Afacerea funebră de 165 de milioane de euro

Afacerea funebră. Aderarea României la UE a permis și firmelor private să se ocupe de procedurile legate de decesul unei persoane, inclusiv de asigurarea unui loc de veci. Însă, pentru a tăia avântul cooncurenței, Biserica Ortodoxă nu permite preoților să oficieze în cimitirele private. În jur de 165 de milioane de euro cheltuiesc anual familiile celor care pierd apropiații în cursul unui an.

Odată cu aderarea României la UE s-au schimbat, din 2014, și regulile înmormântării. De atunci, particularii organizează priveghi și în crâșme. Astfel, cultele aprobate prin lege nu mai au monopolul asupra acestor tip de evenimente.

Dat afară

În noua legislație, proprietarii unui loc de veci îl pot pierde dacă nu îl îngrijesc. Însă, această prevedere este greu de respectat, mai ales dacă sunt persoane îngropate acolo. „Nu am putut pune în aplicare această prevedere. Cam 1 din 20 de morminte sau locuri de veci sunt neîngrijite”, ne-au spus reprezentanții unui cimitir din Galați.

„Administratorul cimitirului retrage dreptul de folosință a locurilor de inhumare și îi înștiințează, în scris, pe titularii dreptului de folosință, în cazul menținerii în stare de neingrijire pe o perioada mai mare de doi ani a locurilor”, se precizează în lege.

Cum e mai bine

La articolul doi al acestei legi se precizează că „înmormântarea poate fi religioasă sau laică. Cea religioasă are loc cu respectarea canoanelor, tradițiilor cultului respectiv. În cazul celei laice, organizatorii stabilesc modul de desfășurare a procesiunii funebre”, se mai precizează în Legea nr. 102 din 2014.

Plecând de la această prevedere, Andrei, din Buzău, și-a transformat cârciuma într-o sală de pomeni și de priveghi. „Cred că este mai avantajos la privat, adică în sala mea de priveghi, decât la capelă. E mai cald, mai ales acum, iarna, asta contează. E mai spațios, e mai confortabil. Am clienți, dar nu așa mulți”, ne spune acesta. Minimum 500 de lei cere Andrei Antohe pentru a închiria sala o zi.

Preoți și nu prea

Firmele sau cimitirele private asigură inclusiv o slujbă, teoretic, religioasă, pentru a evita Biserica Ortodoxă Română. Numai că, în multe cazuri, acești preoți nu sunt unii autentici. Inclusiv la cimitirul familiei Zăvoranu, slujbele erau oficializate de preotul Marian Pintică, un bărbat care fusese dat afară din preoție.

Afacerea funebră

Firmele sunt interesate să atragă familiile cu un deces pentru că este o afacere de succes. „Anual, în România, mor 250.000 de oameni. Cred că se cheltuie – plecând de la certificate, loc de veci și până la pomană – minimum 2.000 de lei. Media sare de 3.000 de lei. Rezultă o afacere totală de 750.000.000 de lei. Ceea ce înseamnă 165 de milioane de euro. Este o piață importantă”, ne-a precizat un analist financiar din Capitală. De altfel, în ultimii ani, din cauza suprapopulării cimitirelor publice, cel private au început să răsară tot mai des în București și în țară. Un loc de veci costă minimum 1.000 de lei, bani care trebuie plătiți din șapte în șapte ani.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.