23 de copii au murit de rujeolă și pentru că Ministerul Sănătății a uitat să comande un stoc nou

Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii

Vaccin rujeolă. Ministerul Sănătății a achiziționat anul trecut 380.000 de vaccinuri contra rujeolei. După apariția epidemiei din decembrie-ianuarie, odată cu schimbarea guvernului, conducerea ministerului a amânat să mai cumpere altele. Acum, premierul Grindeanu anunță o procederă de urgență pentru a lua 115.000 de fiole. De la începutul epidemiei au murit 23 de copii, în ultimii cinci ani s-au înregistrat doar trei decese din cauza epidemiei.

De la un maxim de un deces pe an cauzat de rujeolă, o boală a copilăriei, anul aceste 23 de micuți au murit doar până acum, iar alte mii sunt infectați, pentru simplu fapt că Ministerul Sănătății nu a comandat vaccin după izbucnirea epidemiei.

Mai exact, ministerul de resort a avut semnat un acord de furnizare de vaccin care a expirat în noiembrie 2016. După această dată, a izbuncit practic epidemia, iar direcțiile județene de sănătate au început să consume vaccinul până când s-a ajuns să epuizeze stocurile la sfârșitul lunii martie. În acest moment, mai multe județe – Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş – stocurile sunt terminate, iar alte județe au un număr limitat de fiole.

Responsabilii

Vina pentru această situație le-ar aparține, așa cum ne-au declarat surse din cadrul aparatului administrativ al ministerului, atât fostului ministru Vlad Voiculescu, dar și noului ministru, Florian Bodog, care nu au mai comandat alte vacciniuri. De la izbucnirea epidemiei, sfârșitul 2016 – începutul 2017, Ministerul Sănătății a refuzat să dea vreo explicație pentru lipsa de vaccin. “Este adevărat că multe familii nu-și imunizează copiii împotriva rujeolei, pentru că nu văd pericolul în această boală. Însă, când micuții se infectau, rudele, vecinii, colegii de școală veneau la vaccin. Acum, chiar dacă vin, nu îi putem vaccina”, ne-a declarat un medic de familie din Caraș-Severin, unul din județele unde nu mai este vaccin.

Doar 3 decese între 2011-2015

Faptul că lipsa vaccinului a dus la răspândirea epidemiei și a îngreunat tratarea copiilor infectați cu rujeolă, reiese din numărul mare de decese prin comparație cu anii precedenți.

La începutul săptămânii, o fetiţă în vârstă de 5 luni din Timişoara, nevaccinată, a decedat la spital, fiind cel de-al 23-lea deces înregistrat din cauza complicaţiilor bolii. Până acum s-au înregistrat și 4.881 de cazuri de îmbolnăvire.

În anii precedenți, situația a fost astfel, conform datelor oferite de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile:

2015: Niciun deces și opt cazuri de îmbolnăvire confirmate
2014: Niciun deces și 165 cazuri suspecte.
2013: Un deces și 1159 cazuri de îmbolnăvire confirmate
2012: Un deces și 7.450 cazuri de îmbolnăvire confirmate.
2011: Un deces și 4.784 cazuri de îmbolnăvire confirmate.

Contract Farmexim

Contractul care nu a fost înnoit

În aprilie 2016, ministrul de atunci al Sănătății, Patriciu Andrei Achimaș Cadariu, semna un contract anual cu Farmexpert pentru ca societatea care deține Help Net să furnizeze 380.000 de fiole pentru vaccinul anti rujeolă, oreion-rubeolă. Valoarea contractului a fost de 9,1 milioane de lei, cu tot cu TVA. După apariția evidemiei și intensificarea sa, miniștrii Bodog și Voiculescu nu au mai comandat alte fiole, conform site-ului de achiziții al Ministerului Sănătății. Potrivit surselor citate, conducerea ministerului se aștepta ca filolele cumpărate de la Farmexim să fie suficiente.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri pe tema imunizării, că „este inadmisibil” ca în România să apară an de an crize din cauza lipsei vaccinurilor, el fiind hotărât să rezolve această problemă. În acest sens, Ministerul Sănătății și agențiile din subordine au anunțat achiziția prin procedură de urgență a 115.000 de doze de vaccin antirujeolic şi promit noi stocuri de vaccin începând din luna mai. Până atunci, stocurile din tot mai multe județe se micșorează, iar epidemia nu este încă ținută sub control.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.