Alegeri locale parțiale. PSD pierde Primăria Târgu Jiu, dar câștigă la Craiova, Lupeni și Bușteni

0
184

Surpriză majoră la scrutinul de alegeri locale parțiale de duminică. Pentru prima oară în ultimele decenii, PSD a pierdut Primăria Târgu Jiu, în fieful fostului premier Victor Ponta. Social democrații s-au consolat însă cu rezultatele obținute la Craiova, Lujpeni și Bușteni la acest scrutin caracterizat de o rată extrem de ridicată a absenteismului.

După ce, în vara anului trecut, pesedistul Florin Cârciumaru câștigase al cincilea mandat la Primăria Târgu Jiu, el a intrat apoi în Parlament, iar postul de edil a rămas vacant.

Duminică, 11 iunie, atunci când au avut loc alegeri locale parțiale, la Târgu Jiu s-a produs surpriza – Primăria a fost câștigată de liberalul Marcel Romanescu. Victoria sa a fost recunoscută de primarul interimar și candidatul PSD, Aurel Popescu, care a anunţat, duminică seară, pe Facebook că îl felicită pe liberalul Marcel Romanescu.

“Rezultatele arată că opţiunea electoratului s-a îndreptat, de această dată, către liberali. Ca orice om politic matur respect alegerea tuturor celor prezenţi la urne. Mulţumesc celor care au avut încredere în mine şi m-au votat. Mergem mai departe, iar timpul va demonstra că tot ce am trecut în programul meu se va pune în practică pentru că soluţiile de finanţare sunt viabile. Îl felicit pe Marcel Romanescu pentru reuşită şi îi urez succes!”, a scris Aurel Popescu.

Conform numărătorii paralele a PNL Gorj, Marcel Romanescu a câştigat în 44 din cele 46 de secţii pentru care au fost centralizate voturile. ”Până nu văd rezultatele finale, nu pot să am decât în continuare emoţii. Datele până la acest moment sunt foarte bune. Din ce văd din marea majoritate a secţiilor, am câştigat exclusiv. Sincer, nu mă aşteptam la aşa rezultat. Ţin să le mulţumesc târgujienilor, membrilor familiei mele de acasă şi membrilor familiei mele politice. E cea mai mare surpriză pe care a avut-o Gorjul în ultimii 27 de ani. Un rezultat istoric pentru Târgu Jiu şi pentru partidul pe care-l reprezint. Cred că PSD a tratat cu indiferenţă târgujianul şi cred că strategia corectă a mea de campanie a dus la acest rezultat. Am mers din casă în casă şi prin felul meu de a fi i-am convins pe oameni să fie alături de mine. Nu mă aşteptam să fie o victorie lejeră”, a spus Marcel Romanescu.

Simpatizanții liberali s-au strâns în centrul municipiului Târgu Jiu pentru a sărbătorii victoria candidatului lor. Prezenţa la vot în Târgu Jiu a fost de 29,92%.

Alegeri locale la Craiova. PSD a păstrat Primăria

Social-democratul Mihail Genoiu a câştigat Primăria Craiova, cu un avans semnificativ faţă de candidatul liberal. Astfel, Mihail Genoiu este, potrivit numărătorii paralele a PSD, noul primar al municipiului Craiova, el obţinând 42,80% din voturi, față de 16,24%, cât a obținut liberalul Mario Ovidiu Oprea.

Candidatul independent Lucian Bernd Săuleanu a obţinut 12,98% din voturi, iar pe locul al patrulea se clasează candidatul ALDE, Anişoara Stănculescu, cu 12,05%. Prezenţa la vot în municipiul Craiova a fost de 18,57%, printre cele mai slabe din cele 49 de localităţi în care s-au organizat alegeri locale parţiale.

Funcţia de primar al Craiovei a rămas vacantă după demisia Liei Oguţa Vasilescu, care a devenit ministru al Muncii. În total, în lupta electorală s-au înscris opt candidaţi.

La Lupeni continuă dinastia Resmeriță

PSD a avut câștig de cauză și la Lupeni, unde Lucian Resmeriţă, fratele fostului edil Cristian Resmeriţă, a câştigat Primăria. Potrivit numărătorii paralele, Lucian Resmeriţă ar fi obţinut 40% la sută din voturile valabil exprimate la aceste alegeri locale parțiale.

Prezenţa la urne în municipiul Lupeni a fost de 35,01%, iar dintre cei 22.442 de alegători înscrişi pe listele electorale au mers la vot doar 7.857. Dintre aceştia 166 au votat pe listele suplimentare, iar 12 persoane au solicitat urna mobilă.

Lucian Resmeriţă este fratele fostului primar de la Lupeni Cristian Resmeriţă, care şi-a dat demisia din funcţia de primar după ce a fost ales senator. Lucian Resmeriţă este profesor la Colegiul Naţional de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroşani.

Contracandidaţii săi au fost Ioan Cristian Roşu, de la PNL,  Emil Sărcan (USR), Călin Radu Napău Stoica (PRM), Constantin Aurică Brânduşe (ALDE) şi Cristina Viorica Ciucu (independent).

Liberalul Lucian Micu a câştigat Primăria Roman

Pe de altă parte, liberalul Lucian Micu a câştigat Primăria Roman, diferenţa faţă de contracandidatul său de la PSD fiind de peste 20 de procente, arată numărătoarea paralelă realizată de PNL Neamţ. Prezenţa la urne în municipiul Roman a fost de 33,2%.

Totodată, PNL a câştigat şi primăria comunei nemţene Bălţăteşti, în timp ce în comuna Pipirig din acelaşi judeţ pe primul loc s-a clasat reprezentantul PSD.

”La Roman câştigăm detaşat, încă centralizăm. Avem 4.000 de voturi în plus, iar situaţia nu mai poate fi inversată. Avem peste 20 de procente în plus faţă de PSD. Este meritul candidatului nostru de la Roman, dar şi al fostului primar Laurenţiu Leoreanu, în prezent deputat PNL. Am câştigat şi la Bălţăteşti, în timp ce la Pipirig, PSD ne-a luat candidatul cu o săptămână înainte de campanie”, a declarat pentru News.ro şeful liberalilor nemţeni, deputatul Mugur Cozmanciuc.

Și la Râșnov a câștigat candidatul PNL

Reprezentanţii BEJ Braşov au anunţat că, în urma numărării voturilor valabil exprimate la aceste alegeri locale parțiale, liberalul Liviu Butnariu este noul primar din Râşnov.

El a fost votat de 51,7% din alegători, iar pe locul al doilea s-a clasat Daniel Diaconu, de la PER, cu 42,1% din voturi. Independentul Marius Lungu, care anul trecut a candidat din partea PSD, a obţinut 6,2% din voturi. Prezenţa la vot la Râşnov a fost de 46,54%, înregistrându-se în total 6.653 de voturi valabil exprimate.

Liviu Butnariu s-a născut şi a făcut liceul la Râşnov, este inginer de profesie şi a fost viceprimar al oraşului, înainte de a câştiga scrutinul de duminică. Funcţia de primar al oraşului Râşnov a rămas vacantă după ce liberalul Adrian Veştea, care obţinuse cel de-al treilea mandat, a demisionat, fiind ales preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

ALDE a câștigat la Băicoi, PSD la Bușteni

Viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Băicoi, Marius Constantin (ALDE), a câştigat alegerile parţiale, potrivit numărătorii paralele a partidelor.

Constantin şi-a anunţat victoria duminică seară pe pagina sa de Facebook. ”Mulţumesc din suflet tuturor băicoienilor pentru încrederea acordată. Aţi fost alături de mine şi vă mulţumesc!”, a scrise Marius Constantin.

Oraşul prahovean Băicoi a rămas fără primar la sfârşitul anului trecut, când liberalul Ciprian Stătescu, ales la scrutinul din iunie, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiind găsit vinovat fiindcă i-a concesionat surorii sale un teren în oraş. La alegerile de duminică pentru Primăria Băicoi au fost patru candidaţi, unul dintre ei fiind chiar fostul primar, susţinut de PNL.

PSD a câştigat Primăria oraşului Buşteni, Irinel Ghiţă fiind ales primar. Pentru Primăria Buşteni s-au înscris în lupta electorală opt candidaţi, şapte dintre ei fiind susţinuţi de partide politice, iar unul fiind independent.

Fotoliul de primar rămăsese vacant după ce eternul edil Emanoil Savin a fost ales senator PSD.

Scandal la Las Fierbinți

PSD nu se dezice de practicile de influenţare a votului nici măcar cu ocazia acestor alegeri locale parţiale, folosind instituţii ale statului în acest scop, acuză PNL Ialomiţa, precizând, într-un comunicat de presă, că în localitatea Fierbinţi, Poliţia şi Jandarmeria ”acţionează la comanda reprezentanţilor PSD” şi îl protejează pe reprezentantul partidului în Biroul electoral local care ”continuă campania electorală”.

”La nivelul localităţii Fierbinţi – Târg (judeţul Ialomiţa) atât Jandarmeria, cât şi Poliţia locală, acţionează la comanda reprezentanţilor PSD. Sub privirile reprezentanţilor celor două instituţii, dar şi cu protecţia acestora, reprezentantul PSD în Biroul Electoral local, fost primar, continuă în mod ilegal campania electorală în ziua votului”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Ialomiţa.

Sursa citată susţine că reprezentanţii Jandarmeriei desfăşoară acţiuni de intimidare a reprezentanţilor PNL, fiind puse sub supraveghere domiciliile acestora. ”Faţă de cele menţionate filiala PNL a sesizat Biroul Electoral Judeţean în vederea restabilirii ordinii în procesul electoral”, potrivit sursei citate.

Absenteism masiv la scrutinul de duminică

Aceste alegeri locale parțiale au fost caracterizate de o rată foarte mare a absenteismului. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, au votat 207.458 persoane, reprezentând 33,04% din totalul celor aşteptaţi la urne

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot sunt Sălaj – 81,53%, Caraş-Severin – 78,27% şi Alba – 77,32%. La Craiova, prezenţa a vot a fost de doar 18,57%, în timp ce la Târgu Jiu au votat 29,92% din alegători.

În municipiul Roman au votat 31,03% din alegători, în oraşul Buşteni – 45,36%, în Râşnov – 46,54%, în Lupeni – 35,01%, iar la Moineşti – 46,49%. Pe listele electorale din cele 49 de localităţi unde s-au organizat alegeri parţiale au fost înscrise 627.910 persoane. Aproape 5.000 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar urna mobilă a fost solicitată în 1.613 cazuri.

PNL susţine că a câştigat 16 primării

Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat că liberalii au câştigat primăriile în cel puţin 16 din cele 49 de localităţi în care au avut loc duminică alegeri locale parţiale. Candidaţii PNL s-au situat pe primele locuri la Târgu Jiu, la Roman şi la Râşnov.

Candidaţii PNL au câştigat funcţia de primar şi în Jilava (judeţul Ilfov), Baia Sprie (judeţul Maramureş), dar şi la Fierbinţi (judeţul Ialomiţa), precum şi alte 10 localităţi din judeţele Suceava, Arad, Prahova, Sibiu, Vrancea, Caraş Severin, Argeş, Neamţ, Alba, Brăila.

„Rezultatele alegerilor parţiale confirmă tendinţa de creştere a Partidului Naţional Liberal precum şi faptul că PNL este principalul opozant al PSD. Am câştigat la Târgu Jiu, unde oamenii s-au convins că PSD aduce doar stagnare. Acolo, candidatul nostru, Marcel Romanescu, a intrat în peste 800 de scări de bloc! Victoria de la Târgu Jiu este încă o dovadă că rezultatele se obţin prin implicare şi prezenţă pe teren”, a scris Turcan pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ


*