Căștigă PSD guvernarea sau sondajele ne manipulează? Alegerile sunt aproape

Dragnea

Dacă PSD era, în toate cercetările sociologice, pe primul loc în opţiunile electoratului, atât în sondajele interne ale partidului cât şi în cele comandate de PNL, ALDE, PMP sau USR, un sondaj Avangarde arată că social-democraţii s-ar apropia tot mai mult de o majoritate necesară formării Guvernului după alegerile de duminică, 11 decembrie.

Unii sociologi se întreabă însă dacă ultimele sondaje nu sunt cumva simple instrumente de … campanie electorală.

Cifrele din sondajul Avangarde – realitate sau propagandă pentru alegerile de duminică?

Perioada de culegere a datelor este 20-27 noiembrie 2016.
alegerilePSD – 43%
PNL – 27%
USR – 8%
ALDE – 6%
PMP – 5%
UDMR – 5%
PRU – 3%
ANR – 1%.
După cum se poate vedea, PSD ar aduna, împreună cu ALDE, 49%, ceea ce înseamnă că, după redistribuirea voturilor acordate partidelor care nu ating pragul de 5%, PSD-ALDE vor trece chiar și peste 53%.

Sondajul s-a desfășurat la nivel național cu o participare la vot de  41-44%, iar marja de eroare este de plus/minus 3%. Potrivit estimărilor sociologilor, cifrele PNL pot crește numai dacă se reușește mobilizarea românilor la vot, o prezență scăzută fiind favorabilă partidelor conduse de Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu. Liberalii mai speră că Uniunea Salvați România (USR) va avea, în continuare, un trend crescător, astfel ca PNL să reușească să facă noua majoritate în Parlament, alături de partidul lui Nicuşor Dan şi UDMR.  Chiar şi în această variantă, cele trei partide ar ajunge în jurul la 45%, deci la limita formării majorităţii, însă mizează pe sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis.

Între Guvernare și Opoziție

Deși destul de mică, la prima vedere, creșterea PSD-ALDE din ultimele sondaje ar putea fi o manipulare, spun unii, cât timp tocmai acest avans este diferența dintre Guvernare și Opoziție. Potrivit sondajelor prezentate în urmă cu trei zile, partidele de dreapta (PNL, USR şi PMP) adunau împreună 43 – 44% din voturi la alegerile parlamentare, în timp ce blocul PSD-ALDE avea 45-47%.
Cercetările arătau că în viitorul Parlament vor intra 5-6 partide (PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR), și că s-ar putea produce surprize prin alianţe politice aparent imposibile în acest moment. Pentru formarea Guvernului, PSD şi PNL au nevoie să facă fiecare, singure sau cu alte partide care intră în Parlament, o majoritate de 50%+1 din numărul senatorilor şi deputaţilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.