Cum lovesc Putin si Orban în România și în UE! Centrala nucleară din Ungaria și gazoductul pe traseul South Stream

Ungaria

Ungaria și Rusia vor ridica o nouă unitate nucleară la 120 de km de România. Centrala atomică va afecta mediul și va avea drept consecință transformarea țării noastre într-un vasal energetic față de Budapesta. Astfel, Ungaria va avea capacitatea să exporte mai multă energie, dar va beneficia, cu sprijinul Rusiei, și de alte proiecte de infrastructură pentru a produce și exporta energie.

În baza unor informații pe care le-am cules de la analiști în domeniul energetic, reiese că prin proiectul Paks II, care ar putea începe chiar din acest an, Ungaria îşi va dubla producţia de energie atomică (ieftină şi …). Lucrările ar trebui să demareze chiar la începutul acestui an, potrivit declarațiilor făcute de Vladimir Putin in 2017, la întâlnirea cu Viktor Orban, premierul Ungariei. „Munca pe șantierul de construcție ar putea porni deja la începutul anului viitor”, a spus Putin în timpul vizitei în capitala Ungariei, Budapesta.

Articol redactat de Cătălin Antohe și Marian Buhociu

Altfel lipsită de resurse naturale, Ungaria va exporta mai multă energie

UngariaCu noua centrală, producția de energie atomică a Ungariei va ajunge la 30.000 GWh/an, iar totalul energiei electrice produse va ajunge la aproape 45.000 GWh/an, făcând un salt de 7-8 locuri în clasamentul mondial al producătorilor de energie electrică, ajungând la nivelul Bulgariei, cam pe locul 55-56.

Chiar dacă România produce mai mult (circa 64.000 GWh/an), Ungaria are totuşi un teritoriu și o populație de două ori mai mici! În consecință, consumul de energie electrică anual al maghiarilor nu depăşeşte 23-24000 GWh, spre deosebire de România, care are un consum intern de 48000 GWh/an. Practic, în urma investiţiei de la Paks, Ungaria va avea o disponibilitate de export mult mai mare decât a României! Deja Ungaria exportă mai multă energie electrică decât România, fiind al 22-lea exportator mondial (noi fiind abia pe locul 35).

Să mai adăugăm şi faptul că producția de energie nucleară este mai ieftină decât cea pe bază de combustibil fosil (cărbune) sau decât cea produsă din gaz natural, deci și rata profitului este cu mult mai mare… Mai mult, țara vecină are și un grad de interconectare cu mult mai mare decât cel al României! Într-un raport din 2015 în care Comisia Europeană identifica gradul de interconectare a reţelelor electrice din statele membre – Ungaria avea 29%, iar România la doar 7% (sub nivelul minim de 10% cerut statelor membre ale Uniunii Europene)- ENTSO-E, Scenario Outlook and Adequacy Forecast 2014.

Nod energetic la Budapesta. România, ocolită

Ungaria
Noul gazoduct ar urma să ducă gazele ruseşti în Europa Occidentală de-a lungul fostului proiect South Stream, la care s-a renunţat.

Miza politică uriaşă, pentru Budapesta, a centralei de la Paks, constă în etalarea unui semn concret de colaborare cu mult-sfidata Federaţie Rusă. În acelaşi timp, Vladimir Putin este nerăbdător să puncteze în relaţia cu Uniunea Europeană o mare lovitură de imagine şi, în acelaşi timp, să demonstreze că Rusia este în continuare capabilă să exporte tehnologie şi să coordoneze proiecte mari, atât financiar cât şi tehnologic.

Ofensiva energetică a lui Orban are un scop bine determinat: transformarea statului vecin într-un nod energetic regional şi excluderea României din traseul infrastructurii energetice regionale, astfel încât Ungaria să poată controla accesul energiei româneşti pe pieţele internaţionale.

In schimb, preşedintele rus are un plan transparent de a folosi relaţiile politice bune cu Turcia (mai nou), Bulgaria, Serbia şi Ungaria pentru a dezvolta infrastructura care ar urma să ducă gazele ruseşti în Europa Occidentală de-a lungul fostului proiect de gazoduct South Stream, la care s-a renunţat.

Traiectoria noului gazoduct va fi decisă până la sfârşitul anului 2019, ceea ce ar aduce Ungaria în postura de a dispune de infrastructura necesară preluării a 10 miliarde de metri cubi de gaze la graniţa sa de sud.

BRUA fara A

Acest nou traseu va consolida piaţa de gaze din Ungaria şi va conduce la transformarea acestui stat într-un nod regional de gaze naturale, pentru că totul trebuie privit in contextul noului stadiu de evoluţie al proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria- Austria), care devine BRU, prin excluderea Austriei de către operatorul maghiar de transport.

Astfel, dacă iniţial proiectul european BRUA prevedea aducerea gazului caspic (din zăcământul ŞahDeniz) prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, acum acest proiect se mărgineşte la a aduce gazul românesc din Marea Neagră în Ungaria, în vederea alimentării petrochimiei maghiare! Dar adaugă şi o infrastructură de 5 miliarde mc la cea existentă deja în Ungaria.

Astfel, Ungaria va mai dispune de infrastructură suplimentară de 15 miliarde mc, în vreme ce România este ocolită de toate coridoarele regionale de transport al gazelor. Nu ne-ar mira, în acelaşi context, ca Ungaria să devină nod regional şi pentru gazul lichefiat adus de americani în Polonia, fapt foarte posibil dacă se realizează – cu bani europeni – gazoductul care va uni terminalele de gaz lichefiat din Polonia şi Croaţia, gazoduct care va străbate Ungaria, sustin o parte dintre experții consultati.

Mai multe amanunte legate de centrala nucleara de la Paks cititi aici.

Ungaria și Rusia, centrală nucleară la 120 de km de România. Greenpeace spune că unitatea poate afecta natura. Ministerul Mediului a avizat-o!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.