ArcelorMittal Galați vrea să mai scape de câteva sute de angajați. Siderurgiștii care au prins epoca lui Ceaușescu se pot pensiona anticipat

ArcelorMittal, sursa foto: Viktor Macha

Conform reprezentanților sindicatelor din combinatul siderurgic de la Galați, conducerea unității a propus angajaților o schemă de plecări voluntare din ArcelorMittal prin care salariații în vârstă se pot prepensiona.

ArcelorMittal, sursa foto: Viktor Macha
ArcelorMittal, sursa foto: Viktor Macha

Înscrierile pe liste se fac până la sfârșitul acestei luni. Schema de prepensionare este aceeasi cu cea aplicată în cazul precedent, în 2015, după un model luat din Belgia.

Pot cere prepensionarea angajații ArcelorMittal care ar împlini vârsta de pensionare până în decembrie 2017. Altfel spus, siderurgiștii care au prins perioada de glorie a combinatului, din anii 80, dar și perioada de căpușare a colosului siderurgic, din anii 90, pot cere pensionarea anticipată.

Angajaţii selectaţi în acest program vor beneficia de o sumă fixă de 22.000 lei şi un bonus constând în cel mult 12 salarii compensatorii, acordat în funcţie de numărul de luni pe care l-ar avea până la împlinirea termenului pentru pensionare. De exemplu, un salariat care în mod normal ar urma să se pensioneze în decembrie 2017, dacă ar intra în programul de prepensionare ar urma să primească o suma fixă de 22.000 lei plus şase salarii compensatorii.

În cursul anului trecut, în urma unei scheme de prepensionare, au plecat din combinat aproape 300 de persoane. Și acum, ținta este să se ajungă la o reducere a personalului cu minimum 200 de siderurgiști.  La sfârşitul anului 2014, ArcelorMittal Galaţi avea 6.752 de angajaţi.

Reducerea activității

În ultimii patru ani, din raţiuni de eficienţă economică, Arcelor Mittal a închis sau demolat 75% din instalaţiile de producţie ale platformei siderurgice. Odată cu această restrângere, au dispărut şi 80% din locurile de muncă.

Reprezentanţii combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi au demolat, din 2014, Furnalului nr 6 de pe cea mai mare platformă metalurgică din România. Decizia a fost luată pentru că instalaţia este învechită, iar unitatea industrială şi-a restrâns activitatea cu 75% din instalaţiile de producţie, renunţând la fluxul cald (cocserii, oţelării).  „Unitatea noastră, la fel ca toţi producătorii de oţel, se confruntă cu scăderea comenzilor şi a preţurilor. Trebuie să ne adaptăm noului context economic”, declara Bruno Ribo.

Inaugurat în urmă cu 33 de ani, Furnalul 6 a fost mândria lui Nicolae Ceauşescu, fiind, până în anii ‚90, cel mai modern din Europa. De altfel, fostul Sidex era considerat cel mai modern combinat siderurgic din fostul bloc comunist: se produceau până la zece milioane de tone de oţel, de patru ori mai mult decât în prezent. După Revoluţie, unitatea s-a deteriorat constant, trecând şi prin două explozii grave, în 1994 şi 1999.

Ce s-a dărâmat, topit în producţie

După izbucnirea crizei financiare din 2009, combinatul de la Galaţi a început o restructurare forţată, cauzată de lipsa de comenzi de la partenerii externi. Pentru a evita falimentul, pe platforma siderugică s-au închis:

Uzina Cocsochimică
Furnalalele I,2,3,4 şi 6
Oţelăria Electrică
Oţelăria OLD 2
Oţelăria OLD 3
Laminorul Slebing
Laminorul LSF
Uzina Piese Schimb şi Reparaţii Siderurgice
Fabrica de Oxigen 2
Fabrica de var 2

„Obiectivele tăiate, închise sau oprite depăşesc 75% din totalul capacităţilor de producţie. Numărul locurilor de muncă directe s-a redus cu aproape 80% şi va scădea şi în continuare”, apreciază Gheorghe Tiber, liderul de sindicat de la „Metalurgistul”. Tot fierul vechi generat din operaţiunile de demolare este complet reciclat în cadrul fluxului inten, contribuind astfel la planul de reducere a costurilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.