Otrava din bucătărie. Centrala de apartament scurtează viața cu trei ani

Centrala de apartament scurtează viața cu până la trei ani de zile. Toți au știut. Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, senatori, deputați, primari au fost avertizați asupra pericolului pe care-l prezintă centralele de apartament pentru sănătatea românilor. Dar au preferat să tacă.

Și asta pentru că, spre deosebire de dealerii de centrale de apartament, regiile și societățile de termoficare din subordinea consiliilor locale nu fac lobby. RADET București, bunăoară, nu-și face reclamă, iar politicienii nu au nimic de câștigat dacă se menține sistemul de încălzire centralizată. Bineînțeles, și acesta are hibele lui – nu mici! – dar trebuie reformat și eficientizat, nu pus pe butuci.

Săptămâna trecută, Cetățeanul v-a prezentat pericolele pentru sănătatea umană și chiar viață pe care le prezintă centralele de apartament, mai întotdeauna gata să exploldeze. Mii de vieți au fost curmate în acest fel și alte mii de destine frânte. Însă și dacă sunt montate cu spirit de răspundere, după toate normativele în vigoare, și sunt făcute toate reviziile la timpul lor centralele de apartament tot sunt letale pentru oameni și animale. Adevărate bombe cu ceas.

Un academician acuză: centrala de apartament scurtează viața

Că centrala de apartament scurtează viața o spune, cu subiect și predicat, profesorul universitar doctor Gheorghe Benga, membru al Academiei Române, al Academiei de Ştiinţe Medicale, Filiala Cluj-Napoca, professor la School of Molecular Biosciences, University of Sydney și înșiruirea de titluri academic și universitare ar putea continua. Reputatul professor și academician și-a dedicat ani din viață studiind efectele nefaste (un eufemism) pe care le au centralele de apartament asupra sănătății oamenilor. Și, atenție!, nu sunt afectați numai cei cvare au în propria locuință o central de apartament, ci și vaccinia lor, care au rămas branșați la sistemul centralizat de încălzire.

Studiul realizat de profesorul Benga, după ani de cercetări, a fost înmânat personal politicienilor de top ai vremurilor. Și ei nu au făcut nimic, după cum spune academicianul: ”Volumul a fost înmânat tuturor premierilor începând cu dl. Adrian Năstase, continuând cu domnii Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta, mai multor miniştri ai Sănătăţii, primari ai unor mari municipii (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Sibiu, Arad etc), senatori şi deputaţi etc. Mă îndoiesc însă că informaţiile furnizate au servit la elaborarea unor măsuri eficiente de protecţie a sănătăţii populaţiei. Din unele materiale disponibile în mass media şi din răspunsurile reprezentanţilor unor autorităţi faţă de apelurile de sprijin şi ajutor ale unui foarte mare număr de cetăţeni care au reclamat autorităţilor locale şi centrale suferinţele multiple, inclusiv decese, produse de CTI (centrale termice individuale – n.red,) ale vecinilor, cred că fie lipsesc informaţii esenţiale, fie acestea se ascund, fie chiar se procedează la dezinformarea populaţiei spre a <linişti> cetăţenii. În schimb s-a făcut o promovare agresivă a comercializării CTI, ceea ce a dus la proliferarea instalării acestora în blocurile de locuinţe, cu scăderea dramatică a numărului de apartamente rămase racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”.

Centrala de apartament scurtează viața. Nicio clădire nu este perfect izolată, așa că infiltrarea poluanților de la exterior la interior este dovedită științific ca fiind inevitabilă. Pentru o clădire cu izolare medie, întreg aerul din locuinţă se schimbă o dată la fiecare oră, ceea ce duce la concentraţii ale poluanţilor la interior de 30-80% faţă de cele de la exterior, atrage atenția profesorul Benga. El precizează că în cazul locuințelor care au montate centrale de apartament, la deschiderea ferestrelor intră tot aerul poluat prin gazele arse dacă evacuarea lor se face direct prin pereţii exteriori ai blocului.

Centrala de apartament scurtează viața. Coșurile de evacuare ar trebui să fie pe acoperiș

Și așa se întâmplă în majoritatea covârșitoare a cazurilor – evacuarea gazelor arse se face printr-o țeavă ce iese prin peretele bucătăriei. Asta cu toate că nu puține au fost studiile care au demonstrat că amplasarea coșurilor de evacuare ar trebui să fie pe acoperiș, pentru a se dispersa mai bine în atmosferă și a nu pătrunde la loc în casă. Ba chiar acest lucru a fost stipulate și în lege, însă pentru o foarte scurtă perioadfă de timp, căci lobby-ul multinaționalelor care vând centrale a avut efect. Deh, dacă încărcai costurile și cu țevi suplimetare care să meargă până pe acoperiș nu ai mai fi putut să-ți faci reclamă că produsul tău este incredibil de ieftin.

Da, centrala de apartament scurtează viața. Și, din păcate, dovezile epidemiologice privind efectele poluării aerului asupra sănătăţii sunt foarte numeroase, fiind clar că poluanţii (inclusive sau mai ales cei proveniți de la gazelle arse) determină creşterea mortalităţii generale şi a morbidităţii printr-o diversitate de boli: cardiovasculare, cancer, respiratorii, neurologice, digestive, osteoarticulare, diabet zaharat, cutanate, genetice, mediate imun, alergii și lista ar putea continua.

Profesorul Benga punctează faptul că oamenii la care efectele poluării se văd imediat, cei mai sensibili la poluanţi, sunt: copiii (cu cât sunt mai mici cu atât sunt mai sensibili), gravidele, femeile şi fetele, bolnavii cronici și vârstnicii (peste 60 de ani). Aici trebuie precizat faptul că expunerea gravidelor la monoxid de carbon are efecte negative asupra embrionului şi fătului; astfel creşte frecvenţa malformaţiilor congenitale şi a nounăscuţilor hipotrofici.

Centrala de apartament scurtează viața. La fel ca gazele de eșapament

Centrala de apartament scurtează viața. Gheorghe Benga atrage atenția asupra faptului că efectele gazelor arse în centralele de apartament nu trebuie nicidecum minimizate, susținându-și afirmația cu un citat din profesorul american Douglas Fowler: “Evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice prin pereţii exteriori ai blocului este egal cu a pune oamenii să respire zi şi noapte la ţevile de eşapament ale maşinilor”.

Și nu numai gazelle provenite de la centrale ne amenință sănătatea și viața. În cazul în care într-un bloc de locuinţe se află multe centrale, este posibil, în funcţie şi de orientarea coşurilor de evacuare care străbat direct faţada şi de alţi factori, să apară creşterea considerabilă a umezelii la interior, dar şi pe elementele de construcţie de la exterior. În atari condiţii este favorizată dezvoltarea mucegaiurilor şi a speciilor microbiene care necesită multă apă.

Apariţia acestor specii pe suprafeţele interioare sau la nivelul elementelor constructive ale clădirii indică pe de o parte degradarea acesteia, iar pe de altă parte risc pentru starea de sănătate a rezidenţilor. Nu trebuie neapărat ca nivelul sporilor din aerul interior să fie foarte mare, uneori semnalându-se chiar concentraţii mici ale unor tulpini neobişnuite, care indică o dezvoltare mascată a mucegaiurilor, undeva în interiorul clădirii, se arată în studiul profesorului Gheorghe Benga.

El precizează faptul că studii făcute în Finlanda au arătat că expunerea la mucegaiuri şi umezeală în blocuri a fost asociată cu simptome iritative oculare şi ale căilor respiratorii mai ales la copii, congestie nazală, rinite prelungite, răguşeală, dureri de gât, tuse prelungită cu expectoraţie, respiraţie şuierătoare “wheezing”. Locuirea în condiţii de umezeală a determinat şi alte simptome nespecifice: oboseală cronică, dureri articulare, ameţeli, dificultăţi de concentrare, uneori chiar febră cu frisoane, dureri musculare, tuse seacă şi junghi toracic.

În consecință, chiar dacă arderea gazului natural ar fi completă şi ar rezulta numai “aburi” de dioxid de carbon şi apă, eliberarea acestor produse prin faţada blocului este nocivă, deoarece înrăutăţeşte calitatea aerului respirabil. ”A considera <aburii> emişi pe <ţevile de tun> (coşurile centralelor) ca inofensive este o mare greşeală!!, avertizează academicianul, care atrage atenția asupra faptului că gazele arse conţin mulţi alţi compuşi nocivi, ce pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor, animalelor,

plantelor şi degradează habitatul.

Centrala de apartament scurtează viața. Te intoxică vecinul

Și dacă nu ai centrală tot nu ești ferit de pericole, e suficient să aibă vecinii. Studiile făcute de-a lungul anilor au demonstrate că monoxidul de carbon se poate infiltra în clădiri pe mai multe nivele deasupra încăperii în care arde gazul natural (ca în cazul unor apartamente situate deasupra unei centrale de scară sau de bloc).

În blocuri există pericolul infiltrării monoxidului de carbon în apartamentele vecine celui în care este instalată centrala individuală, în special la nivelele superioare, în condițiile în care există comunicări pe la colţurile încăperilor pe unde trec conductele de distribuţie a agentului termic.

La poluarea oricum existentă a oraşului şi la folosirea aragazului se adaugă poluarea suplimentară produsă de centralele termice, care pot să aducă vârfurile de poluare prin infiltrarea gazelor de ardere în apartamente. În plus, în loc ca la deschiderea ferestrelor la bucătărie să se asigure ventilaţia cu aer proaspăt, se introduc în locuinţă poluanţii din gazele evacuate.

Determinările făcute de echipa profesorului Benga au evidenţiat concentraţii crescute de compuși de azot în apartamente situate şi la zece metri deasupra unor coşuri orizontale de evacuare a gazelor arse de la centralele instalate în apartamente de la nivelele inferioare.

Grav este faptul că studii epidemiologice făcute la Lepzig au arătat că niveluri crescute de poluare a aerului din cauza produşilor de combustie (“domestic heating”) au produs la copiii mici modificări ale funcţiei pulmonare ce s-au menţinut şi pe mai târziu, deci au consecinţe pentru întreaga viaţă.

Centrala de apartament scurtează viața. Pericolul acidului sulfuric

Centrala de apartament scurtează viața. Un alt pericol generat de centralele de apartament este reprezentat de acidul sulfuric, care inhibă curăţirea căilor respiratorii, deci interferează cu mecanismul acesta major de apărare.

Chiar și doar la o expunere de o oră la o concentrație redusă (1 mg/mc), acesta produce o inhibiţie a alveolelor pulmonare, ceea ce explică apariţia bronşitei cronice.

Dioxidul de sulf se găsește în gazele arse de la centralele termice individuale şi este antrenat cu vaporii de apă ce sunt emişi de către o centrală şi ajung la alte apartamente. Dovadă în acest sens este şi un buletin de analiză a aerului prin care s-a pus în evidenţă dioxid de sulf la nivelul apartamentului situat deasupra celui cu centrală, analiză efectuată de către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului din Bucureşti.

Speranța de viață, redusă cu până la trei ani

O adevărată amenințare asupra sănătății o reprezintă particulele în suspensie. Acestea sunt foarte toxice prin ele însele, dar efectele sunt crescute prin interacţiunea cu gazele arse, poluanţii potenţându-se reciproc. Studiile epidemiologice din SUA au arătat că în cele mai poluate oraşe americane speranţa de viaţă este redusă cu unul până la trei ani din cauza poluării cu particule. Studii efectuate în Los Angeles, unul dintre cele mai poluate oraşe din lume, au demonstrat că poluarea cu particule rezultate de la dispozitivele domestice de încălzire cu gaze naturale este echivalentă cu poluarea cu particule rezultate de la maşini cu motoare diesel. Trebuie menționat faptul că pentru particulele fine produse de dispozitivele casnice de încălzire nu există mijloace adecvate de reţinere, iar ele nu pot fi evitate nici stând la interiorul locuinţei. Efectele adverse ale particulelor în suspensie dovedite de numeroase studii sunt: iritaţia ochilor, a faringelui, a sinusurilor şi a căilor respiratorii; susceptibilitate crescută a tuturor celor expuşi, dar mai ales a copiilor şi a vârstnicilor la gripă şi alte viroze; bronşite şi alte boli respiratorii; alergii şi astm; decese ale bolnavilor cardiopulmonari. Expunerea cronică duce la cancer pulmonar.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.