VIDEO Alegerile locale ale românilor din Valea Timocului, măsluite cu interlopii președintelui Serbiei

În timp ce diplomații români aflați la post la Belgrad fac noncombat, autoritățile sârbe continuă să supună comunitatea românilor din Valea Timocului unui agresiv proces de deznaționalizare, refuzând sistematic să îi respecte cele mai elementare drepturi. Un astfel de episod s-a consumat la începutul lunii martie, cu doar câteva zile înainte ca președintele sârb Aleksandar Vucic să să întâlnească la București cu Klaus Iohanis, ocazie cu care a promis iar că Serbia își va respecta angajamentele față de etnicii români.

Cu toate acestea, la alegerile locale din 4 martie, oamenii lui Aleksandar Vucic din Partidul Progresist, aflat la guvernare, au măsluit scrutinul. Pentru a fi sigur că situația este sub control, președintele sârb și-a trimis la Bor (Valea Timocului) unul dintre oamenii săi de încredere Zoran Milojević, zis Zelja, interlop sârb din Kosovska Mitrovica.

Reprezentanții comunității românești spun că, în ziua alegerilor, câteva zeci de mașini de teren, fără numere de înmatriculare sau cu numere sârbești din Kosovska Mitrovica (Kosovo) și-au făcut apariția în orașul Bor. Vezi autoturismele de teren în filmul de mai jos:

Cine este Zelja

Cei sosiți erau conduși de Zelja. Zoran Milojević, personaj foarte cunoscut în Serbia, este una dintre gărzile de corp ale președintelui sârb Aleksandar Vucic, nelipsit din preajma acestuia. Presa de la Belgrad l-a descris pe  Milojević  drept „brațul armat“ al progresiștilor, trimis la mai multe scrutinuri electorale pentru a-i intimida pe adversarii politici. El a fost acuzat că a snopit în bătaie mai mulți opozanți politici ai Partidului Progresist și chiar ar fi sechestrat un politician al opoziției.

Zelja și locotenenții săi au mers prin sate și au împărțit ajutoare chiar în fața secțiilor de votare. Românii au mai semnalat, în dimineața alegerilor, un camion aparținând companiei publice de apă a orașului (Vodovo), încărcat cu ajutoare electorale. Pachetele (zahăr, făină, ulei etc.) ar fi fost împărțite romilor din Brezonic, o suburbie a Borului. Vezi mai jos cum se distribuie ajutoarele pentru romii din Bor !

 

Poliția a avut ordin să închidă ochii în Valea Timocului

Un alt incident s-a petrecut în satul Sarbanovac Timoc. Trei membri ai secției de votare, de origine română, care mergeau cu urna mobilă la persoanele care nu se puteau deplasa, au fost abordați de mai mulți necunoscuți. Aceștia le-au spus să aibă grijă ce fac, pentru că știu unde locuiesc, zicându-le chiar unde lucrează sau la ce școli învață copiii lor.

Liderii comunității românești din Timoc au sesizat Poliția despre aceste incidente, dar nu a fost luată nicio măsură. Șeful Poliției a motivat că nu ar avea oameni suficienți să trimită pe teren ca să verifice informațiile.

Ulterior, în presa locală a apărut un articol în care, citându-se surse din Poliție, se afirma că polițiștii ar fi primit ordin să închidă ochii la aceste nereguli. „Am fost obligați să ne întoarcem capul“, ar fi declarat sursele citate. Vezi mai jos un camion al Primăriei Bor, plecat să distribuie ajutoare (mită electorală), chiar în dimineața alegerilor!


Diplomații români dorm la post

Cu toate acestea, oficialii Ambasadei României la Belgrad nu au luat încă nicio atitudine față de incidentele grave de la alegeri. Mai mult, aceștia dau dovadă în continuare de un optimism total nejustificat.

Citește și EXCLUSIV Diplomații României la Belgrad petrec cu consilierii președintelui Vucic. Românii din Timoc, persecutați

Deschiderea părții sârbe pentru abordarea problemelor cu care se confruntă etnicii români de pe spațiu a fost completată de primirea ambasadorului României la Belgrad de către Branko Ruzic, ministrul Administrației Publice și Autoguvernării Locale, demers care a condus la organizarea unor consultări la Zajecar între reprezentanții etnicilor români din Serbia de Răsărit și autoritățile locale competente, ambele in cursul lunii martie a.c. Suntem încrezători ca aceste angajamente vor fi transpuse in practica in perioada imediat următoare, prin reluarea activității Comisiei Mixte Interguvernamentale, cel mai potrivit cadru de dialog bilateral pentru problematica persoanelor aparținând minorităților naționale“, se arată într-un răspuns trimis Cetateanul.net de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), referitor la activitatea Ambasadei României la Belgrad în ceea ce privește comunitatea românească din Timoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

*