București: Cum s-au scumpit lucrările pentru un drum de 2,5 kilometri de trei ori în opt ani (GALERIE FOTO)

lucrările
Lucrările la podul peste Dâmbovița sunt în toi, iar muncitorii sunt pe șantier încă de la primele ore ale dimineții

În București nu mai este o surpriză când aflăm că lucrările, în special la drumuri se scumpesc de la an la an. Este vorba de Străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu. Un drum de 2,5 kilometri cu un pod peste Dâmbovița și două benzi pe sens a cărui valoare de execție a crescut de la 27 de milioane de euro, în 2006, când au fost aprobați primii indicatori tehnico-economici, la peste 81 de milioane de euro, în prezent.

În 2010, locuitorii din cartierele Baltă Albă și Sălăjan primeau o veste bună. Primăria începea lucrările la drumul care urma să lege zona din jurul stației de metrou Nicolae Grigorescu de zona Olteniței printr-un drum cu câte două benzi pe sens. Oamenii scăpau astfel de un ocol de cel puțin patru kilometri prin zona Vitan Bârzești.

Lucrarea, începută în primăvara lui 2010, urma să fie predată la cheie în toamna lui 2012. dar nu a fost așa. Acolo este șantier și acum, iar podul care trebuie făcut peste Dâmbovița este la stadiul de betoane și armături.

Din 2006 în 2014 valoarea lucrărilor a crescut de trei ori

Consilierii generali au dat undă verde lucrărilor la străpungerea Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu în februarie 2006. Indicatorii tehnico -economici avizați de consiliu arătau atunci un cost de 118 milioane lei, adică în jur de 27 de milioane de euro pentru 2,5 kilometri de drum la două benzi pe sens și un pod peste Dâmbovița.

În același an, în noiembrie, Consiliul General al Capitalei emitea Hotărârea 268, prin care valoarea totală a lucrării ajungea la 193 milioane lei, adică 44 milioane euro. Undeva cu 60 la sută mai mult decât valoarea inițială.

Între timp, în 2010 începuseră lucrările. În 2014, Primăria Capitalei făcea publică „lista obiectivelor de investiţii cu finanţare integrală sau parţială de la buget”. Lucrarea de la Nicolae Grigorescu apărea cu o finanțare de 365,8 milioane lei, adică peste 81 de milioane de euro.

IMG_20141029_100023
Pentru ca sumele pentru exproprieri să scadă, Primăria a modificat proiectul și a redus numărul benzilor de la trei, la două pe sens

Alba – neagra cu banii pe exproprieri

Lucrările din 2010 s-au încheiat destul de repede, iar din întregul proiect a fost exectat cel mult 20 la sută. Lucrările erau stopate pentru că valoarea despăgubirilor pentru persoanele și firmele care urmau să fie expropriate era enormă.

Pentru 110.000 de metri pătraţi pe care se aflau terenuri şi casele a 726 de proprietari Primăria Capitalei voia să ofere, inițial, 48 de milioane de euro. În acest timp în Consiliul General au apărut discuții aprinse, iar suma totală pentru exproprieri a fost drastic scăzută. În final s-au aprobat aproape opt milioane de euro pentru exproprieri.

În aceste condiții lucrările la Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu au reînceput în 2013 și trebuie să se încheie în toamna lui 2015.

În prezent este asfaltată o parte din drum, iar șoferii pot ieși doar până pe cheul Dâmboviței pentru sensul de mers către centrul Capitalei. La pod se lucrează încă, iar mai multe porțiuni sunt pline de gropi și umplute cu piatră. Inițial drumul, de aproape 2,5 kilometri trebuia să includă trei benzi pe sens, dar din cauza sumelor aprobate pentru exproprieri s-a decis să fie executate doar două benzi pe sens.

Cum se circulă acum în zona șantierului

După patru ani de gropi și utilaje pe carosabil, șoferii care tranzitează zona s-au obișnuit. Merg încolonați pe benzile improvizate și așteaptă ca muncitorii să termine lucrarea.poza 1

Dacă te uiți la panoul care dă informații despre lucrarea crezi că Primăria se află în termen. În schimb pe panou nu apare nicio informație despre data reală la care au demarat lucrările, în 2010, când a fost realizat numai 20% din proiect.poza 2

În zona din apropierea podului peste Dâmbovița sunt semne că lucrarea este pe drumul cel bun. Una din benzile de acces spre pod este aproape gata.poza 3

Porțiunea care este finalizată a devenit, din păcate, parcare. Pentru că în Sectorul 3 nu se mai ridică mașini, șoferii parchează pe ambele părți ale drumului, iar în zona semaforului banda de mers se îngustează.poza 4

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.