La un cutremur de 5 grade Richter, Arcul de Triumf se prăbușește! De ce a tremurat Turcu duminică seara

parada militară de la Arcul de Triumf Arcul de Triumf

Lucrările la Arcul de Triumf au fost întârziate de o prevedere „cu dedicație” prevăzută în proiectul lucrării „Consolidare, restaurare și conservare Arcul de Triumf”. Proiectanții au inclus o condiție care afăcut ca anumite echipamente să nu poată fi cumpărate decât din Statele Unite.

Arcul de Triumf
Echipamente „cu dedicație” pentru Arcul de Triumf

În iunie 2014, Sorin Oprescu, primarul pe atunci nesuspendat al Capitalei, spunea, la Arcul de Triumf că, „în 2015, de 1 Decembrie, sper să defileze pe aici”. În 2015 însă, defilarea a avut loc tot în fața Palatului Parlamentului.

Proiectarea, „cu dedicație”

Și reprezentantul firmei de construcții a susținut la fel: „Defilarea din 1 Decembrie 2015 se va ține sub Arcul de Triumf ,ca să nu mai avem dezamăgirea pe care am avut-o anul acesta (2014 – n.red.), când nici măcar avioanele nu au decolat”.

Ulterior, după „bunele” obiceiuri românești, firma care face lucrarea a spus că, de fapt, termenul de predare din contract este 31 decembrie 2015. Apoi a apărut încă o problemă: echipamentele seismice, care nu se fabrică decât în Statele Unite, ar putea fi aduse în România abia în jurul lunii februarie 2016. Este vorba de opt (8) amortizori seismici, care ar trebui prinși de picioarele monumentului, și de 24 de izolatori seismici. Aşa că schelele nu au mai fost date jos pentru defilare, care a avut loc tot în Piața Constituției.

Dar de ce se fabrică echipamentele numai în Statele Unite? Simplu, ne-au spus surse din Primăria Capitalei, prin „grija” celor care au proiectat lucrarea. Aceștia ar fi stabilit standarde peste cele din Uniunea Europeană, care să poată fi îndeplinite de un singur producător.

„În spațiile tăiate sub fundația monumentului vor fi montaţi 24 de izolatori seismici, nişte cilindri cu cadru de oţel şi care au în mijloc elastomeri (un cauciuc extrem de rezistent, dar foarte elastic). Proiectantul a prevăzut însă elastomeri care să reziste la o «întindere» de cinci centimetri, mai mare decât standardul UE, de 4,5 centimetri. Ar trebui ca procurorii să verifice dacă «exagerarea» standardelor nu a fost făcută tocmai pentru ca elastomerii să nu poată fi cumpărați decât de la unicul producător în domeniu”, ne-au spus surse din Primăria Capitalei.

Arcul de Triumf
Vasile Turcu nu poate finaliza lucrarea la termenul promis

„Am tremurat la ultimul cutremur, pentru Arcul de Triumf”

În așteptarea amortizorilor și a izolatorilor seismici, constructorul (firma Romconstruct, patronată de Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo) a desprins, practic, Arcul de Triumf de sol şi a tăiat două bucăţi mari din fundaţia monumentului. Până la montarea echipamentelor de Statele Unite, responsabilii lucrării, dar și edilii Capitalei, tremură la gândul unui cutremur mai serios. „Un cutremur de peste 5 grade pe Richter ar pune Arcul de Triumf la pământ. Ne-am face de baftă în totă lumea! La cutremurul de duminică seara, de 4,4 grade, am tremurat cu toții. Sunt convins că și Vasile Turcu a avut mari emoții!”, ne-au declarat aceleași surse.

Începute în februarie 2014, lucrările de restaurare s-au terminat doar la exterior. Renovarea Arcului de Triumf va costa 30 de milioane de lei, din care 20 de milioane ar trebui să vină din fonduri europene, iar restul banilor vin de la buget și Primăria Capitalei. Întârzierea livrării echipamentelor ar putea duce însă la pierderea unei părţi din banii europeni.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.