Administrarea penală a Domeniului Public în Sectorului 3. Milioane tocate pe panseluțe și platani plantați doar pe hârtie

Jaf ca-n codru la Administrarea Domeniului Public București SA. Unitatea subordonată Primăriei Sectorului 3 a tocat peste 2,5 milioane de lei pe plantații inexistente, arată un raport al Curții de Conturi, care a sesizat Direcția Națională Anticorupție. Banii au ajuns la două dintre firmele de casă ale Primăriei Sectorului 3, Concelex SRL și Eurolex AG Consult SRL.  

Robert Negoita parcÎn septembrie 2012, Consiliul de Administrație al Administrării Domeniului Public București (ADPB) SA a aprobat planul de investiții pentru reabilitarea pepinierei sectorului 3, din strada Releului, la care nu se mai lucrase din 2007. Lucrările de defrișare, de curățare a pământului, forarea de puțuri și instalarea serelor au fost estimate la 400-500.000 de euro.

Deși avea capacitatea de a reabilita pepiniera, având în obiectul de activitate ”amenajarea şi întretinerea spaţiilor verzi, lucrări de salubrizare, defrişări, toaletări vegetaţie”, ADPB SA a preferat să externalizeze această operațiune. Contractul a fost dat, fără licitație, firmei Concelex SRL, aparținând omului de afaceri Daniel Pițurlea. Cunoștințe vechi, primarul Robert Negoiță și Daniel Pițurlea au în comun pasiunea pentru construcții. Ambii sunt dezvoltatori imobiliari.

Contractul, în valoare de 2,5 milioane de lei, semnat la 1 noiembrie 2012, avea ca obiect ”amenajare teren 9 hectare, împrejmuire gard, perimetru pietonal betonat/dale de piatră aferent împrejmuirii cu gard (pe interior), sistem de irigații, sistem de iluminat, drumuri de acces pietruite în interiorul pepinierei”. Însă Concelex SRL a fost un simplu intermediar al afacerii. După ce a luat lucrarea, forma dezvoltatorului imobiliar a cesionat-o altei societăți, Eurolex AG Consult SRL, care mai primise contracte de la Primăria Sectorului 3.

În doar o lună de zile, executantul a anunțat că a finalizat reabilitarea pepinierei. Fără să mai verifice dacă lucrările au fost executate în întregime sau la calitate corespunzătoare, susține Curtea de Conturi, ADPB SA a semnat firmei Concelex un decont de 2,2 milioane de lei.

Au căzut la pace

Câteva luni mai târziu, în mai 2013, firma Concelex SRL a emis o factură pentru diferența de 10% din valoarea contractului, fără niciun document că lucrările ar fi fost făcute.

În martie 2014, ADPB a notificat Concelex că refuză plata până la ”stabilirea realității și legalității serviciilor prestate și plăților silicitate”.

Ulterior, ADPB a renunțat să mai facă verificările și a acceptat plata ultimei facturi emise de Concelex SRL, prin semnarea unui ”acord de mediere”. ”Inițierea și finalizarea acțiunii de mediere în forma propusă de ADPB SA a fost nejustificată, întrucât din datele consemnate în acordul de mediere nu rezultă modul de soluționare a aspectelor divergente existente între părți referitoare la documentele justificative care să ateste că solicitarea executantului privind decontarea sumei de 248.114 lei este îndreptățită și reprezintă contravaloarea unor lucrări real executate și recepționate în condițiile legii”.

Lucrări pe hârtie

pepinera sector 3Atunci când au cerut de la ADPB (foto) situația lucrărilor executate la pepinieră, în noiembrie 2014, auditorii au avut surpriza să constate că acestea nu fuseseră întocmite niciodată. Asta cu toate că ADPB plătise 90% din valoarea contractului.

Așa că auditorii au mers direct la pepinieră pentru a verifica situația ”pe viu”. Surprizele s-au ținut lanț. Așa s-a descoperit că multe dintre lucrări fuseseră supraevaluate sau nu au fost făcute deloc. Printre operațiunile neexecutate, dar decontate se numără perimetrul pietonal betonat, sistemul de irigații și sistemul de iluminat. Drumurile de acces din interiorul pepinierei nu erau pietruite conform devizului, prin utilizarea de nisip și piatră, fiind împrăștiat doar un strat subțire de balast.

Cele mai mari neconcordanțe au fost găsite la situația culturilor. Suprafața plantațiilor existente stabilită pe fiecare categorie în parte se rezumă la 1.330 metri pătrați plantați cu trandafiri și 6.400 metri pătrați cu platani. În total, s-au plantat doar 7.730 de metri pătrați, față de 67.500 de metri pătrați cât se prevăzuse a fi amenajat pentru culturi.

”Diferența de 89.856 de metri pătrați, ceea ce reprezintă peste 90% din suprafața pretins amenajată, este lipsită de utilitate, degradată, plină de vegetație crescută spontan, fără nicio perspectivă de utilizare în scopul în care s-au plătit așa-zisele investiții necesare activității de peisagistică și amenajare spații verzi pe raza sectorului 3”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.