Gabriel Oprea, Băsescu, Onțanu și generalul Zisu, denunțați la DNA de Florin Ghiulbenghian

Ghiulbenghian
Gabriel Oprea, un nou denunț la DNA

Florin Ghiulbenghian, președintele Eurhonest, fundație pentru bună guvernanță și prevenirea corupției, a depus miercuri, 24 martie, alte două denunţuri la DNA, unul împotriva lui Gabriel Oprea, a lui Traian Băsescu și a mai multor  generali avansați în grade înalte „peste rând”, inclusiv Cătălin Zisu ți Neculai Onțanu.

Publicăm integral denunțul lui Ghiulbenghian, mai puțin datele personale

Catre D-na Procuror Sef a Directiei Nationale Anticoruptie

Laura Codruta Kovesi

Doamna Procuror Sef,

Subsemnatul Ghiulbenghian Florin Mihai, identificat cu C.I. seria .. nr. …… eliberat de SPCEP Sector 1 la data de ….…., domiciliat in Bucuresti, strada ……. nr. .., in calitate de Presedinte al Fundatiei Europene pentru Buna Guvernare si Prevenirea Coruptiei – EurHONEST avand sediul social in Strada Toamnei 127, sector 2, Bucuresti, in baza prevederilor imperative din Statutul Fundatiei:

ghiulbenghian
Florin Ghiulbenghian îngrozește „lumea bună” cu denunțurile sale la DNA

“FUNDATIA va actiona in sensul prevenirii derivelor in functionarea institutiilor guvernamentale si a prevenirii aparitiei daunelor produse de acte de administrare defectuoasa sau ineficienta. FUNDATIA isi va desfasura activitatea in interesul general al cetatenilor europeni, pentru crearea unei societati ce trebuie sa devina un exemplu pentru celelalte natiuni.”

Prin prezenta doresc sa va aduc la cunostinta faptele descrise mai jos, comise de urmatorii:

  1. Generalul Oprea Gabriel, la data faptelor Ministru al Apararii in Guvernul Romaniei;
  2. Amiral dr. Marin Gheorghe, la data faptelor Seful Statului Major General al Armatei Romane;
  3. General dr. Dănilă Ştefan, la data faptelor Seful Statului Major General al Armatei Romane, incepand cu 01 Ianuarie 2011;
  4. Generalul locotenent Cătălin Ştefăniţă Zisu, la data faptelor Comandant al Comandamentului Logistic Întrunit din Ministerul Apararii
  5. Basescu Traian, la data faptelor Presedinte al Romaniei;
  6. Generalii si ofiterii din cadrul Administratiei Prezidentiale care au contribuit direct la infractiunile descrise mai jos;
  7. Generalii si ofiterii din cadrul Ministerului Apararii care au contribuit direct la infractiunile descrise mai jos;
  8. Procurorul sau procurorii din cadrul Sectiei Militare a Parchetului General care au dispus clasarea reclamatiei depuse de d-ul Dobritoiu Corneliu, fost Ministru al Apararii in Guvernul Romaniei.

 fapte ce constituie, in opinia mea, infractiuni extrem de grave, care atentează la valori morale fundamentale.

 

  1. In fapt, in cursul anului 2010 am luat la cunostinta despre o serie de posibile infractiuni ce erau comise de catre Oprea Gabriel, Ministru al Apararii, in exercitarea functiei. Printre acestea, la loc de cinste se aflau acordarile ilegale de grade militare mai multor persoane in baza unor interese politice. In urma discutiilor cu d-ul Dobritoiu Corneliu, ministru al Apararii in perioada ulterioara d-lui Oprea Gabriel, mi s-a confirmat faptul ca suspiciunile mele erau perfect indreptatite si ca acesta fusese ajutat in activitatea sa infractionala de o serie intreaga de complici, inclusiv de catre Presedintele Romaniei la acel moment, d-ul Basescu Traian.

In concret, ii acuz pe d-ul Oprea Gabriel, Amiral dr. Marin Gheorghe si General dr. Dănilă Ştefan, impreuna cu complicii mai sus mentionati si care urmeaza a fi identificati, de acordarea de grade si inaintarea in grad a unor ofiteri in rezerva, in numar de 935 de persoane, in perioada 23.12.2009 – 07.05.2012, cu incalcarea grava si premeditata a prevederilor legale din Legea 80/1995, Legea 446/2006 si HG 969/2007

Deoarece in aceeasi perioada Ministerul Apararii Nationale a inaintat catre Presedintia Romaniei mai multe propuneri de acordare a gradelor de generel unor persoane ce nu erai indreptatite sa le primeasca, va solicitam respectuos sa extindeti ancheta si asupra personalului Presedintiei Romane ce avea ca atributie de serviciu verificarea dosarelor ce stateau la baza semanrii de catre Presedintele Romaniei a decretelor prezidentiale de acordare a gradului de general. Mentionam ca sunt de notorietate publica acordarea ilegala si discretionara de catre Basescu Traian a gradelor de general d-lor Savoiu Bartolomeu (nasul de cununie al fiului lui Virgil Magureanu), Ontanu Nicolae si Eugen Gheorghe.

 

  1. In fapt, in cursul anului 2014 am luat la cunostinta despre falsuri comise de Oprea Gabriel in leagtura cu mesele de protocol pe care le oferea in sediul Ministrului Apararii in perioada 201-2012. Astfel, am constatat ca d-ul Oprea Gabriel a cheltuit pe protocol suma de 165.073 RON, suma pe care a achitat-o doar dupa indepartarea sa din functia de Ministru al Apararii. Mai mult, s-a constatat de catre Comisia de Ancheta a Ministerului Apararii ca d-ul General locotenent Cătălin Ştefăniţă Zisu a prezentat docuemente contabiile primare (facturi si avize de expeditie) asupra carora exista suspiciunea ca erau falsificate in scopul acoperirii infractiunilor comise in legatura cu cheltuirea banilor publici pentru mesele de protocol ale Ministrului Apararii, Gabriel Oprea. De asemenea, ulterior achitarii de catre Gabriel Oprea a sumei imputate, s-a constatat ca acesta nu putea justifica si nu justifica nici pana in prezent existenta legala a acestei sume in declaratiile de avere depuse in conformitate cu prevederile legale. Comisia de ancheta a Minsterului Apararii a constatat de asemenea incalcarea cu premeditare a prevederilor Ordinului MS 96/2008 al Ministrului Apararii.

Fata de cele prezentate mai sus, am suspiciuni rezonabile ca reclamatii mai sus mentionati au comis urmatoarele infractiuni: Fals in declaratii publice, uz de fals, falsificare de documente contabile, constituirea unui grup infractional organizat la care au aderat unii functionari ai Ministerului Apararii avand rolul de a ascunde ilegalitatile comise de Oprea Gabriel.

Art. 13 din Legea 78/2000

Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

 

Art. 99 din Legea 303/2004

Constituie abateri disciplinare:

  1. n) folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii;

 

Articolul 367: Constituirea unui grup infractional organizat

Incepand cu 08-iul-2014 Art. 367 din partea II, titlul VIII, capitolul I a fost in legatura cu Decizia 12/2014

 (1) Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cand infractiunea care intra in scopul grupului infractional organizat este sanctionata de lege cu pedeapsa detentiunii pe viata sau cu inchisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au fost urmate de savarsirea unei infractiuni, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2), daca denunta autoritatilor grupul infractional organizat, inainte ca acesta sa fi fost descoperit si sa se fi inceput savarsirea vreuneia dintre infractiunile care intra in scopul grupului.

(5) Daca persoana care a savarsit una dintre faptele prevazute in alin. (1)-(3) inlesneste, in cursul urmaririi penale, aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a unuia sau mai multor membri ai unui grup infractional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

(6) Prin grup infractional organizat se intelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumita perioada de timp si pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni.

 

Articolul 291: Traficul de influenta

(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

 

Articolul 292: Cumpararea de influenta

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public, pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Incepand cu 01-feb-2014 Art. 292, alin. (1) din partea II, titlul V, capitolul I modificat de Art. 245, punctul 26. din titlul III, capitolul II din Legea 187/2012

 (2) Faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, daca au fost date dupa denuntul prevazut in alin. (2).

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscarii, iar daca acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

 

Articolul 297: Abuzul in serviciu

(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

 

Articolul 321: Falsul intelectual

(1) Falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

 

Articolul 323: Uzul de fals

Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, cand inscrisul este sub semnatura privata.

 

Articolul 326: Falsul in declaratii

Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

 

In drept, ne intemeiem prezenta plangere pe dispozitiile Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, art. 99 din Legea 303/2004 si Art. 367, 291, 292, 297, 321, 323 si 326 din Noul Cod Penal.

 

Doamna Procuror  Sef, fata de cele descrise mai sus, tinand cont de pericolul social extrem pe care il prezinta faptele descrise, de perioada lunga de timp pe parcursul carora au fost comise, de mijloacele dolosive folosite de functionari publici activi in zona serviciilor de informatii si cu pregatire specifica in cauze penale, precum si de numarul mare de persoane implicate, de impactul social pe care il va avea aducerea la cunostinta publica a acestor fapte descrise mai sus si mai ales de inalta demnitate detinuta in Statul Roman de catre unul dintre reclamati (Presedinte al Romaniei) va rugam sa dispuneti masurile legale corespunzatoare.

Pentru orice alte detalii privind faptele descrise mai sus si precizarea detaliilor suplimentare necesare in faza urmaririi penale va stau oricand la dispozitie la numarul de telefon 07……… (Ghiulbenghian Florin).

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.