1 Decembrie în țară. Primarii se întrec în fasole cu cârnați, vin fiert și concerte Cargo sau Irina Loghin

1 Decembrie

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este prilejul ideal pentru primarii din toată țara pentru a le oferi cetățenilor pâine și circ, mai exact tradiționala fasole cu cârnați asezonată cu vin fiert, muzică rock sau populară și, unde este cazul, parade militare.

La București, Ziua Națională este marcată de parada militară de la Arcul de Triumf, așa cum este ea organizată în fiecare an. Acum, la paradă va participa președintele Klaus Iohannis, dar nu și numerele doi și trei în statul român, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

S-au dus vremurile în care, în Sectorul 2, bunăoară, primarul Neculai Onțanu împărțea fasole cu cârnați și vin fiert , așa că la București sobrietatea este cuvântul de ordine. Însă doar la București, pentru că în țară începe veselia. De la Mihai Chirica la Emil Boc, trecând pe la Mircea Hava, toți primarii se întrec în pomeni pentru cetățeni.

1 Decembrie la Iași. Fasolea e de post sau cu cârnați

La Iaşi, în acest an ceremoniile de 1 Decembrie nu mai au loc în Piața Unirii, ci în Piața Palatului Culturii.

”Am adus un element de noutate în desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, din dorinţa de a clarifica anumite momente istorice din viaţa acestui oraş. Astfel, aniversarea zilei de 1 decembrie o vom face în faţa Palatului Culturii, în zona în care, pe parcursul anului, se desfăşoară mai multe evenimente, inclusiv cele dedicate cinstirii memoriei celor care s-au jertfit în decembrie 1989. Momentul aniversar va fi însoţit şi de o paradă militară, motiv pentru care îi mulţumesc public ministrului Apărării Naţionale, domnul Mihai Fifor, pentru că a inclus şi Iaşiul în rândul celor trei oraşe în care vor avea loc parade militare, alături de Bucureşti şi Alba Iulia”, a declarat primarul Mihai Chirica,

La ora 10,00 la Iaşi va începe un concert de muzică populară, ”Noi suntem români”, la care vor cânta Constantin Bahrin, David Simion, Claudia Martinică și Ştefan Pintilie. Va urma o slujbă oficiată de înalţii prelaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano – Catolice, iar oficialităţile vor susţine discursuri de pe scena amplasată lângă statuia domnitorului Ştefan cel Mare. Vor fi depuse coroane de flori, iar apoi va începe parada militară.

La ora 12,00 va începe partea a doua a concertului de muzică populară, când vor cânta Olimpia Nistor, Cristinel Iordăchioaia, Nina Cuciuc şi Ştefan Deaconiţa. Tot la 12,00 vor fi servite şi 5.000 de porţii de fasole de post, cârnaţi, ceai şi vin fiert. La ora 17,00 se vor aprinde luminile de Crăciun, iar ieşenii vor putea urmări şi retragerea cu torte a militarilor Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”, pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale se vor încheia cu proiecţii de lumină pe un drapel montat pe turnul Palatului Culturii, în timpul intonării imnului naţional de către fanfara militară.

1 Decembrie la Cluj Napoca. Emil Boc o dă pe rock

Primăria Cluj-Napoca pregăteşte, pentru sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, concerte susţinute de Andra şi rockerii de la Cargo în Piaţa Unirii, focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu, dar şi o defilare, în premieră, a unui pluton de militari îmbrăcaţi în uniforme de epocă ale Armatei Române din Primul Război Mondial.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat pentru Mediafax că municipalitatea a început, în luna noiembrie, instalarea iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă, care va fi aprins pe 1 Decembrie, costul acestuia ridicându-se la peste 1,8 milioane de lei.

”Programul manifestătorilor de Ziua Naţională a României include concerte susţinute în Piaţa Unirii de Andra, Cargo, dar şi focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu. De asemenea, în cadrul ceremoniei oficiale de marcare a Zilei Naţionale a României va defila un pluton de militari echipaţi în uniforme de epocă ale Armatei Române din Primul Război Mondial. De asemenea, vor fi distribuite 7.000 de steguleţe tricolore şi baloane colorate în culorile roşu, galben şi albastru. La începutul lunii noiembrie s-a dat startul instalării iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă, care va fi aprins în 1 Decembrie, costul acestuia ridicându-se la peste 1,8 milioane de lei. Culorile predominante ale luminiţelor ornamentale pe bază de LED sunt alb cald, cu influenţe de alb rece”, au spus sursele citate.

1 Decembrie la Alba Iulia. Mircea Hava plusează cu Iris, Compact și Holograf

Un ceremonial militar cu 25 de mijloace tehnice de luptă şi sprijin, Transportoare Amfibii Blindate şi Autospeciale de Geniu va fi organizat de 1 Decembrie la Alba Iulia. Pentru localnici şi turişti vor fi gătite nu mai puțin de 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan.

În oraşul în care acum 99 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, manifestările de 1 Decembrie încep la ora 9,00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la monumentele mai multor oameni de stat: Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, dar şi la statuia lui Mihai Viteazul.

La ora 11,15, în faţa Sălii Unirii, clădire în care s-a hotărât şi semnat actul Unirii, are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun.

De la ora 13,00 va avea loc un ceremonial militar pe acorduri de fanfară şi vor defila 300 de miliari şi 25 de mijloace tehnice de luptă şi sprijin, respectiv TAB-uri, autospeciale de geniu sau autostaţii radio pentru subunităţile de transmisiuni. Potrivit comandantul Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, colonelul Marcel Domşa, parada militară a fost înlocuită cu un ceremonial militar.

”Ceremonialul militar dedicat aniversării zilei de 1 Decembrie este unul, spun eu, reprezentativ pentru Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne. Având în vedere faptul că în toate garnizoanele din ţară vor fi organizate evenimente, sigur că şi Alba Iulia este o garnizoană importantă şi în acest sens au fost stabilite de către Divizia 4 Infanterie Gemina, forţe care vor fi dislocate în Garnizoana Alba Iulia pentru a participa la acest eveniment. Pe lângă efectivele din Garnizoana Alba Iulia, vor mai participa efective ale MApN din garnizoanele Sebeş, Sibiu, Deva, Brad, iar din MAI, efective de la Târgu Mureş”, a spus Domşa.

Ca în fiecare an, ceremonialul se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, iar în dispozitivul de defilare vor fi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii, Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” şi ai Poliţiei Locale. Aceştia vor defila înarmaţi şi cu mijloace mobile.

Tot la orele prânzului vor fi gătite şi oferite gratuit localnicilor şi turiştilor 12.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi varză cu ciolan.Tradiţionala masă populară va fi oferită în acest an în mai multe puncte amenajate în curtea interioară a unităţii militare.

De la ora 14,30, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, vor începe spectacolele de muzică populară, la care sunt invitaţi să cânte mai mulţi artişti, între care Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, Ioan Bocşa şi Ionuţ Fulea. Ziua Naţională se va încheia cu un spectacol de artificii şi cu concertele susţinute de Iris, Compact şi Holograf.

1 Decembrie la Constanța. Decebal Făgădău a ales sobrietatea

La Constanța, primarul Decebal Făgădău a ales sobrietatea, în locul circului cu care cetățenii fuseseră obișnuiți de predecesorul său, Radu Mazăre. Câteva sute de militari, pompieri şi jandarmi vor participa la o ceremonie organizată în faţa Prefecturii Constanţa.

Şi în acest an, pentru cinstirea memoriei eroilor căzuţi pentru independenţa şi suveranitatea ţării, începând cu ora 09,00, la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial din Cimitirul Central va avea loc un ceremonial militar şi religios, unde se vor depune coroane de flori. Sunt invitaţi să participe şefi ai autorităţilor publice judeţene şi locale, reprezentanţi diplomatici acreditaţi la Constanţa, parlamentari, comandanţi ai structurilor teritoriale ale MAI şi MApN, şefi ai serviciilor publice deconcentrate, ai companiilor naţionale şi regiilor autonome.

Vor fi depuse coroane de flori şi la monumentele eroilor din celelalte localităţi ale judeţului. Ulterior, peste 500 de militari, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice de luptă şi intervenţie, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, vor participa la ceremonia militară dedicată Zilei Naţionale a României.

”Activităţile organizate în cooperare cu Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean Constanţa, se vor desfăşura vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11,00, pe Bulevardul Tomis, în faţa Prefecturii Constanţa”, au anunţat reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale. Circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Bulevardul Tomis, de la Capitol până la sensul giratoriu – ”Lupoaică”, iar peste 100 de jandarmi, poliţişti şi pompieri militari vor asigura măsurile de ordine publică la festivităţi.

De asemenea, de 1 Decembrie toate navele militare vor arbora Marele Pavoaz, iar navele comerciale, atât cele româneşti, cât şi cele străine, ancorate în Portul Constanţa vor ridica steagul României.

1 Decembrie la Timişoara. Concert Inna

La Timişoara, autorităţile locale au pregătit pentru 1 Decembrie o paradă militară, un concert în aer liber susţinut de Inna şi focuri de artificii. De asemenea, va fi inaugurat oficial târgul de Crăciun şi se va aprinde iluminatul festiv de sărbători.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat că la ora 11,30, în faţa Palatului Administrativ începe parada militară, la care participă aproximativ 350 de soldaţi. De la ora 19.00, timişorenii sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei, unde are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediţii a Târgului de Crăciun, iar apoi se va aprinde iluminatul festiv de sărbători.

După un spectacol de muzică populară, pe scena amplasată în centrul Timişoarei vor susţine concerte Alina Eremia, Pragu’ de Sus şi Inna. Seara se va încheia cu un foc de artificii.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au alocat pentru manifestările organizate de 1 Decembrie, pentru organizarea târgului de Crăciun şi a concertelor din centrul oraşului de Revelion suma de 800.000 de lei.

1 Decembrie la Arad. Irina Loghin și Dinu Iancu Sălăjanu

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Arad cu o paradă militară, concerte de muzică populară şi uşoară în aer liber, precum şi proiecţii de filme.

Manifestările de 1 decembrie vor începe la ora 11,00, când vor fi depuse coroane la Monumentul Eroilor din Piaţa Avram Iancu şi va fi intonat imnul de stat. În jurul orei 12,00, arădenii vor asista la o paradă militară.

De la ora 19,00, Primăria Arad organizează mai multe concerte de muzică populară pe scena amenajată în faţa Palatului Administrativ. “Va avea loc un concert folcloric extraordinar la care au fost invitaţi să susţină recitaluri artişti din toate regiunile ţării: Zorica Savu şi Mihaela Petrovici (Banat), Cristina Turcu Preda (Oltenia), Florica Zaha (Bihor), Vladuţa Lupău (Maramureş), Angelica Flutur (Bucovina), Dinu Iancu Sălăjanu (Transilvania), Irina Loghin (Muntenia)”, transmit reprezentanţii Primăriei Arad.

1 Decembrie la Sibiu. Concert de muzică simfonică

Un spectacolul devenit tradiţional al Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cindrelul Junii-Sibiului, la Sala Transilvania, şi retragerea cu torţe sunt cele mai importante evenimente care au loc pe 1 Decembrie la Sibiu.

La ora 9,00 este programat Onorul înaintaşilor Marii Uniri, la Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel, la ora 10,00 se depun coroane la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, iar la ora 11,00 va avea loc defilarea gărzii de onoare şi a trupelor, precum şi o expoziţie de tehnică militară, în parcarea Teatrul Naţional „Radu Stanca”. La Cercul Militar vor fi prezentate armamentul şi tehnica militară.

La ora 12,00, la Muzeul Asociaţiunii ASTRA, va avea loc manifestarea „150 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Academiei Române” – expoziţie de documente din colecţiile speciale ale Bibliotecii Astra Sibiu. La ora 12,30, este programată expoziţia fotodocumentară şi proiecţie de film, la Cercul Militar.

Spectacolul susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului”, de la Sala Transilvania începe la ora 15.00, accesul fiind liber, în limita locurilor disponibile. La ora 17,00, are loc retragerea cu torţe, organizată de structurile din cadrul Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică, pe traseul Cercul Militar – Sala Transilvania – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

De la ora 19,00, sibienii vor putea participa la concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Şi aici, accesul este gratuit, pe baza invitaţiilor ridicate anterior de la sediul Filarmonicii, în limita locurilor disponibile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.