Angajări pe șpagă, chiar în luna iulie, la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul

avarie la RADET Oana Gianina Bulai

Perchezițiile și ridicările de documente ale procurorilor Direcției Naționale Anticorupție vizează suspiciunea unor angajări ilegale, contra unor mite, realizate în această lună la un minister.

UPDATE. Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu faptul că Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inclus într-un comunicat date nepublice din ancheta care vizează instituţia, respectiv calitatea persoanelor audiate şi natura probelor.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu împrejurarea că, în conţinutul unui comunicat dat publicităţii la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfăşurare a acesteia”, a anunţat DNA, care afirmă că „în comunicat se oferă date despre obiectul percheziţiei şi se fac referiri la calitatea persoanelor audiate şi la natura probelor”.

În opinia DNA, datele din anchetă au fost dezvăluite de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, identificat doar ca „instituţia guvernamentală”, în condiţiile în care, anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie – unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică.

„Precizăm că regimul informaţiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziţii, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informaţii de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei şi stabilite numai de organul de urmărire penală”, subliniază DNA.

UPDATE. Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul precizează că procurorii DNA au făcut percheziţii în patru birouri ale instituţiei, care îşi are sediul în Palatul Victoria, într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcţii de consilier, organizate în aceeaşi zi.

”În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziţia s-a desfăşurat între orele 15.00 şi 19.00 şi a vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Conform sursei citate, au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului şi din minister – respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii şi filmări pe toată perioada percheziţiilor.

”Dorim ca ancheta să se desfăşoare cât mai repede şi să aflăm adevărul, astfel încât să ştim dacă au fost comise fapte în afara legii. Ne exprimăm pe această cale încrederea în corectitudinea acţiunilor întreprinse de către autorităţile statului, precum şi în competenţa şi corectitudinea justiţiei din România”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunţat că acțiunile de ieri din sediul Guvernului, realizate între orele 15:00 – 19.00, au făcut parte dintr-o anchetă care vizează Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. În acest sens au fost realizate chiar cinci percheziţii în cinci puncte din Bucureşti, printre care și cea de la Guvern.  Surse judiciare au confirmat că dosarul vizează Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi că este vorba despre angajări în posturi publice.

Mai mult, printr-un comunicat, DNA a precizat într-un comunicat că este vorba despre fapte de corupţie din iulie 2017. „În cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15.00 – 19.00, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 5 locaţii situate în sediul unei instituţii publice din Bucureşti”.

Ministerul în cauză este condus de ministrul Viorel Ilie. Acesta a făcut parte și din cabinetul condus de Sorin Grindeanu și a fost păstrat și în echipa lui Mihai Tudose.

viorel Ilie
Viorel Ilie

Percheziţiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secţiei de combatere a corupţiei, „dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie comise în cursul lunii iulie 2017”, se mai precizează în comunicat. Acţiunea procurorilor DNA ar viza, conform aceloraşi surse, ocuparea unor posturi publice.

Conform surselor citate, procurorii ar fi discutat cu mai mulţi angajaţi şi ar fi ridicat mai multe acte.

Inițial, a apărut știrea pe mai multe agenții cum că procurorii au făcut percheziții la Secretariatul General al Guvernului, care se află tot în Palatul Guvernului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.