#Brexit Interviu Cum va fi afectată România dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană

#Brexit Brexit-ul pe înţelesul tuturor
Sursa foto: nasdaq.com

Posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană este un subiect care dă fiori tuturor guvernelor țărilor membre UE. Toată lumea calculează acum care ar fi consecințele economice și sociale ale părăsirii Uniunii de către Marea Britanie, după referendumul #Brexit de joi, 23 iunie, dar și care vor fi efectele acesteia pe termen mediu și lung.

În interviul acordat pentru „Europeanul.org”, profesor doctor Vasile Pușcaș, fostul negociator șef al României pentru aderarea la UE, anticipează care ar putea fi efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, atât pentru România cât și pentru celelalte țări membre. Subtitlurile aparţin redacţiei

Marea Britanie

 

 

 

 

 

 

– Ce ar avea de pierdut Uniunea Europeană, respectiv Marea Britanie, dacă aceasta din urmă ar decide ieşirea din Uniune?

Vasile Pușcaș: – În situația când Marea Britanie ar decide să iasă din Uniunea Europeană, țara de dincolo de Canal ar înregistra o serie de costuri, de la cele de piață, economico-financiare, la costuri politice și de prestigiu internațional. Acestea s-ar răsfrânge preponderent asupra statutului social al cetățenilor britanici. În mod sigur, costul de oportunitate pe care ar trebui să-l suporte, din cauza unui nou tip de abordare a globalității, ar avea efecte mai ales pe termen mediu și lung.

La rândul ei, Uniunea Europeană ar pierde nu doar un membru activ al construcției europene (să ne reamintim contribuția britanică la edificarea Pieței Interne a UE și chiar actuala presiune pentru restructurarea și modernizarea Uniunii), dar și un actor dinamic al vieții financiare și comerciale europene. Iar imaginea Uniunii Europene, în plan global, ar fi șifonată, tocmai acum când este nevoie de o întărire a organizației. Fără a lungi această temă, și Uniunea Europeană și Marea Britanie ar avea de pierdut de pe urma unei decizii a Londrei să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană.

Ar fi mare păcat ca urmare a calității leadership-ului politic intern și unor chestiuni de politică internă, transferate neinspirat în afacerile europene, Marea Britanie să opteze spre o cale care ar fi contrară proceselor contemporane de evoluție și dezvoltare regională și globală. Să precizăm că soluționarea acestei chestiuni va fi în măsură să arate și calitatea leadership-ului politic european care are datoria să dea cetățenilor ei și lumii o EUROPA MAI  BUNĂ ȘI MAI COMPETITIVĂ!

#Brexit Londra câştigă, pe termen scurt, apoi suferă pierderi uriaşe

Marea Britanie

Ce ar avea de câştigat Marea Britanie dacă ar ieşi din Uniunea Europeană, în plan social şi economic?

–        Într-o primă etapă a unui astfel de scenariu, Trezoreria ar aduna o sumă suplimentară provenită din „contributia” Marii Britanii la bugetul UE, care ar fi îndreptată spre investiții în domenii sociale, infrastructură, servicii etc. și ar putea fi raportate ca avantaje ale ieșirii din Uniunea Europeană. Doar că, după aceea, ar urma dezavantaje enorme din reacțiile structurilor integrate ale piețelor europene ce ar afecta starea socială și economică a țării, ar fi resimțite negativ de cetățenii britanici, facilitând propagarea discursurilor politice xenofobe, naționaliste,izolaționiste,anti-europene etc.

Mai multe companii străine, între care gigantul american de automobile Ford, dar şi rivalul său japonez Nissan, au avertizat public că îşi vor reconsidera viitorul în insulă, dacă aceasta alege sa părăsească UE. Credeţi că eventuala ieşire din UE ar putea afecta viitorul global al Marii Britanii?

–        Într-adevăr, datorită experienței globale a Marii Britanii, numeroase corporații americane și asiatice, dar și reprezentanțe ale piețelor regionale din toată lumea și-au localizat baze de operațiuni destinate Europei în Marea Britanie. Își închipuie cineva că astfel de corporații și mari actori de pe piața globală vor renunța la operațiunile lor în/cu Uniunea Europeană datorită Londrei? Sau că vor fi dispuse la costuri de adaptare conjuncturală  în loc să îsi relocalizeze bazele de operațiuni(inclusiv financiare) în alte părți din Uniunea Europeană? Astfel că va fi afectat nu doar viitorul global al Marii Britanii,dar însuși viitorul alcătuirilor interne (constituționale) britanice.Și mai putem adăuga aici faptul că Londra nu-și va mai putea valoriza atât de pregnant nici măcar experiența istorică în relație cu globalitatea,în contextul când actorii individuali de azi și de mâine ai globalizării vor trebui să dispună de  resurse imense destinate managementului proceselor globalizante.

#Brexit Românii care muncesc în Marea Britanie nu vor avea de suferit

Marea Britanie

Ce efect  estimaţi că ar putea avea această ieşire asupra relaţiilor economice bilaterale româno – britanice?

– În condițiile când România își va intensifica efortul de integrare europeană (conform speranțelor mele), iar Marea Britanie ar decide să iasă din Uniunea Europeană,raporturile bilaterale  economice și comerciale româno-britanice nu ar mai beneficia de oportunitățile Pieței Unice,decât în condițiile când Londra ar opta să rămână în Spațiul Economic European (precum Norvegia,Elveția etc.). Relațiile comerciale ar putea înregistra anumite fracturi, iar piețele financiare europene ar atrage România mai mult spre zona euro, acolo unde speră să ajungă cât mai repede posibil. Iar anumite oportunități care ar putea fi construite de parteneriate bilaterale cu țel global, Bucureștii ar putea  prefera să le îndrepte către alți actori statali din Uniunea Europeană, precum și Londra ar fi posibil să-și revizuiască direcțiile parteneriale comerciale.

Care ar fi repercursiunile pe piața muncii din Marea Britanie, în condițiile în care slujbele cele mai prost plătite sunt ocupate de străini? S-ar putea scumpi forța de muncă în UK cu consecințele aferente? În particular, cum vor fi afectaţi, în această situaţie, românii care lucrează în Marea Britanie?

– Referindu-ne la piața muncii din Marea Britanie și la situația cetățenilor comunitari care au accesat sau ar planifica să meargă pe această piață, ar trebui să ne întrebăm ce s-ar întâmpla și cu cei aproximativ 2,2 milioane cetățeni britanici care au accesat piața muncii din diferite state membre ale Uniunii Europene?

Este limpede pentru oricine că cel mai mult ar fi bulversată piața muncii în Marea Britanie, cu mult mai grav decât piața muncii în Uniunea Europeană. Cum ar face față leadership-ul politic britanic acestor bulversări, cu un imens impact social, încă nu se discută. Dar ne putem imagina ce conotații politice vor fi date de către cei care azi elimină de pe agenda lor Uniunea Europeană! În ceea ce-i privește pe majoritatea cetățenilor proveniți din România care au intrat pe piața muncii din Marea Britanie,ei sunt angajați fie în slujbe pe care britanicii nu și le doresc fie în locuri cu calificare foarte înaltă de care piața de acolo are mare nevoie.

Așa că nu cred că cetățenii români să fie grav afectați pe piața muncii britanică, în orice caz nu se întrevăd tulburări atât de mari încât autoritățile române, împreună cu cele britanice să nu le facă față dacă se decide că Marea Britanie să iasă de sub incidența legislației europene.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.