„Alchimistul” de la Hurmuzachi, Eugen Popescu, s-a întors la muncă

Eugen Popescu, diplome ilegale
Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi

Directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (IEH), Eugen Popescu, s-a întors la muncă. Popescu intrase în concediu medical după ce Ministerul Educației a declanșat o anchetă în urma dezvăluirilor făcute de ziarul „Cetățeanul” referitoare la modul fraudulos în care înaltul funcționar și-a dobândit diploma de studii.

Mai exact, Eugen Popescu, este suspectat că a echivalat o diplomă din 1995 de la o școală de formare profesională din Canada (Collège des médecines douces du Québec) într-o diplomă de studii universitare de lungă durată la Universitatea de stat din Oradea, eliberată în iulie 2000.

Deocamdată, ancheta este blocată la mantinelă de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Ministrul a refuzat să semneze raportul de control întocmit de inspectorii Corpului de control al Ministerului Educației care probează impostura studiilor așa-zis superioare ale lui Popescu, invocând așteptarea unui răspuns din partea Ministerului Educației din Canada.

Raport cu concluzii devastatoare pentru Eugen Popescu

Surse apropiate Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) au precizat pentru „Cetățeanul” că concluziile raportului sunt devastatoare pentru Directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Potrivit acelorași surse, Corpul de  control al Ministerului Educație a stabilit că a fost încălcat grav Ordinul nr. 5124/1999 privind examenul de finalizare a studiilor în învățământul superior de scurtă și lungă durată.

Potrivit actului normativ, „Examenele de absolvire/de licență/de diplomă se organizează numai de instituțiile de învățământ superior acreditate în condițiile legii și numai pentru specializările acreditate de Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare (C.N.E.A.A.). Aceste examene se organizează și se desfășoară potrivit prezentelor criterii generale și metodologiei elaborate de senatele universitare ale instituțiilor respective”.

Colegiul din Quebec, școală de formare profesională

Eugen Popescu, Colegiul Național de Apărare
Diploma de școală profesională care a fost transformată în România în diploma de studii uniersitare la Oradea

Oficial, Eugen Popescu prezintă o diplomă de licențiat în kinetoterapie la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Oradea (universitatea de stat). În realitate Universitatea din Oradea i-a eliberat diploma după ce i-a echivalat studiile efectuate la Colegiul de Medicină Tradițională din Quebec.

Surse din cadrul Ministerului Educației ne-au dezvăluit însă că așa-zisul colegiu de medicină tradiționalistă nu figurează între instituțiile de învățământ superior acreditate sau recunoscute de către Ministerul Educației din România, prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED). Numai această instituție poate recunoaște automat actele de studii obținute la universități din UE și universități de prestigiu din alte state sau poate cere susținerea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii.

Ministerul Educației din Canada confirmă impostura universitară

Or, colegiul de medicină tradiționalistă absolvit de Eugen Popescu nu este nici măcar recunoscut ca instituție de studii superioare, fapt înscris chiar pe pagina de Internet a acesteia: „Educația oferită de Colegiu este certificată de către Departamentul Dezvoltării Resurselor Umane drept formare profesională (…) nu reprezintă o recunoaștere la nivel legal din partea Departamentului de Educație sau din partea Biroului Profesiilor din Québec”.

Diplome de studii ilegale
Dominique Désormeaux, directorul de comunicare al Ministerului Educatiei din Canada, a confirmat că nicio instituție de medicină tradiționalistă nu este recunoscută de minister

Ministerul Educației din Canada, regiunea Quebec, a informat ziarul „Cetățeanul” că, la ora actuală, specializarea de medicină tradițională nu este în oferta educațională a niciunei unități de învățământ superior acreditate din Canada.

Obținerea ilegală a unei diplome de studii este infracțiune, la fel și folosirea ei pentru a accede într-o funcție publică. Or, nimeni din Ministerul Educației și din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu a sesizat până acum Parchetul cu privire la suspiciunea producerii unei infracțiuni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*