Mocănița îi TGV. 9 ani și 7 prim miniștri pentru modernizarea a 33 km de cale ferată

cale ferată

Lucrările de modernizare a unui tronson de 33 km de cale ferată din Transilvania nu s-au finalizat nici acum, iar următorul termen avansat de CFR SA este prima jumătate a anului viitor, în condițiile în care contractul a fost semnat în 2011, când la Palatul Victoria era jupân Emil Boc.

Între timp, Boc s-a întors demult la Primăria Cluj Napoca, iar în această perioadă, în afară de el, au mai fost șase primi miniștri: Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și, cu voia dumneavoastră, ultima pe listă, Viorica Vasilica Dăncilă.

”Lucrările de reabilitare pe tronsonul Vințu de Jos – Coșlariu sunt finalizate în proporție de 82,58 %. Estimăm finalizarea lucrărilor pe întregul tronson Vințu de Jos – Coșlariu în prima jumătate a anului 2020, în cursul acestui an fiind programate recepții pe distanța Sântimbru – Vințu de Jos”, a răspuns CFR SA la solicitarea făcută de Cetățeanul.

cale ferată
Emil Boc s-a întors de mult la Primăria Cluj Napoca

La CFR, ca și la CNAIR, compania de drumuri, sunt multe proiecte întârziate. Acesta însă pare să bată toate recordurile, deoarece contractul, în valoare de 767 milioane de lei fără TVA, a fost semnat pe 20 decembrie 2011, iar șantierul nu e gata nici acum. Este vorba despre modernizarea tronsonului feroviar Vinţu de Jos-Coşlariu, cu o lungime de 33,1 km, unde lucrează italienii de la Pizzarotti, aceiaşi cu care Compania de Drumuri a reziliat contractul pentru execuţia a trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Ploieşti, chiar la intrarea în Capitală. Între timp, autostrada urbană a fost terminată de alți constructori – grecii de la Aktor și românii de la Euroconstruct Trading 98, firmă deținută de patronii celebrului ”Golden Blitz”, Sorin Vulpescu și Dan Besciu.

Cale ferată mlăștinoasă

Revenind pe șine, în Ardeal lucrurile s-au complicat pe acest tronson, atunci când au fost depistate probleme de stabilitate a solului. “Un tronson de patru kilometri, între Podul Mureş şi Coşlariu, se află pe un teren mlăştinos şi sunt probleme de stabilitate a solului. Pânza freatică este foarte sus. Au apărut situaţii neprevăzute, care nu fuseseră identificate la momentul efectuării studiilor geodezice”, spunea în urmă cu doi ani directorul general de la acea vreme al CFR SA, Marius Chiper.

El preciza atunci că între timp a fost schimbată soluţia tehnică şi că lucrările vor fi deblocate, iar termenul probabil avansat era 2018. Deci, după autostrada surpată, avem și calea ferată mlăștinoasă. Ei bine, tocmai din cauza autostrăzii surpate, ceferiștii au preferat să sufle și-n iaurt, numai să n-o pățească și ei.

Tronsonul de autostradă Cunţa-Sălişte a trebuit demolat, deşi directorul general al CNADNR de la acea vreme, Narcis Neaga, care acum a revenit în funcția de șef la CNAIR, s-a grăbit să-l inaugureze chiar în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în prezenţa candidatului Victor Ponta.

Întârzieri nu sunt însă doar pe tronsonul Vințu de Jos – Coșlariu, ci și pe alte sectoare, recunosc oficialii CFR SA: ”Pe secțiunile Simeria – Coșlariu și Coșlariu – Sighişoara lucrările de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare înregistrează întârzieri, principalele cauze care au condus la prelungirea perioadei de execuție fiind: exproprieri suplimentare, relocări de utilități, descărcare arheologică și relocarea conductelor magistrale de gaz în zona Turdaș și capacitatea portantă a terenului de fundare aferent variantei noi de traseu Podu Mureș – Coșlariu”.

Contracte pentru modernizare de cale ferată semnate pe vremea lui MRU și Ponta

Toate contractele de modernizare a unor tronsoane de cale ferată pentru care acum au loc recepțiile finale sunt semnate, în afară de cel menționat, pe vremea când la Palatul Victoria se aflau ca primi miniștri Mihai Răzvan Ungureanu.

CFR SA a început în decembrie anul trecut procedurile de recepție pe categorii de lucrări, între Simeria și Sighișoara. Aceste proceduri sunt în derulare și vizează lucrări de terasamente, infrastructură, suprastructură, poduri, podeţe, tuneluri, viaducte, pasaje rutiere, energoalimentare, linie de contact, construcţii civile, sistem de informare, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termoventilaţie, scurgerea apelor şi siguranţa circulaţiei, iluminat macazuri şi treceri la nivel, substaţii de trancţiune şi protecţia mediului.

Ordinul de începere a lucrărilor de modernizare și valoarea contractelor, pe secțiuni:

  • Sighişoara – Aţel (28 km) – 14.03.2012/Valoarea contractului – 867 mil lei (fără TVA) (prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu la data semnării contractului);
  • Aţel – Micăsasa (29, 7 km) – 27.06.2012/Valoarea contractului – 747 mil lei (fără TVA) (Victor Ponta);
  • Vințu de Jos – Simeria (44 km) – 06.12.2013/Valoarea contractului – 1.351 mil lei (fără TVA) (Victor Ponta);
  • Micăsasa – Coșlariu (36,6 km) – 11.11.2014/Valoarea contractului – 722 mil lei (fără TVA) (Victor Ponta).

În prezent pe Coridorul Rin – Dunăre (Frontieră – Curtici – Brașov – București – Constanța) sunt 418 km de cale ferată modernizată. Ținând cont de faptul că rețeaua de căi ferate a României însumează aproape 11.000 km, rezultă că doar 3,8% din ea este modernizată la standarde europene, pentru circulația trenurilor cu până la 160 km/oră.

La Grădiștea trebuie adusă Ana lui Manole

Un caz revoltător îl reprezintă conexiunea României cu Bulgaria. În 2005, în urma unor inundații dar și din cauza unor balastiere ilegale amplasate pe râul Argeș, podul feroviar de la Grădiștea s-a prăbușit, iar cea mai veche cale ferată din regatul României, București – Giurgiu, a devenit impracticabilă. De 14 ani, circulația feroviară spre Giurgiu este deviată pe la Videle, cu un ocol considerabil, iar călătoria cu un tren Interegio (fostele Rapide) durează două ore.

cale ferată
Podul de la Grădiștea s-a prăbușit acum 14 ani FOTO Club Feroviar

Asta în condițiile în care firmele de microbuze se îmbogățesc pe distanța de numai 60 km dintre București și Giurgiu. Acum, promisiunile administratorului de infrastructură dau anul 2022 ca dată de finalizare a lucrărilor pe tronsonul București – Giurgiu, ruta directă. Adică după 17 ani de la prăbușirea podului de la Grădiștea! ”Studiul de fezabilitate predat de către proiectant în octombrie 2018 a fost analizat de specialiștii companiei și de experții Jaspers, observațiile acestora fiind transmise proiectantului, care a efectuat modificările și completările necesare. La data prezentei au fost obținute toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, fiind demarată procedura de obținere a Acordului de Mediu. Execuția lucrărilor pentru linia CF București –Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontieră (care includ și reconstrucția podului de la Grădiștea) este prevăzută pentru perioada iulie 2020 – august 2022 (24 luni)”, se arată în răspunsul CFR SA la solicitarea făcută de Cetățeanul. Poate Ana lui Manole să mai grăbească lucrările.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.