei mai periculoşi interlopi, Florin Nicolae Ghinea, cunoscut ca Ghenosu, este liber de la jumătatea lunii mai, după ce Tribunalul Vrancea a decis, printr-o sentință definitivă, să-l pună în libertate.

UPDATE. Interlopul Florin Pârjol, zis Ghenosu, cunoscut pentru mai multe infracţiuni din sfera clonării de carduri, prostituţiei, a criminalităţii organizate şi a spălării de bani, a fost vizat, miercuri dimineaţă, de o amplă operaţiune desfăşurată de DIICOT în mai multe judeţe din ţară. Ghenosu a reuşit însă să fugă de la domiciliul său chiar înainte ca oamenii legii să intre în locuinţa sa, posibil în urma unui pont. Zeci de poliţişti şi jandarmi patrulează acum prin cartierul Matei Voievod, acolo unde locuieşte acesta, pentru a-l găsi.

Ghenosu a făcut 45 de plângeri penale și solicitări de deschideri de dosare în Vrancea pe care apoi le retrăgea cu scopul, spun procurorii, să nu fie mutat de la Penitenciarul Focșani, iar cererea de eliberare condiționată să fie analizată tocmai de magistrații vrânceni.

Instanța condusă de judecătoarea Delia Matache a decis să nu ia în considerare că timp de jumătate de an interlopul a ținut să fie judecat pentru eliberare tocmai de instanțele din Vrancea.

Dealtfel judecătorii de la Tribunalul Vrancea nu au ținut cont de această tactică, nici măcar de recomandarea penitenciarului că nu trebuie eliberat și l-au pus în libertate pe Ghenosu.

„Se susține faptul că petentul condamnat a formulat numeroase cereri adresate instanței de judecata, respectiv 45, într-o perioada scurtă (30 septembrie 2015-28 martie 2016), cereri care au fost ulterior retrase. Potrivit adresei nr.133, acesta a inițiat o serie de afaceri judiciare și autodenunțuri la instanțe și organe judiciare deservite de Penitenciarul Focșani, pe care ulterior le-a retras cu intenție vădită a menținerii în această unitate de detenție”. Mai mult, Comisiile pentru eliberări condiționate anterioare au evitat să-i aprobe cererea de liberare condiţionată, „ceea ce duce la concluzia ca perioadă executată în detenție nu este suficientă pentru reeducarea condamnatului, aceste neînregistrând progrese în plan comportamental”, se precizează în ultima sedință a Tribunalului Vrancea, care a dus la eliberarea interlopului.

Durul Ghenosu

Ghenosu: Îi puneți cuțitu-n gât și-l băgați în mașină și-l țineți în mașină până vin eu.
Locotenent al lui Ghenosu: Da, da, da. Hai!
Ghenosu: Hai, sp nu scape!
Locitenent: Da.
Ghenosu: Rupeți-l!

Ghenosu: I-ați dat ca lumea?
Locotenen: Da, nenicule, a leșinat jos!
Ghenosu: Păi scoateți-l afară …

Acesta este un pasaj din interceptările procurorilor DIICOT din dosarul care a dus la condamnarea lui Ghenosu. Era considerat unul dintre cei mai violenți interlopi din Dâmbovița. Își punea locotenenții să bea sânge înainte să-i trimită la execuții mafiote. De altfel, după eliberarea lui, presa din Dâmbovița relata că Târgoviște a fost împânzit de polițiști și jandarmi pentru a se evita un conflict între Ghenosu și ale familii interlope care au crescut în putere în ultimii ani.

Ghenosu, născut cu numele de familie Pârjol pe care l-a schimbat în Ghinea, a fost condamnat în 2011 la o sentință de nouă ani de închisoare pentru şantaj şi infracţiuni informatice. Acesta a fost arestat preventiv din 12 ianuarie 2009. A fost eliberat pe 12 octombrie 2009, pentru trei zile, însă procurorul Dumitru Rebegea, de la Parchetul Tribunalului Prahova a fost reținut de DNA pentru că luase mită de la Ghenosu pentru a-i permite eliberarea. În 2013, Tribunalul București i-a mai dat un „bonus” de un an de închisoare la cei nouă ca rasplată pentru o altă infracțiune.

Ghenosu a fost printre primii interlopi care și-au extins infracțiunile și în afara țării. În 2003, când a fost condamnat de autorităţile franceze pentru că a fost liderul unei reţele care făcea trafic de carne vie şi în paralel se ocupa şi cu cămătăria. El a mai desfășurat „afaceri” și în Italia și Spania.

Motivarea judecătorilor

Cetățeanul.net vă pune la dispoziție motivarea judecătorilor de la Tribunalul Vrancea care a dus la punerea în libertate a lui Ghenosu pentru bună purtare în închisoare și sub bănuiala că nu reprezintă un pericol pentru societate.

Procurorul

Anchetatorul a criticat sentința instanței de fond Judecătoria Focșani, prin care s-a admis cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Florin Nicolae Ghinea, potrivit motivelor depuse în scris la dosar.

Potrivit actelor și lucrărilor dosarului, considera ca nu se impune admiterea liberării condiționate, fiind necesar ca acest condamnat să mai execute pedeasa aplicată. Condamnatul nu a creat convingerea ca poate fi liberat condiționat. Este adevărat ca a fost recompensat, dar a fost sancționat pentru încălcarea Regulamentului de Ordine Interioară. Faptul că a mai fost eliberat condiționat, iar în acest interval a încălcat condițiile dispozițiilor legale, a creat convingerea că pus în liberate, prezintă risc de încălcare a normelor de conduită. Față de acestea solicită respingerea cererii de liberare condiționată.

Avocatul lui Ghinea

Perioadele deținerii anterioare au fost executate în afara României și nu pentru infracțiuni cu voiolență. A primit pedeapsa de zece ani închisoare, pentru savârșirea unei infracțiuni informative. Din pedeapsa totală a executat şase ani și opt luni. Nu a beneficiat de liberare condiționată.
În continuare avocatul arată ca instanța de fond reține în mod corect ca partea asistată a obținut un certificat de calificare, precum și de operator date, meserie care implică o capacitate intelectuala înaltă.

Raportul de sancționare din anul 2011, a fost ridicat în 5 zile de la aplicare. Fără referire la numeroasele recompense primite de Florin Nicolae Ghinea, evidențieri, dar și concursuri sportive câștigate. Nu în ultimul rând arată că a câștigat 46 de zile prin muncă.

Solicita respingerea contestaţiei și menţinerea ca fiind legală şi termeincă a sentinţei penale 701/30.03.2016.

ghenou2Condamnatul Ghenosu

Intimatul-condamnat Florin Nicolae Ghinea având ultimul cuvânt solicită respingerea contestației și liberarea condiționată. Precizează că nu a mai fost eliberat condiționat. Este plecat din România din 1996. A executat pedeapsa totală de șase ani și noua luni. A fost extrădat în România, sub condiția interdicției de cinci ani de a reveni în Franța.

Judecătorul

Examinând actele și lucrările dosarului, Tribunalul apreciază contestația ca nefondată. Sunt evidente elemente pozitive de comportament pe perioada detenției, rapoartele de recompensare depuse cu prilejul soluționării instanței concluzionând aspecte privind îndeplinirea în condiții bune și foarte bune a serviciilor care i-au revenit în calitate de responsabil de cameră ca și în raport de personalul unităţii (Raport de recompensare la Penitenciarul Mărgineni, înregistrat sub nr. SIII/C/32 preventiv la data de 09.07.2009).

Se constată în evoluția comportamentului condamnatului pe parcursul custodiei sale (Mărgineni, București-Rahova, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Colibași, Drobeta Tr. Severin și în ultima parte Penitenciarul Focșani), acordarea mai multor recompense și o singura sancțiune find semnalat un comportament în general corespunzător față de normele instituționale (evaluare constatată și în caracterizarea întocmită la Penitenciarul Focșani, la data de 15.05.2016).

Pe de altă parte disponibilitatea petentului – condamnat de a participa la activitățile educative, culturale, de consiliere psihologică și asistență-socială, moral religioase, instruire școlară și formare profesională a fost evidențiată încă de la debutul executării pedepsei privative de libertate, conduita bună stabilită prin rapoartele de recompensele pedepsei, situație ce nu a suferit modificări.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.