Cum ne va schimba traiul Guvernul Grindeanu. Impactul măsurilor adoptate vineri – salarii, pensii și burse

Guvernul Grindeanu

Măsurile adoptate de Guvernul Grindeanu Sorin îi avantajează pe românii cu venituri mici şi medii, dar îi afectează pe cei care obţin salarii mari. Schimbări importante au fost adoptate și pentru întreprinderi.

În a doua ședință de Guvern din 2017, Executivul condus de Sorin Grindeanu a adoptat o serie de acte normative care vor aduce schimbări importante în traiul românilor din acest an.

Salarii mai mari pentru artiști și administrația locală

Potrivit hotărârii adoptate de Guvernul Grindean, de la 1 februarie vor crește, cu 20%, salariile şi sporurile încasate de personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale.

Tot de la 1 februarie, salariile şi sporurile încasate de actori şi alte categorii de artişti – personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte – vor fi majorate cu 50% faţă de nivelul acordat în prima lună a acestui an.

La fel, bursele pentru studenţi au fost mărite, de la 83 de lei la 201 lei pe lună. Tot Guvernul a mai decis ca studenții să beneficieze de transport gratuit pe calea ferată. Facilităţile vor fi acordate numai studenților înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în cadrul universităților acreditate.

Deficitul bugetar urmează creat de aceste măsuri va fi acoperit parţial de sumele ce urmează să fie colectate suplimentar de la cei 36.000 de persoane cu salarii mari.

Guvernul Grindeanu crește pensiile și salariul minim

Guvernul GrindeanuExecutivul a aprobat o creșterea, de la 1 iulie, a punctului de pensie, cu 9%, la 1000 lei. Măsura vine în sprijinul tuturor pensionarilor! De asemenea, de la 1 martie, pensia minimă creşte de la 400 de lei la 520 de lei.

De la 1 februarie va crește, în schimb, salariul minim brut! Acesta se majorează cu 200 de lei (de la 1.250 de lei la 1.450 de lei). Decizia va afecta însă bugetele angajatorilor, care trebuie să majoreze salariile celor remunerați cu salariul minim, dar și a celor cu salarii apropiate! Potrivit Guvernului Grindeanu, măsura va aduce la buget venituri suplimentare de aproximativ un miliard de lei, sumă care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie.

Buni de plată, românii cu salarii mari

O datpă cu modificările aduse Codului Fiscal, de către Guvermnul Grindeanu, prin OUG, românii cu salarii foarte mari vor plăti și contribuții mai mari. Guvernul a eliminat plafonarea CAS şi a CASS la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute (13.405 lei – cinci salarii X 2.681 de lei). Astfel, un angajat cu salariul brut lunar de 20.000 de lei plătea până acum CAS (10,5%) şi CASS (5,5%) doar pentru un nivel brut de 13.405 lei (cinci salarii medii brute), nu şi pentru diferenţa până la 20.000 de lei (pentru 6595 lei nu plătea taxele). Acum va plăti CAS și CASS la întregul salariu brut, de 20.000 de lei.

Eliminarea plafonării CASS va aduce la buget 500 de milioane de lei, iar a CAS – 1,4 miliarde de lei. Banii vor fi folosiţi pentru creşterea salariilor actorilor, a pensiei minime, pentru facilitățile acordate studenților (creșterea burselor și transportul gratuit pe calea ferată).

Facilități pentru IMM, scutiri de impozite

Tot prin măsurile de modificare a Codului Fiscal, Guvernul Grindeanu spune că vizează „susţinerea mediului de afaceri, prin încurajarea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor, precum şi prin stimularea activităţii de inovare, cercetare şi dezvoltare“. Iată care sunt principalele modificări:

Scade impozitul pentru microîntreprinderi – Limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent se majorează de la 100.000 euro la 500.000 euro, modificând astfel una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiţia microîntreprinderii. Cotă de impozitare pe venituri va fi unică, de 1%, pentru microîntreprinderi, indiferent de numărul de salariaţi.

Sezonierii, scutiți de impozit – persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor cu caracter sezonier, în baza contractului individual de muncă, încheiat pe durată determinată nu vor mai plăti impozit. „Măsura propusă are ca efect dezvoltarea unui capital uman calificat“, informează Executivul.

Vânzările de case şi terenuri nu vor fi impozitate dacă valoarea este de cel mult 450.000 de lei. Pentru valoarea ce depășește plafonul de 450.000 lei, cota va fi de 3%, se mai arată în OUG care modifică prevederile Codului Fiscal. „ La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 de lei“, se arată în textul actului normativ.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.