Afacere marca Cocoș, reloaded. Parcări publice din Capitală, concesionate

trafic_bucurestiMai mulți aleși generali ai Capitalei fac lobby pentru concesionarea zonelor amenajate ca parcări publice gestionate de Administrația Străzilor. Asta, după ce în 2010 edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat că va rezilia contractul pe care Municipalitatea îl avea cu firma Dalli Exim- administrată, în momentul parafării contractului, de către omul de afaceri Dorin Cocoș, – privind încasarea taxei de parcare, pe motiv că înțelegerea ar fi fost păguboasă pentru Primărie.

Potrivit surselor noastre, primul pas pentru privatizarea parcărilor va fi discutat mâine în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului Capitalei (CGMB). „Se va aproba întocmirea unui studiu care să arate cum ar trebui gestionate parcările publice de pe marile artere ale Capitalei. Mai apoi, se va decide concesionarea lor”, au precizat, pentru cetățeanul.net surse din CGMB.

Printre susținătorii concesionării parcărilor se numără și viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, care precizează pe blogul personal că ar fi singura soluție viabilă. „Conform cifrelor oficiale, la nivelul municipiului București există un număr total de 7.500 locuri de parcare de suprafață inventariate, din care parcări cu plată sunt doar 2.500. Dacă la acestea adăugăm circa 1.200 locuri de parcare ale riveranilor, ale instituțiilor publice și ale persoanelor cu  dizabilități,  rezultă  că  un  număr  de  3.800  de  locuri  de  parcare  nu  sunt  operate  de municipalitate din lipsă de personal. Din peste 100 de loturi de parcări  publice,  doar 8 sunt operate în două schimburi”, scrie viceprimarul.

Cum s-a născut afacerea Dalli și cum s-a îmbogățit Dorin Cocoș din parcările din Capitală

Firma Dalli Exim, care deţinea monopolul parcărilor în București, fără să deranjeze Consiliul Concurenţei, şi-a început activitatea în anul 1993, în zona serviciilor, fiind structurată pe prestări în transportul public urban.dalli

Unul dintre primii patroni, Adrian Petrache, a înfiinţat linii Expres Dalli, cu un parc auto format din 5 autobuze şi 10 microbuze Rocar, cunoscute drept „liniile Pantera Roz” pe care încerca să le promoveze făcând concurenţă RATB. Activitatea a durat doar până în anul 1995, când firma a dezvoltat altă afacere.

La 2 mai 1995, primarul Crin Halaicu a organizat o licitaţie internaţională pentru atribuirea exploatării unei părţi din parcările publice cu plată, amenajate la acea dată în Capitală. Motivul: descentralizarea serviciilor publice şi crearea pieţei concurenţiale.

Dalli, controlată de Adrian Petrache și Dorin Cocoș, a câştigat licitaţia printr-o şmecherie nesesizată de nimeni, inițial. Și-a asumat toate obligaţiile prevăzute în caietul de sarcini şi a ofertat cel mai mare aport, de 55,5 la sută din totalul de încasări, ceea ce reprezenta totodată şi redevenţa (adică un fel de taxă de concesiune) către CGMB.

Problema la care nu s-a gândit nici unul dintre ceilalţi participanţi, dar nici reprezentanții Municipalității, era că nimeni nu putea verifica atunci câte bilete volante împrăştia în Bucureşti, în mod real, firma concesionară a serviciului.

În urma licitaţiei, Dalli a încheiat cu municipalitatea contractul nr. 20/1995, în baza căruia a preluat toate parcările din zona prevazută de acest contract. Numai că, de atunci Dalli a tot ocupat fiecare spaţiu exploatabil. Din 1995 și până în 2010, când Sorin Oprescu a reziliat contractul pentru parcări, Dalli a evoluat de la 2.500 la 5.000 de locuri.

La acea vreme Dalli deținea și mai multe amplasamente unde accesul era controlat cu bariere, gestionate cu cartele magnetice de înregistrare. Dar, pentru a nu putea fi verificate sumele încasate, de cele mai multe ori, sistemele nu funcţionau tot timpul.

Pe restul de suprafață, de la marginea marilor bulevarde, accesul era necontrolat şi spaţiul era gestionat prin tichete de unică folosinţă. Acestea, deşi au fost create după o conceptie proprie brevetata la OSIM (prin brevetul nr.110738C1) nu au ținut loc de chitanţă fiscală. Dalli taxa ora de parcare cu 1,5 lei în parcările cu timp limitat de staţionare şi un leu în parcările cu timp nelimitat de staţionare.

Firma oferea atunci un abonament lunar, în valoare de 250 lei, valabil în toate parcările de suprafaţă (dar numai în limita locurilor disponibile), indiferent de timpul de staţionare.

În perioada în care era în relații bune cu Primăria, Dalli a pus mâna şi pe Parcajul subteran de la Bucur Obor, alcătuit din două corpuri de clădire distincte: Parcajul Colentina, care are accesul pietonal în faţa magazinului Bucur Obor (prin pasajul pietonal), iar intrarea şi ieşirea auto, în pasajul rutier Obor. Al doilea parcaj este Moşilor, care are accesul pietonal în faţa magazinului Flanco, prin pasajul pietonal, iar intrarea şi ieşirea auto, în pasajulul rutier, pe sensul de circulaţie Şos. Ştefan cel Mare- Şos. Mihai Bravu.

În acelaşi timp, Dalli mai avea garaje de cartier în Balta Albă, Rucăr (situat pe str. Baba Novac nr. 9, sector 3), Liviu Rebreanu (situat pe str. Liviu Rebreanu nr 1, sector 3).

Şi în partea de vest a Capitalei, Dalli avea parcaje de cartier, în Drumul Taberei (la Orizont – situat pe str. Drumul Taberei nr. 19, Favorit – situat pe str. Drumul Taberei, nr. 24, Compozitorilor – situat pe bd. 1 Mai nr. 28, şi Timişoara – situat pe bd. Timişoara nr. 59, sector 6).

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.