Locuința cumpărată de Șova de la Rizea, destinația mitei pentru care fostul ministru va sta trei ani în pușcărie

Dan Şova

Locuința lui Șova. Fostul senator Dan Şova a fost condamnat la sfârșitul lunii iunie de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Decizia este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel decizia primei instanţe, care l-a condamnat pe Şova la trei ani de închisoare.

Șova și-ar fi cumpărat o locuință cu banii obținuți prin corupție de la Complexul Energetic de la Govora, după cum susțin anchetatorii. Este vorba de un apartament de 255.000 de euro, achiziționat în 2009, de la colegul de partid, deputatul Cristian Rizea.

Condamnarea lui Șova

Reamintim că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală pentru Șova într-un dosar în care ar fi aranjat doua contracte între Complexul din Govora și o firmă de avocatură. Din acest contract, care nu era necesar, senatorul PSD ar fi avut un procent de 50%, conform referatului DNA. Altfel spus, Șova ar fi primit lunar, bani gheață, câte 5.000 de euro.

Bani pentru locuința lui Șova

Inițiativa aranjării acestui contract ar fi aparținut lui Șova. În noiembrie 2011, susțin anchetatorii, el l-a contactat pe Mihai Bălan, șeful de atunci al Complexului de la Govora, pentru semnarea contractelor de reprezentare în instanță de biroul de avocatură unde avea Șova interese.

Inițial, Bălan a refuzat, asta și pentru că la Govora erau deja șase juriști. „Șova a urlat efectiv atunci când i s-a refuzat încheierea contractelor”, se precizează în referatul DNA. „Acest lucru relevă ascendentul acestuia față de funcționarul public și disprețul față de atribuțiile acestuia de serviciu”, mai arată procurorii DNA.

Veronel Rădulescu, avocatul lui Dan Șova, a declarat că instanța a avut îndoilei față de probele puse la dosar. În fața Comisiei juridice din Senat, Șova a încercat să pună faptele pe seama fostului senator și președinte al Consiliul Județean, Ion Câlea, decedat anul trecut. Procurorii DNA susțin, însă, că acesta doar l-a convins pe Bălan să accepte afacerea lui Șova.

LĂSAȚI UN MESAJ

*