Credite dubioase și cheltuieli nesimțite pentru reabilitarea termică a blocurilor din Municipiul București. Sectorul 1, primul în top

criză similară ca-n 2008 reabilitarea termică
Anveloparea blocurilor a atins uneori cote astronomice în București

O vorbă binecunoscută spune că drumul spre iad este pavat cu bune intenții. Deși nu este un adevăr universal, zicala se aplică perfect când analizăm reabilitarea termică a blocurilor din București și din țară.

reabilitarea termică
Anveloparea blocurilor a atins uneori cote astronomice în București

Anveloparea blocurilor nu a însemnat doar cheltuieli nesimțite, pe care tot cetățeanul de rând le decontează ci și încălcarea flagrantă a legilor financiar-bancare ale României, spun specialiști în drept. Folosindu-se de hotărâri interpretabile ale Consiliului General al Municipiului București, sectoarele Bucureștiului au luat credite de sute de milioane de euro în numele municipiului, fără avizul sau controlul CGMB.

Cifre oficiale – 36.500 euro reabilitarea termică a unui apartament pe bulevardul Dacia

După ce a adus voturi „fără număr”, reabilitarea termică a blocurilor va aduce, în anii ce urmează, costuri pe măsură atât pentru cetățeni, cât și pentru primarii și consilierii care au aprobat credite uriașe pentru anveloparea blocurilor.

Reabilitarea termică a blocurilor, chiar dacă a fost făcută prin credite împovărătoare a permis, în cele mai multe cazuri, două tipuri de beneficii pentru „aleși”. Primul dintre acestea a fost cel electoral, anveloparea gratuită, pentru locatarim, a blocurilor fiind, fără îndoială, generatoare de voturi la alegerile locale. Cel de-al doilea, în multe dintre cazuri, a fost costul nesimțit al reabilitării termice, care a generat profituri uriașe însușite și împărțite în moduri în care numai organele de anchetă penală ar putea face lumină. Costurile vor fi suportate tot de către locuitorii – contribuabili, care vor plăti cu vârf și îndesat „gratuitatea” de care s-au bucurat, prin taxe mărite sau prin servicii publice de slabă calitate, din cauza îndatorării excesive ale orașelor. La acest capitol, sectoarele Bucureștiului fac o figură aparte.

Sectorul 1, condus de primarul Andrei Chiliman, este un adevărat campion al risipei în ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor vechi. Potrivit documentelor oficiale, preţul reabilitării unor imobile din sectorul 1 al Capitalei e demn de Cartea Recordurilor: peste 36. 500 de euro/apartament, în condiţiile în care alţi edili au avizat lucrări ale căror costuri s-au ridicat la doar 550 de euro pe apartament. Ministerul Dezvoltării Regionale susţine că, în toate aceste cazuri, „proiectele au fost «standard» şi s-au folosit aceleaşi materiale de construcţii”.

Cifrele oficiale de pe pagina de Internet a sectorului 1 (anexa 1 la hotărârea Consiliului local 301), aprobată de consilieri în şedinţa din data de 23 iulie 2009 sunt edificatoare.

VEZI dovada aici (anexa 1 la hotărârea Consiliului local 301/23 iulie 2009): http://www.primariasector1.ro/hotarari-consiliu-local-2009.html

Tabelul votat de consilieri cuprinde atât preţurile cât şi numărul de apartamente al fiecărui bloc reabilitat, astfel că este doar o simplă problemă de aritmetică să determinăm preţul reabilitării termice pentru un apartament. Cea mai mare factură pentru reabilitarea unui apartament eliberată de Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman, este de 30.906 euro, plătită pentru fiecare dintre cele 12 apartamente ale unui bloc de pe bd. Dacia. Suma reprezintă însă numai costul pentru construcţie montaj, totalul cheltuielilor pentru fiecare apartament din blocul de pe bulevardul Dacia fiind chiar mai mare – 36 647 euro/apartament, preţ cu care poate fi cumpărat în ziua de astăzi, chiar apartamentul. Nu este singura cheltuială aberantă. Majoritatea blocurilor au fost reabilitate termic cu peste 10.000 de euro pe apartament, cinci dintre acestea chiar cu peste 20.000 de euro.

 

Creditele pentru sectoare, aprobate illegal, spun specialiștii

reabilitarea termică
Sectorul condus de Andrei Chiliman a cobntractat credite de sute de milioane de euro, fără avizul CGMB, doar pe baza unei hotărâri dubioase a Consiliului General

Spre deosebire de celelalte orașe și municipii ale României, sectoarele Bucureștiului fac o figură aparte. Ele nu sunt orașe, ci doar diviziuni ale Capitalei, dar nici nu sunt conduse de directori sau de administratori, ci de către primari aleși și consilii locale.

Aceștia din urmă s-au dat de ceasul morții atât de tare să obțină credite, încât au trecut cu mult peste limita legii, susțin specialiști în administrație publică. Este de așteptat ca procurorii să intervină nu doar pentru a sancționa abaterile de la lege, ci și pentru a opri un fenomen periculos.

Nefiind persoane juridice, sectoarele Bucureștiului nu pot aproba și lua credite în nume propriu. Ele pot lua credite doar în numele și pe seama municipiului București, singura persoană juridică dintre cele menționate mai sus. De aceea, încă din 2003, Consiliul General al municipiului București a aprobat două hotărâri (30 și 313) prin care a aprobat „ exercitarea de către consiliile locale ale sectoarelor 1-6 a atribuțiilor privind aprobarea bugetului local și a împrumuturilor”, și „aprobarea imprumuturilor interne și externe pentru investiții”.

Aceasta însemna însă, spun juriștii că aceste consiliii locale de sector pot aproba credite pentru investiții, dar și că acestea trebuie avizate, fiecare în parte, de către Consiliul General al municipiului București, deoarece toate creditele nu pot fi luate, cum spuneam mai sus, decât în numele și pe seama municipiului București. Motivul este simplu, spun specialiștii în materie de legislație financiară – cât timp patrimonial municipiului București este cel care poate fi executat pentru neachitarea creditului, atunci este obligatoriu ca acesta să avizeze contractarea oricărui credit contractat de sectoare.

Dovezile haosului

De mai bine de 11 ani, niciun primar sau consiliu local de sector nu mai ţine cont de lege şi contractează credite peste credite, fără să mai ţină cont de lege sau de Consiliul general al municipiului Bucureşti.

Deja consilile locale de sector au ajuns să aprobe creditele ca fiind în numele sectoarelor (care nu sunt persoane juridice), nu așa cum era legal, pentru municipiul București: „Se împuterniceşte Primarul Sectorului 1 al Municipiului București, să negocieze şi să semneze, în numele și pe seama Sectorului 1 al Municipiului București” (HCL 86/2013).

Ilegalitatea nu a rămas însă doar la acest nivel, ci s-a perpetuat pe verticală. Astfel, singura autoritate care putea împiedica încălcarea legii, Comisia pentru autorizarea împrumuturilor locale, a aprobat, prin semnătura lui Bogdan Drăgoi: „Se avizează favorabil, contractarea de către Sectorul 1…”.

VEZI aici Dovezile:

http://www.primariasector1.ro/download/datorie-publica/hcl-hcail/HCAIL_1233_19.03.2009.pdf

http://www.primariasector1.ro/download/datorie-publica/hcl-hcail/HCAIL_1698_10.09.2010.pdf

Oare care o fi limita disprețului față de lege?

Vom reveni!

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.