Afacerea deșeurilor medicale. Amendă de 100.000 de lei și plângere penală pentru depășirea emisiilor la incineratorul Stericycle

Stericycle

Garda Națională de Mediu (GNM) a constat nereguli privind emisiile eliberate în urma arderii deșeurilor și modul de depozitare a acestora pe platforma firmei Stericycle de la limita dintre Sectorul 1 și localitatea ilfoveană Chitila. Reprezentanții companiei susțin că totul a fost doar o neînțelegere și că Stericycle respectă normele de mediu.

“A fost aplicată o sancțiune contravențional în valoare de 100.000 de lei. Societatea a înregistrat depășiri ale valorilor maxim admise la emisiile în atmosferă și pentru modul defectuos de stocare a deșeurilor în incinta instalației de incinerare”, ni s-a transmis de la GNM.  Reamintim că Cetateanul.net a prezentat încă de la începutul lunii iunie faptul că sunt suspiciuni privind activitatea Stericycle la incineratorul din Sectorul 1 unde se ard, printre altele și deșeurile medicale de la spitalele din Capitală și nu numai.

Rezultatele controlului- amendă și plângere penală

Stericycle
Bogdan Gheorghe Trif, comisarul general al Gărzii de Mediu

Conducerea Gărzii de Mediu, prin comisarul general Bogdan Gheorghe Trif, ne-a transmis următoarele precizări legate de controlul de la Stericycle:

În urma controlului efectuat de Garda Națională de Mediu (GNM) – Comisariatul Municipiului București la Stericycle care deține instalația de incinerare deșeuri medicale (…) vă comunicăm următoarele:
– controlul a fost finalizat în data de 30 mai 2016 prin întocmirea notei de constatare numărul 45.
– pe parcursul acțiunii de control s-au constatat aspecte din care a rezultate suspiciunea că datele oferite de operator cu privire la monitorizarea emisiilor nu reflectă o acțiune de monitorizare care să respecte tehnicile și cerințele stabilite conform prevederilor legale (Legea 278/2013). Având în vedere această suspiciune, GNM a înainta organlor în drept dosarul cu probele care susțin punctul său de vedere.
– Urmare a celor constatate, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoarea de 100.000 de lei pentru nerespectarea autorizației integrate de mediu (în sensul în care, în anumite intervale orare, societatea a înregistrat depășiri ale valorilor maxim admise la emisiile în atmosferă) și pentru modul defectuos de stocare a deșeurilor în incinta instalației de incinerare.

”O neînțelegere”

Reprezentanții firmei Stericycle, firmă deținută de o companie de profil din SUA, au explicat altfel rezultatul controlului: “Sistemul de monitorizare a emisiilor a prezentat o desincronizare între senzorii instalați pe coș și software-ul care prezintă valorile în formatul solicita de lege”. Conducerea companiei a răspuns la câteva întrebari legate de controlul Gărzii de Mediu.

Cum de a fost posibilă depășirea limitelor emisiilor? Considerați că aceste depășiri au pus în pericol sînătatea populației sau au afectat mediul înconjurător?

Nu au fost depășite limitele de emisie în aer, ca atare, nu a existat niciun fel de pericol asupra sănătății populației și a mediului înconjurător.

Sistemul de monitorizare a emisiilor instalațiilor de incinerare operate de Stericycle România, punct de lucru Strada Poiana Trestiei, a prezentat o desincronizare între senzorii instalați pe coș, la ieșirea în atmosferă a gazelor de ardere și software-ul care prezenta valorile în formatul solicitat de lege. În acest sens, am luat toate mpsurile operaționale necesare pentru recalibrarea sistemului, în conformitate cu legislația în vigoare și am efectuat determinări paralele ale emisiilor cu un laborator independent, de referințp. Aceste măsurători independente indică faptul că emisiile se încadrează în limitele permise de autorizația de mediu și nu au existat depășiri.

Deși au avut loc discuții tehnice și s-a explicat în detaliu fluxurile tehnologice pentru înțelegerea completă a situației ivite, reprezentanții Gărzii de Mediu nu au mai cerut documente suplimentare și au dispus acordarea unei amenzi. Sancțiunea nu reflectă starea de fapt și legislația ne permite o eventuală contestație.

De ce Stericycle apela la un sistem de monitorizare a emisiilor care permanent arăta date prin care demonstra că nu se depășesc limitele permise?

Sistemul de monitorizare a emsiilor în are este un sistem electronic complex, compus din componente hardware provenite din UE, coordonate de un software, de asemnea produs în UE. Acest sistem hardware și software deține certificatul de proveniență QAL1 (Standard european privind emisiile) pentru instalații de ardere conform normelor și legislației naționale și europene în vigoare.

Cum de a fost posibil la deșeurile medicale, deșeuri destul de periculoase, să fie depozitate necorespunzător?

În niciun caz deșeurile gestionate de Stericycle Romania nu au fost depozitate altfel decât prevede autorizația de mediu.

Constatările efectuate de Garda de Mediu în ceea ce privește depozitarea pe platforma betonată, autorizată, aparținând Stericycle Romania, țin de faptul că aceste deșeuri nu erau în spațiul acoperit, ci se aflau în zona de pregătire a sarjelor în vederea incinerării.

Care sunt măsurile, investițiile pe care Stericycle este dispusă să le facă, dacă este nevoie de așa ceva, pentru a remarca neregulile depistate de Garda de Mediu?

Stericycle România îndeplinește întotdeauna măsurile impouse de autorizațiile de control care sunt în beneficiul protecției mediului și a populației. În fiecare an, investim aproximativ un milion de lei în întreținerea și dezvoltarea echipamentelor de procesare a deșeurilor, astfel încât să asigurăm protecția mediului și sănătatea populației și a anagajaților noștri. Până în prezent, Stericycle România a investit în România peste 30 milioane de euro.

În acest caz, pe lângă realizarea măsurătorilor de smisii cu un laborator independent, de referință, am declanșat deja procedurile de recalibrare a software-ului. Aceste cheltuieli, deși excepționale, ni le asumăm în mod natural.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.