Proiect. Păcănelele de la parterul blocurilor vor fi interzise! Cine le-a pus gând rău

Lucian Iliescu a pus gând rău păcănelelor

 

Păcănelele de la parterul blocurilor vor fi interzise, potrivit unui proiect inițiat de consilierul general al Capitalei, Lucian Iliescu.

Păcănelele au făcut multe victime până acum. Oameni în toată firea și-au pierdut casele și familiile iar în cazuri extreme unii dependenți s-au sinucis.

Consilierul municipal Lucian Iliescu este cel mai îngrijorat însă de tentația pe care o reprezintă păcănelele pentru copii. O tentație cu atât mai perfidă cu cât copiii practic se împiedică de pragurile acestor săli de joc din moment ce majoritatea lor funcționează la parterul blocurilor.

„În ultimii ani am văzut o afluență tot mai mare a jucătorilor care frecventează asemenea săli de joc. Din statisticile asociațiilor din domeniu avem în jur de 1,5 milioane de jucători în România, din care în București probabil 150 – 200.000. La nivel național, aproximativ 150.000 de jucători sunt depedenți de astfel de jocuri de noroc, sălile de joc au devenit unica lor preocupare în viață, unicul lor «job». Tot statistica spune că 20% dintre cei care frecventează aceste săli de joc devin dependenți. Altă statistică spune că, în rândul dependenților, una din cinci persoane au tentative de sinucidere. Dependenți fiind, e clar că acești oameni au o problemă gravă și din an în an sunt tot mai afectați. Devin o problemă pentru familiile lor, pentru comunitate și mai grav este că asistăm la o creștere tot mai alarmată a numărului jucătorilor tineri si foarte tineri. La 11, 12 ani de exemplu. Sălile spun că nu-i primesc dar nimeni nu le verifică. Problema se agravează și pentru că multe din aceste săli de joc oferă băutură gratis, mâncare gratuită iar asta constituie o atracție în plus”, a explicat Lucian Iliescu, pentru „Cetățeanul”, cum stau lucrurile în privința popularelor păcănele.

O problemă socială. Păcănelele de la parterul blocurilor vor fi interzise

Realizând pericolul, Lucian Iliescu a depus acum o săptămână, în calitate de consilier municipal, un proiect de hotărâre prin care vrea să reglementează funcționarea sălilor de joc pe raza Municipiului București.

„Pe scurt, doresc să nu mai existe acele păcănele la parterul blocurilor de locuit și mai mult decât atât, să nu mai existe săli de jocuri de noroc și cu păcănele – atenție, sălile de pariuri sportive pot să rămână dar fără să aibă în interiorul lor și păcănele – la mai puțin de 200 de metri de orice unitate de învățământ, spații de joacă pentru copii, parcuri – inclusiv instituții publice, spitale, cantine, internate, cămine. Vizate sunt și sediile Loto, pentru că și aceste sedii au în interiorul lor aparate de slot-machine, ceea ce nu mi se pare normal. Nu am nimic cu agențiile Loto care nu sunt la mai puțin de 200 de metri de o unitate de învățământ și la parterul blocurilor”, explică Iliescu.

Consilierul spune că demersul său a pornit după ce a stat de vorbă cu mai mulți dependenți de păcănele și a realizat cât de nocive sunt aceste jocuri de noroc, mai ales pentru copii „Proiectul meu a plecat de la patru sesizări, trei de la jucători de păcănele și una de la o mamă. Jucătorii au spus că au devenit dependenți fără voia lor și acum nu mai știu cum să iasă. Unul scrie că și-a pierdut tot – casă, mașină, bani, onoare și stima de sine – și că mă felicită dacă depun un astfel de proiect. Sălile de joc cu păcănele funcționează în general pe un bulevard sau pe o stradă principală, iar intrările în blocuri sunt la 2 – 3 metri de intrările în astfel de săli. Copii văd, sunt curioși și sunt șanse foarte mari să vrea să vadă personal ce e acolo. Sunt deja foarte multe cazuri cu copii care au furat bani și lucruri din casă pentru a putea să joace la păcănele. Sunt copii care din această cauză nu s-au mai dus la școală și oameni maturi care și-au pierdut serviciul din cauza acestor jocuri. Este chiar o problemă socială”, își argumentează Iliescu demersul.

Soluția: Păcănelele, la marginea Bucureștiului

Lucian Iliescu nu s-a mulțumit doar cu critici și avertizări, a avansat și o soluție: construirea unor cartiere ale jocurilor de noroc la marginea Capitalei. Proiect pe care l-a prezentat deja și celor care manageriază sălile cu păcănele.

„Eu m-am întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor care se ocupă de aceste săli de joc și am vorbit cu ei. Le-am spus că proiectul meu nu intră în vigoare mâine sau poimâine, va fi o dezbatere serioasă pentru ca să găsim cele mai bune soluții. Eu propun de altfel în proiect construirea unuia cartier al jocurilor de noroc. Sau pot să fie și mai multe, dar toate în extremitatea Bucureștiului și acolo să fie mutate în doi – trei ani sălile de joc. Cine își dorește, să se ducă acolo și să joace. Să bugetăm în acest an o anumită sumă de bani necesară efectuării unui studiu de impact. Aceste cartiere pot să fie construite de Primărie din bugetul propriu sau într-un parteneriat public-privat și eu am propus în proiect să bugetăm deja în acest an o anumită sumă de bani pentru efectuarea studiului de impact”, arată Iliescu.

Profitorii păcănelelor nu au mișcat încă

Chiar dacă Lucian Iliescu nu urmărește desființarea sălilor de joc, ci doar mutarea lor la periferia Bucureștiului, proiectul său nu poate fi pe placul proprietarilor acestor săli. Proprietari despre care de ani de zile se spune că au legături/asocieri cu lumea interlopă. O lume care, până acum cel puțin, nu a reacționat conform afirmațiilor făcute de Iliescu.

„Discuțiile au fost civilizate. Prietenii au făcut glume cu Lacul Morii, canalul Dunăre – Marea Neagră și mi-au spus să am grijă cu cine mă pun, dar vă spun că, dacă o să primesc cel mai mic semn în sensul acesta (amenințări – n.r.) mă adresez imediat organelor judiciare. Deocamdată vreau doar ca problema să fie serios dezbătută, iar dacă bucureștenii vor fi interesați poate ar fi bine și să existe un referendum, după alegerile europarlamentare binențeles”, a explicat Lucian Iliescu atunci când ”Cetățeanul” l-a întrebat dacă a fost sau nu amenințat în vreun fel.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.