CCR îi cere lui Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi. Traian Băsescu: o ticăloșie!

Curtea Constituţională a decis că există un conflict instituţional, după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA. CCR arată, în comunicatul oficial că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

„Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

Traian Băsescu, după decizia privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

Fostul primar general Traian Băsescu a reacționat dur după ce CCR a decis că există un conflict constituţional între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Dragnea şi Tăriceanu au reuşit implementarea visului USL: <NU AVEM PUTEREA, PÂNĂ NU AVEM JUSTIŢIA>. Curtea Constituţională a adoptat, în conflictul Kovesi – Tudorel Toader, o decizie de rară ticăloşie. Practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonaţi guvernului politic, prin Ministrul Justiţiei. CCR a întors justiţia la nivelul anilor 2004, când deciziile cu privire la soarta dosarelor penale se luau în sediul PSD, de doamna Stănoiu, alături de Adrian Năstase, Victor Viorel Ponta, Mike Şpagă, Marian Oprişan şi mulţi alţi politicieni socialişti. Practic, CCR a anulat 14 ani de progres în procesul de consolidare a Independeţei Justiţiei”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Fostul preşedinte al României a spus că legile justiţiei trebuie corectate prin implementarea deciziilor CCR şi a directivelor UE. „Eu nu susţin că, în independenţa ei, Justiţia nu a făcut abuzuri, nu a hărţuit şi condamnat oameni nevinovaţi, dar acestea trebuie corectate prin legi, prin implementarea deciziilor CCR şi a directivelor UE în legislaţie sau prin acţiuni ale CSM şi ale Inspecţiei Judiciare, dar în nici un caz prin punerea parchetelor sub control politic”, a mai spus Traian Băsescu.

Cristian Bușoi, despre decizia CCR

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, fost candidat la Primăria Capitalei, a declarat că CCR pare să fie primul participant la mitingul PSD pentru susţinerea actualului Guvern.

”Decizia CCR care vizează faptul că şeful statului trebuie să demită procurorul şef al DNA la solicitarea ministrului Justiţiei este greşită pe fond, pentru că amputează atribuţiile preşedintelui şi subordonează politic procurorii. Acestea sunt consecinţele directe, oricât s-ar strădui cineva să argumenteze justeţea acţiunii Curţii.Decizia CCR strică echilibre instituţionale pe care, cu bune şi rele, toţi participanţii la jocul politic au reuşit să le respecte în ultimii ani foarte tulburi.Acestea ca soluţii concrete la ce face PSD; pentru că decizia CCR trebuie văzută ca un simptom la presiunea politică pe care PSD o pune pe instituţii. Cu decizia de astăzi, Curtea Constituţională pare primul participant la mitingul PSD pentru susţinerea guvernării Dragnea-Dăncilă”, a scris Cristian Buşoi pe Facebook.

El mai precizează că decizia luată de Curtea Constituţională nu are caracter constituţional, ci politic. ”Nu există niciun triumf în acţiunea CCR, care apare, din păcate, ca o decizie cu iz politic, nu constituţională şi juridică, aşa cum ar fi trebuit să fie; iar cei care o sărbătoresc sunt incorecţi.Mecanismele instituţionale trebuie respectate şi consolidate: există reglementări ale Uniunii Europene, există CSM, Inspecţia Judiciară, există un echilibru al puterilor pe care toţi actorii ar trebui să-l respecte şi există inclusiv decizii ale Curţii Constituţionale, atunci când se referă la legi, nu ca acum la un pseudo-conflict inventat de dl Dragnea, cu mâna dlui Toader”, menţionează preşedintele PNL Bucureşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.