Afacerile dubioase ale Primăriei Zărnești cu „regii asfaltului”, la umbra unei „concesiuni-paravan”

Zarnesti
Primarul Alexandru Igrișan a atribuit lucrări, fără licitație, în favoarea firmei controlate de Marcel Butuza, „regele asfaltului”

În Zărnești, orașul de la poalele Munțiilor Făgăraș, legea achizițiilor publice este încălcată grosolan, de mai bine de 12 ani. Totul pentru a permite firmei Vectra Service, controlată de unul dintre „regii asfaltului”, cum  a fost supranumit omul de afaceri Marcel Butuza, să primească fără licitație lucrările de reparații și de modernizare drumuri. Metoda folosită de edilii din Zărnești pentru a favoriza acordarea ilegală de lucrări a fost confecționarea unui contract-paravan de concesiune de lucrări publice.

Contractul, semnat în 2006, a fost prelungit, ilegal, în 2016 și este în vigoare și astăzi, chiar dacă firma lui Butuza a intrat în insolvență, din 2015.

Citește și Firma regelui asfaltului din Braşov a intrat în insolvenţă

Lucrări atribuite de Primăria Zărnești în baza unui contract- paravan

Zărnești
Contractul-paravan prin care edilii din Zărnești au dat lucrări publice firmei lui Butuza

Afacerea dintre edilii din Zărnești și „regii asfaltului” din Brașov este mai veche de 12 ani. Ea a început în 2006, când între Primăria Orașului Zărnești și S.C. Vectra Service (un alt SRL, S.C. Consal, era lider de asociere) s-a încheiat un contract de concesiune (nr. 717/2006) privind activitatea de întreținere și reparare drumuri publice.

Oficial, obiectul contractului este „desfășurarea activităților de întreținere și repararea drumurilor publice”. În realitate, spun surse avizate, contractul nu este nicidecum unul de concesiune ci un contract de achiziție publică mascat. Așa-zisul contract de concesiune este de fapt o achiziție publică de lucrări care se tooot suplimentează, periodic, cu noi și noi lucrări fără a se rcaliza noi proceduri de achiziție publică, așa cum prevede legislația în vigoare.

„Contractul de concesiune” e ilegal, spun specialiștii

Zărnești
Marcel Butuza Sursa foto – news.bv

Legea spune că într-un contract de concesiune de lucrări o autoritate încredinţează executarea de lucrări unuia sau mai multor firme. Acestea primesc, în contrapartidă, fie dreptul de a exploata rezultatul lucrărilor care fac obiectul contractului, fie acest drept plus o plată. Altfel spus, „firma concesionară primește folosința și uzufructul” ne-au spus surse juridice.

Astfel, spun specialiștii, era obligatoriu legal ca, în condițiile în care concesionarul Vectra Service nu a primit și dreptul de exploatare rezultat în urma executării lucrărilor, să se fi încheiat un contract de achiziție publică de lucrări.

Or prin încălcarea legislației și atribuirea, în mod „mascat”, a lucrărilor printr-un contract de concesiune ilegal, potrivit surselor, edilii orașului Zărnești au încălcat, la modul nesimțit și principiile care stau la baza atribuirii contractului de achiziție publică, precum: nediscriminarea, tratamentul egal, transparența, și eficiența utilizării fondurilor publice.

Ministerul Dezvoltării a cerut licitație nu concesiune

Prima atenționare oficială asupra ilegalității contractului de concesiune, (cel puțin prima de care avem noi cunoștință), le-a venit oficialilor când au vrut să asfalteze drumul dintre Zărnești și Plaiul Foii.

Zărnești
Igrișan și gașca din Consiliul local Zărnești au aprobat atribuirea lucrării finanțate prin PNDL tot ilegal, prin contractul de concesiune

Și atunci, edilii orașului au încercat să dea lucrarea pe mâna firmei controlate de Butuza, tot fără licitație! În ședința consiliului local din 28 august 2014, condusă de actualul primar Alexandru Igrișan (pe atunci, viceprimar) s-a votat în unanimitate hotărârea de consiliu local 304, prin care s-a aprobat încheierea unui act adițional la contractul de concesiune cu SC Vectra Service SRL având ca obiect „Modernizare DC50A Zărnești — Plaiul Foii” (vezi facsimil)!

După cum arătam mai sus, în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiilc publice, Primăria Orașului Zărnești, avea obligatia de a realiza investiția „modernizare drum”, în valoare totală de circa 10 milioane de lei, doar printr-o achiziție publică (licitație), nu prin atribuirea directă, mascată printr-un contract ilegal de concesiunelic.

Igrișan a primit atunci o palmă chiar de la finanțator, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acesta nu a fost de acord cu executarea acestei lucrări în baza Contractului de Concesiune dintre Primărie și firma lui Butuza astfel că nr. 717/18.02.2006 (realizarea lucrarii în cauză fiind imposibil de efectuat în baza contractului de concesiune) astfel că Primăria lui Igrișan a declanșat o licitație pentru modernizarea drumului.

Zărnești
Atenționați că atribuirea modernizării drumului e ilegală prin contractul de concesiune, edilii din Zărnești au organizat, cum era legal, o licitație

Important de precizat: Surse din primărie ne-au spus că Vectra Service (controlată de Marcel Butuza), căreia Igrișan&Co vroiau să-i încredințeze lucrarea direct, nici măcar nu s-a prezentat la licitația pentru modernizarea drumului!

Contractul de concesiune, prelungit la inițiativa primarului Igrișan

Nimeni din primăria Zărnești nu s-a făcut că înțelege că așa-zisul contract de concesiune nu dă dreptul la acordarea de lucrări fără licitațăie, nici firmei lui Butuza, nici alteia! Astfel că practica a continuat, fără ca Prefectura, Parchetul, Curtea de Conturi sau vreo altă instituție a statului să se sesizeze!

Zărnești
În 2015, edilul Igrișan și consilierii au continuat să atribuie lucrări, ilegal,n prin contracte de concesiune, firmei lui Butuza

Pe 13 august 2015, același Igrișan a supravegheat aprobarea în Consiliul local a unui alt act adițional la contractul de concesiune cu SC Vectra, „având ca obiect suplimentarea cu 3.000.000 lei de la bugetul local” pentru reparații capitale străzi. Și aici, fiind vorba de reparații capitale de străzi (lucrări complete de drumuri) era obligatorie atribuirea contractului numai prin licitație! SC Vectra Service intrase, de doi ani, în insolvență.

 

Bomboana pe colivă a pus-o personal același Alexandru Igrișan, pe 16 februarie 2016, când Consiliul local Zărnești a aprobat prelungirea cu încă cinci ani, a contractului de concesiune cu firmele Vectra Service și SC Consal. „Da, eu am semnat expunerea de motive a hotărârii”, a confirmat, pentru Cetățeanul.net, primarul Alexandru Igrișan. El nu a știut sau nu a vrut să ne răspundă de ce a prelungit metoda de a da lucrările de reparații preferențial, fără licitație, unei firme aflată în insolvențăe din 2013 (Vectra Service SRL) deși știa, de la Ministerul Dezvoltării, că nu este legal să atribuie lucrările prin concesiune.

Zărnești
Recidivă. Consiliul local Zărnești a aprobat, la propunerea primarului Igrișan, prelungirea contractului de conceiune!

De menționat și prelungirea contractului de concesiune a fost aprobată într-o ședință de consiliu „deîndată” (care se poate ține, legal, doar în situații de calamități – cutremur, incendiu, inundații, alunecări de teren).

Zărnești
Prefectul Mihai Miohaci nu a atacat hotărârile ilegale ale Consiliului local Zărnești

Se vede că urgența a fost maximă, atât pentru secretarul Gabriel Modiga (cel care a dat avizul de legalitate pentru toate actele de mai sus) dar și pentru prefectul de atunci, Mihai Mohaci (fost senator PSD), care nu a atacat hotărârea de prelungire a contractului, nici pentru ilegalitate, nici penrtru că astfel de hotărâri nu pot fi adoptate decât în ședințe ordinare de consiliu local (nu în ședințe extraordinare sau, mai rău, în ședințe deîndată). Vom reveni cu noi detalii asupra atribuirilor dubioase de lucrări în Zărnești, dar și în alte localități din județul Brașov.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. De cind Zãrnesti este oras de la poalele Muntilor Fagaras? De Piatra Craiului ați auzit? Acolo e Zarnestiul. Da i-a dat lui Butuza pt că este din Zărnești și în plus are Cabane in Plaiul Foii. De ce nu investigati cine se ocupă de apa din Zărnești? Cumva domnul Movileanu are ceva cu Marcel Butuza? Păi da că a vrut să preia el tot.De ce nu investigati cine este acest Movileanu care conduce firma Morani din Zărnești și care e ținut în spate de un fost colonel de la brigada anti corupție și crimă organizată pe numele lui Iordache Florin, arestat la domiciliu pt că dădea amenzi si-si însușea banii? Nu vă legați de Butuza și de un primar tînăr care au ajutat oamenii nevoiași. Faceți investigații pe mafia Zarnestiului că doar nu degeaba i se spune domnului Movileanu ,,Mafia”.Firma Consal a regretatului Liviu Pripon, nici nu mai există. Nu loviți in oameni precum Butuza care și-au făcut averea cinstit.

    • Butuza nu e din Zarnesti. E dintr-un sat din Maramures. Au fost niste simpli tarani care stateau in chirie in camerele de la fostul aprozar. Ce il tii in spate si ii iei apararea? A primit contracte pe sest pentru colectarea gunoiului. A facut bani doar din contracte cu statul si Zarnestiul e vaca lui de muls. Un parvenit care a cumparat casa muzeu din Brasov care apartinea patrimoniului, dar lui i s-a vandut.
      El si neamul lui conduc Zarnestiul din umbra. Pe langa asta, lucrarile de canalizare si asfaltare sunt o bataie de joc la adresa cetatenilor. Daca nu facea motocros, ramanea, pur si simplu, un anonim ca toti ceilalti. Deci mai incet cu pianul pe scari sau esti vreun neam de-ale lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.