Ponta, copy-paste la Blejnar. Cum se laudă premierul pe Facebook cu măsuri fiscale decise de alții în perioada 2009-2011

haiducul bătrânilor săraci

Victor PontaPremierul Victor Ponta a anunţat, pe Facebook, din concediu, că Uniunea Europeană a închis procedura de infringement la adresa României. Asta, după ce Guvernul Ponta ar fi reuşit să scadă, de la peste 180 de zile la doar 60 de zile, termenul de rambusare a TVA (măsură solicitată de firme),  termenul legal fiind de 45 de zile.

Șeful Executivului  a mai comentat faptul că fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, în perioada căruia „rambursarea legală de TVA pentru firmele exportatoare ajunsese la peste 180 de zile”, este liber, iar el este inculpat într-un dosar penal deschis în 2011 „la sesizarea lui Blejnar”.

Cetățeanul.net a analizat istoria rambursării TVA și a descoperit faptul că premierul nu se leapădă de obiceiul „copy-paste”. El  își asumă o schimbare pe care el de fapt a menținut-o în vigoare, ea fiind implementată de pe vremea când Guvernul era condus de Emil Boc.

Potrivit documentelor aflate în posesia noastră, inițiativa de accelerare a rambursării și schimbarea procedurii de rambursare a fost începută în anul 2009, când ministru al Finanțelor era Gheorghe Pogea și șef al ANAF era Sorin Blejnar. Atunci, s-a decis, în premieră, ca plata deconturilor de TVA restante să se facă în ordinea vechimii, pe principiul „se achită primul decont, în funcție data depunerii”.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta îl acuză că ar fi blocat sau periclitat rambursarea de TVA într-o postare de pe rețeaua de socializare, potrivit B1TV.

Ce spune premierul:

„Încă o veste bună primită de la Bruxelles / tot despre „Economy” stimați peneliști/pedeliști :

„Vă informăm că la data de 15 iulie 2015, Comisia Europeană a decis închiderea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu privire la practica administrativă de a nu soluționa un număr important de deconturi de TVA într-un termen rezonabil (Cauza 2009/4312). Anexăm în acest sens scrisoarea transmisă la data de 31 iulie a.c, de directorul general Heinz Zourek, Direcția Generală impozitare și uniune vamală.”

1. În perioada 2009-2012 in Guvernarea Boc/Predoiu/Blaga/Blejnar/Ialomiţianu/Vass/etc (cei care aşteaptă acum să vină iar la guvernare sub noul PNL) rambursarea legală de TVA pentru firmele exportatoare ajunsese la peste 180 de zile – (doar cei favorizaţi de Blejnar treceau în faţă contra unui comision serios pt el şi pentru PDL via Vasile Blaga) !
2. În guvernarea USL/Ponta am reuşit ca ANAF să scadă de la peste 180 zile la sub 60, prin procedurile Direcţiei Antifraudă”, scrie Victor Ponta pe Facebook.

 Care este adevărul

pagina 1 (2)Potrivit datelor aflate site-ul ANAF, la 31 decebrie 2008 soldul TVA restantă (peste 45 de zile) era aproximativ un miliard de euro, iar maximum de întârzâiere la rambursare era de peste 1.400 de zile.

În anul 2009, conducerea ANAF și Ministerul de Finanțe au decis în premieră schimbarea modalității de plată a TVA către firme (care este menținută și în prezent), selecția deconturilor, care urmau a fi plătite făcându-se la nivel național, printr-un sistem informatic, tocmai în vederea eliminării posibilului subiectivisum ANAF.

pagina 2Tot în 2009, în vederea transparentizării acestui subiect fierbinte, ANAF a decis  publicarea lunară pe site-ul propriu a sumelor de rambursat/rambursate/restanțe etc.,  iar fiecare firmă putea să-și urmărească informatic stadiul decontului TVA solicitat la rambursare.

Din simpla lecturare a site-ului ANAF și a Monitorului Oficial , Cetățeanul a constatat că începând cu anul 2009 au fost luate o succesiune de măsuri, atât organizatorice cât și legislative, pentru îmbunătățirea ramburărilor de TVA .pagina 3

Aceste măsuri au fost luate din proprie inițiativă, cât și în urma notificărilor CE, care soma Guvernul Boc…. pentru întârzierile înregistrate de Guvernul Tăriceanu.

De exemplu, în acest sens fiind o măsură luată în anul 2011 prin care s-a dispus ca toate firmele care aveau de primit de la stat sume între 5.000-10.000 lei – să primească automat banii, iar controlul să se facă în următorii doi ani.

Tot în 2011, s-a schimbat legea, în mandatul ministrului Gheorghe Ialomițianu,  și pentru firmele exportatoare, pentru impulsonarea rambursărilor de TVA la aceste companii.

Site-ul ANAF ne spune că, la 31 martie 2012, (ultima lună în care ANAF era condus de Blejnar) soldul de TVA nerestituită a scăzut până  la cca 1,2 miliarde de lei, (4,2 miliarde de lei cât se înregistra în 2008 ) cel mai vechi decont fiind de 180 zile, faţă de 1.400, cât se înregistra în 2008. Din cele de mai sus, se observă că Victor Ponta a făcut copy-paste pe munca altora.

Vezi aici o parte din documentele care arată că fără reforma fiscală din 2009-2011 Ponta nu avea cu ce se lăuda:

 

 

 

 

 

 

 

 

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.