Adriana Nica dă vina pe subalterni pentru neregulile constatate la Spitalul Universitar

Adriana Nica dă vina pe subalterni

Directorul Spitalului Universitar din Capitală, Adriana Nica dă vina pe subalterni pentru rezultatele controlului în urma căruia s-a stabilit că două cabinete nu foloseau dezinfectanţi.

După ce în urma unui control la Spitalul Universitar din Bucureşti s-a constatat faptul că în anumite cabinete din Ambulatoriu nu se foloseau soluţii de dezinfectare a instrumentarului, Adriana Nica dă vina pe subalterni și spune că de vină pentru această situaţie sunt şefele de la cele două cabinete, care nu au cerut din depozit soluţiile necesare.

„Au fost sancţionaţi cei care aveau responsabilitatea de a aproviziona acele cabinete cu dezinfectanţi. Nu vorbim de secţii, ci de două cabinete din Ambulatoriul spitalului, respectiv Medicina muncii şi Psihiatrie. (…) Spitalul era aprovizionat cu dezinfectanţi, iar toate cabinetele aveau în dotare aceste soluţii şi le foloseau. Două cabinete nu aveau, pentru că nu s-au gospodărit, deşi dezinfectanţii erau prezenţi la nivelul spitalului”, a declarat duminică Adriana Nica, directorul SUUB.

Ea a mai declarat faptul că în momentul în care conducerea spitalului efectuează controale în diferite cabinete din Ambulatoriu, angajaţii de acolo s-ar anunţa între ei, astfel încât lucrurile să fie în ordine atunci când are loc controlul. „Directorul de îngrijiri împreună cu directorul medical merg aproape zilnic şi controlează. Dar ştiţi cum este, când se află că intră în Ambulatoriu, deja toată lumea se anunţă. Noi sperăm că nu trebuie să folosim aceşti dezinfectanţi doar că se anunţă, ci trebuie să-i folosim conform protocoalelor şi procedurilor, pentru că toţi angajaţii sunt instruiţi în acest sens şi semnează că au luat la cunoştinţă”, a mai precizat Nica.

Adriana Nica dă vina pe subalterni, pe care i-a amendat

În ceea ce priveşte sancţiunile împotriva celor două asistente din Ambulatoriu, care nu s-ar fi aprovizionat cu dezinfectanţi, DSP le-a amendat cu câte 500 de lei, potrivit Adrianei Nica, iar spitalul le va sancţiona disciplinar, „în funcţie de faptele de care sunt acuzate şi sunt responsabile”.  De asemenea, spune Nica, cei care se fac responsabili de faptul că nu au folosit dezinfectanţi „şi au pus viaţa pacienţilor în pericol vor răspunde chiar penal, dacă este nevoie”.

În vara acestui an, la Spitalul Universitar s-a declanşat un conflict de muncă, prin care mai mulţi angajaţi au protestat în faţa unităţii de sănătate, acuzând mai multe nereguli, printre care şi încălcări ale normelor de igienă. Ulterior, o asistentă care a intrat în greva foamei a fost concediată din motive disciplinare. Ministerul Sănătăţii a trimis la scurt timp Corpul de Control în Spital.

Peste 570 de infecţii nosocomiale în opt luni

Adriana Nica a declarat că de la 1 ianuarie 2018 până la 1 august, în unitatea pe care o conduce au fost raportate peste 570 de infecţii nosocomiale, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi.

„Există un departament special la nivelul Spitalului Universitar, cu specialişti în epidemiologie, care fac controale permanent, conform unui plan zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, pentru a identifica zonele cu risc şi pentru a lua măsuri să limităm răspândirea unor bacterii, dacă acestea se constată că sunt prezente într-un anumit loc”, a declarat duminică Adriana Nica, în contextul în care în luna august s-a descoperit o bacterie într-un filtru la o sală de operaţie.

„Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru, dintr-un spălător, dintr-o sală de operaţie dedicată operaţiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, aşa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria şi nu s-a operat timp de o săptămână”, mai susţine Nica.

Potrivit şefei SUUB, bacteriile există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecţiile nosocomile sunt inevitabile. „Bacteriile există. Un pacient aflat într-o stare critică, la terapie intensivă, şi necesită intubaţie şi ventilaţie mecanică, în toate cărţile de terapie intensivă scrie că în 48 de ore apare pneumonia asociată ventilaţiei mecanice. Da, este considerată o infecţie nosocomială, dar este un rău care apare, însă trebuie să salvăm viaţa bolnavului, şi preferăm să-l ţinem intubat şi să facem profilaxie pentru respectivele bacterii, care ştim cu precădere că pot ajunge să determine o pneumonie, şi să salvăm bolnavul”, a mai precizat Nica.

Directorul Spitalului Universitar a pezentat şi un raport al infecţiilor asociate actului medical (infecţiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală. „Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecţii asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi”, a mai declarat Adriana Nica.


 

CITEȘTE și:

Document! Pacienții de la Spitalul Universitar mai pot fi hrăniți cu perfuzii. Gafa managerului Nica


 

LĂSAȚI UN MESAJ

*