Cristian Bușoi: „Am voința, motivația și experiența să conduc Primăria Capitalei”. El vrea o nouă RADET, modernizarea spitalelor și a transportului public

Bușoi
Pentru a deveni, oficial, candidatul PNL la primăria Capitalei, Cristian Bușoi mai are nevoie de votul Consiliului Național

Nominalizat de PNL București pentru candidatura la alegerile pentru fotoliul de primar general, europarlamentarul Cristian Bușoi a intrat, oficial, în cursa pentru Primăria Capitalei. Bușoi a mai „trecut” și ultimul hop, cel al votului Consiliului Național al PNL de vineri, 11 decembrie, care i-a validat, vineri candidatura pentru șefia Capitalei.

BușoiÎntr-un interviu acordat pentru Cetățeanul.net, medicul Cristian Bușoi a dezvăluit care sunt prioritățile și soluțiile pe care le are în vedere pentru câteva dintre cele mai importante probleme ale bucureștenilor.

”Vreau o nouă structură a RADET”

Rep: – Să vorbim despre pacientul bolnav cronic, RADET! Cum vedeţi dumneavoastră rezolvarea acestei probleme a Regiei de termoficare a Capitalei?

Cristian Bușoi: – Sunt mai multe discuţii aflat acum în dezbatere publică şi cred că toate aceste soluţii trebuie analizate cu atenţie. Înainte de a propune o soluţie trebuie să înțelegem că o rezolvare a problemei doar din partea Municipalităţii nu mai este posibilă în acest moment.

Orice soluţie trebuie găsită în parteneriat cu Guvernul, pentru că există deja o relație complicată cu o unitate care se află în subordinea Guvernului, mă refer aici la ELCEN – SC Electrocentrale Bucureşti. În opinia mea, cred că serviciul de asigurare a căldurii şi a apei calde, de termoficare, trebuie să devină un serviciu distinct al Primăriei care va trebui apoi, în mod deschis, în mod transparent, să facă achiziţie de agent termic de la ELCEN sau de la alte surse de pe piaţă. În acest moment peste 90 la sută poate fi achiziţionat doar de la ELCEN.

Ce se întâmplă cu actuala structură a RADET, dacă ea își eșalonează  datoria pe termen lung, dacă poate să exploreze soluţia falimentului (aşa cum și-au dorit cei din ministerul energiei din Guvernul Ponta, doar pentru a recupera TVA din facturile care nu au fost plătite şi pentru care nu există mari şanse să poată fi plătite în perioada următoare – n.red.) este o discuţie care are şi o componentă juridică pe care nu aş vrea să aprofundez acum.

– Ați fi de acord cu soluţia falimentului?

– Aş fi de acord cu un nou început, care să însemne o structură bine închegată care să gestioneze infrastructura, care este a Primăriei, nu este a RADET. De altfel, nu există nici măcar contract între Primărie şi RADET, de furnizare a căldurii şi apei calde, acea infrastructură care înseamnă conductele, înseamnă punctele termice, înseamnă tot ceea ce utilizează RADET pentru a deservi populaţia cu căldură şi apă caldă. Acestea trebuie să fie gestionate de o structură specializată, nouă și care să achiziționeze agentul termic în condiţii foarte clare, asumându-și în mod riguros toate costurile! Altfel spus, doresc o restartare practic, a structurii de termoficare a Capitalei.

Modernizarea transportului public și încurajarea transportului alternativ

Bușoi
Pentru a deveni, oficial, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cristian Bușoi mai are nevoie de votul Consiliului Național

– În ceea ce priveşte transportul public aţi exprimat mai multe opinii, în ultima perioadă, precum că ați dori creșterea parcului de autovehicule, dar și să încurajați transportul alternativ

– Modernizarea transportului public este esenţială dacă dorim să rezolvăm o problemă cu care Bucureştiul se confruntă tot mai acut, aceea a aglomeraţiei şi a traficului! Cât timp mijloacele de transport ale RATB sunt învechite, cât timp nu există benzi speciale pentru circulaţia autovehiculelor RATB măcar pe bulevardele importante, cât timp sunt întârzieri frecvente în plecarea şi sosirea mijloacelor de transport în comun și nu există o formă minimală pentru a informa populaţia, așa cum există în foarte multe oraşe europene, nu doar în capitale, transportul în comun nu va fi atractiv!

De aceea este necesar şi un program susţinut de modernizare a mijloacelor de transport în comun, fie că o vom face pe fonduri europene, ale municipalităţii sau putem apela chiar la o soluţie de credit, dacă ne gândim la faptul că modernizarea mijloacelor de transport va însemna, în primul rând importante economii la carburant și la consumabile.

În ceea ce privește transportul alternativ, este un lucru foarte important pentru mine! Sigur, acesta nu va fi o soluţie de rezolvare a problemelor în trafic, deşi, dacă vor fi încurajaţi mai mulți bucuresteni ca, în loc să se urce la volan, să folosească mijloacele alternative, bicicleta în primul rând, în mod clar se va putea detensiona şi traficul!

Cred că cel mai mare beneficiu va fi însă cel al creșterii calităţii aerului pe care îl respirăm, asupra felului în care Capitala noastră poate să se apropie de standardele europene. În multe dintre orașele europene, prezenţa mijloacelor de transport alternativ, în primul rand cea a bicicletelor, este un lucru cotidian acceptat! Acolo convieţuiesc foarte bine în trafic mijloacele de transport în comun cu maşinile personale și cu bicicletele.

Managementul fostului primar, neperformant pentru spitalele Capitalei

– Dacă veti câștiga alegerile, vom avea un alt medic la Primăria Capitalei! Prin ce vă veți deosebi de fostul primar, Sorin Oprescu, în ceea ce privește politicile de sănătate ale cetățenilor Bucureștiului?

Cred că nu greșesc dacă spun că, deşi ne-am fi aşteptat ca sănătatea să fie o prioritate pentru fostul primar Sorin Oprescu, aceasta nu s-a regăsit în privinţa rezultatelor! Este adevărat, avem 19 spitale în subordinea directă şi gestiunea directă a Primăriei Capitalei și la unele dintre acestea s-au cumpărat echipamente moderne, este adevărat, dar nu cred că au fost cele mai eficiente modalități.

BușoiDe asemenea, s-a pornit construcţia unui nou spital – spitalul Gomoiu, care din păcate a avut întârzieri și care are două probleme majore: s-a trecut de la o structură de puţin peste 100 de paturi la una de peste 400 de paturi fără a exista nici o garanție că aceste paturi vor putea fi contractate de catre Casa de Sănătate şi că vor putea fi incluse în planul naţional de paturi; mai mult, s-a pornit un proiect care nu a avut minima soluţie de a se asigura racordul la utilităţi înainte de a face o construcţie atât de scumpă şi de sofisticată! Cel putin din informaţiile pe care le am din interiorul Primăriei Capitalei, se pare că situaţia poate fi foarte gravă, cel putin în aceasta iarnă, în care, în lipsa unei minime încălziri, prin racordarea la utilităţi a acestei construcţii, există un foarte mare risc ca o parte dintre lucrările care sunt aproape de finalizare să se degradeze. Este încă o dovadă a unui management neperformant!

– Vă considerați acea persoană în stare să rezolve sau măcar să demareze rezolvarea acestor probleme?

Eu pot doar să spun cu foarte multă hotărâre hotărâre că am voința, motivația și experiența acumulată deja în cei şapte ani la Parlamentul European, acolo unde am văzut cum se pot desfăşura lucrurile, într-un mod corect, simplu și bine organizat! Am, totodată, şi experienţa unui mandat într o instituţie tot la fel de complexă ca Primăria Capitalei, mă refer la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, instituţie al cărei preşedinte am fost și unde am gestionat, corect și transparent, un buget de cinci ori mai mare decât acela al Capitalei! Cred, de asemenea, că o singură persoană nu poate rezolva cu adevărat marile probleme cu care se confruntă Bucureștiul! Trebuie să existe, în mod clar, o echipă la Primăria Capitalei, o echipă de oameni corecți și competenți, dar și o bună sinergie cu primarii de sectoare şi cu Guvernul României. Am convingerea că, prin felul meu de a fi, de a mă purta, de a mă raporta la alţi parteneri, pot asigura această bună colaborare și conlucrare cu toti cei şase primari de sectoare, indiferent cine vor fi aceștia, dar și cu Guvernul României.

Reperele profesionale ale candidatului Cristian Bușoi

Cristian Bușoi se autocaracterizaează drept un politician tânăr, care crede în competenţă, în seriozitate, în pregătire temeinică şi în rezultatele care vorbesc despre ceea ce eşti şi cât însemni ca politician.

Mi-am ghidat întreaga carieră după principiul paşilor mărunţi. Am fost învăţat şi am învăţat că în viaţă nu trebuie să sari etape şi fiecare pas care trebuie parcurs este o parte esenţială pentru formarea ta, ca om, ca profesionist. De aceea, nu voi accepta niciodată ca nepotismul şi clientelismul să ţină loc de competenţe şi pregătire profesională temeinică”, spune Bușoi.

Liberal convins, membru al Partidului Naţional Liberal de la 18 ani, Cristian Bușoi crede în principiile liberale – libertate individuală şi liberă iniţiativă – ca fiind singura cale de a progresa. deoarece, spune el,

„Stânga este incapabilă să ofere soluţii de dezvoltare, mai ales în noul context economic mondial”.

Absolvent al Facultății de Medicină, a obţinut doctoratul în sănătate publică şi management sanitar. Afirmă că a ales să fie medic pentru a-i ajuta pe ceilalţi şi că a decis să se implice în politică din convingerea sinceră că poate schimba mai mult şi poat ajuta mai mulţi oameni. Prezentăm în continuare cariera medicului și politicanului Cristian Bușoi, așa cum și-a descris-o el însuși:

  • PREŞEDINTE CNAS. (2013-2014, şapte luni). Am acceptat să fiu preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a încerca să schimb un sistem medical nereformat de 25 de ani, nu pentru a ocupa un fotoliu, nu pentru a perpetua risipa şi ineficienţa.
  • De aceea, am făcut primii paşi pentru introducerea Cardului Naţional de Sănătate, singurul instrument care elimină rețetele false, investigațiile frauduloase şi internările fictive. Altfel spus, s-au făcut paşii necesari pentru a stopa risipa resurselor din Sănătate, şi aşa puţine.
  • Am reuşit să obţin desfiinţarea listelor de aşteptare pentru bolnavii de hepatita C, pentru bolnavii de cancer şi pentru bolnavii care au nevoie de dispozitive medicale speciale. Cu alte cuvinte, am eliminat listele ruşinii şi ale negării demnităţii umane pentru oameni şi aşa greu încercaţi. 
  • Am reuşit să introduc în legislaţia românească directiva referitoare la tratamentele în străinătate ale cetăţenilor români şi am achitat cea mai mare parte din factura de 33 de milioane de euro pe care ţara noastră o avea de plătit pentru tratamentele făcute de români în străinătate. 
  • În cele 7 luni, cât am fost preşedinte al Casei, s-au făcut primii paşi către implementarea dosarului electronic al pacienţilor şi a fost înfiinţată Direcţia Generală de Monitorizare, Control şi Anti-fraudă din cadrul CNAS, ca metode de cheltuire eficientă a banilor şi eliminare a fraudelelor. 
  • PARLAMENTUL EUROPEAN. (2007-prezent). Am făcut paşi importanţi pentru a înlesni accesul cetăţenilor români la servicii medicale în ţările Uniunii Europene, pentru a informa pacienţii români în legătură cu drepturile pe care le au atunci când se tratează într-un alt stat membru şi pentru a transparentiza modul în care se iau deciziile la nivelul Uniunii Europene.
  • Am militat în permanenţă pentru o educare constantă în materie de sănătate, din convingerea că prevenţia este o metodă eficientă şi deloc costisitoare pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a cetăţenilor europeni. 
  • Viziunea mea asupra Sănătăţii pune pacientul în centrul sistemului medical. Acest lucru înseamnă că orice decizie luată la nivel european sau la nivel naţional trebuie să aibă drept scop final serviciile medicale de calitate şi accesul egal şi necondiţionat la îngrijire.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Incercari si experimentari pe banii cetatenilor,fara finalitate!O joaca ,pretinsa ,un succes.Atat.! Hai frati cetateni ,datii votul ,datii bani ,are ,din familie,transmisa expierenta.Lasatil sa si faca plinul-uitati cat de necajit este pentru ca nu a ajuns ,pana acum ,la sacul de bani.S a,tot pregatit,nu sa si infiinteze o firma de succes, ci ,cum sa valorifice banul public. apoi il veti gasi la cardiaci,!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.