Expert UE: centralele de apartament trebuie interzise. Brian vad Mathiesen confirmă dezvăluirile Cetateanul.net

Un cercetător danez care a condus un studiu la nivel european pentru reducerea emisiilor sectorului de încălzire, confirmă dezvăluirile făcute de Cetățeanul și spune că centralele de apartament trebuie interzise. Brian vad Mathiesen spune că singura soluție viabilă pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar și a altor gaze, este reprezentată de sistemele de încălzire centralizată, adică exact ce a dispărut din multe orașe ale României.

Brian vad Mathiesen este academician şi cercetător specializat în sisteme de energie inteligentă la Universitatea Aalborg din Danemarca. El este coordonatorul principal al Heat Road Europe, un proiect finanţat de UE, menit să dezvolte o strategie europeană în domeniu. Proiectul a analizat sistemele de încălzire din 14 ţări membre UE, printre care şi România.

centralele de apartament trebuie interzise
Brian vad Mathiesen trage un semnal de alarmă

Vad Mathiesen spune că 50-70% din gospodăriile din UE ar putea fi încălzite mai ieftin, prin intermediul reţelelor de termoficare. O dată sigură pentru interzicerea centralelor de apartament, în opinia sa, ar trebui să fie inclusă în strategia europeană 2050 pentru emisii scăzute de dioxid de carbon, ca fiind 2030.

”Am fost foarte bucuros când am văzut, în noiembrie anul trecut, că Comisia Europeană a pus pe tapet scenarii referitoare la emisii zero. Pe de altă parte, este trist că tehnologii cunoscute nu sunt implementate într-un sector atât de important ca încălzirea locuințelor. Gazul nu este o opțiune viabilă pentru a furniza apă caldă dacă vrem ca resursele regenerabile să se rărpândească în întregul sistem energetic, să avem încălzire ieftină și să prevenim risipa”, spune cercetătorul danez într-un interviu acordat Euractiv.

Centralele de apartament trebuie interzise. Termoficare plus anvelopare – cea mai bună soluție

El subliniază faptul că cea mai bună alternativă la centralele de apartament este reprezentată de sistemele de termoficare, în combinație cu anveloparea termică a clădirilor. Potrivit expertului, prin sistemele de termoficare poate fi pompată apă caldă din industrie, incinerarea deșeurilor. Obținută prin panouri solare, geotermală sau mixuri ale acestora.

”Țările care au deja infrastructură de termoficare funcțională sunt mai bine poziționate în tranziția de la combustibilii fosili la energia regenerabilă. Și asta pentru că poți foarte ușor să schimbi ceea ce pui pe conductă. Aceste mari unități de producție pot fi schimbate foarte ușor”, spune Brian vad Mathiesen.

Totul ține de densitatea populației din fiecare zonă, lasă să se înțeleagă expertul danez: ”Principala întrebare pe care trebuie să ți-o pui este: am vecini? Dacă răspunsul este nu, atunci este o idee bună instalarea unei surse individuale de căldură – este întâlnită în zonele rurale și poate fi combinată cu energia solară. Însă în zonele urbane este o idee mai bună să pui la punct o rețea de termoficare”.

Pe parcursul interviului, jurnalistul de la Euractiv susține că sistemele de termoficare sunt des întâlnite în țările nordice și în unele state fost comuniste din Est. ”Nu este adevărat”, replică Brian vad Mathiesen, care explică faptul că în Germania și Franța există destule sisteme de termoficare. ”În Franța, avem 10% din încălzire care se realizează prin sisteme de termoficare, iar în Germania procentul este de 12%. Pot adăuga faptul că Austria, de exemplu, are 25% încălzire centralizată”, a arătat el.

Centralele de apartament trebuie interzise, Londra folosește excesul de căldură de la metrou

Întrebat dacă are rost să construiești rețele de termoficare în toate orașele europene, chiar și acolo unde trebuie investit de la zero, cercetătorul a răspuns afirmativ. ”Da. Cu câțiva ani în urmă, eram la un eveniment unde se dicuta despre cum să reducem emisiile de carbon într-un oraș mare ca Londra. Erau multe discuții despre electricitate și gaze. Dar ambele industrii aveau un interes în a spune <noi avem soluția>. Dar dacă vrei să reduci emisiile într-un oraș ca Londra fără a apela la termolficare, ar trebui să triplăm sau chiar să mărim de patru ori rețeaua electrică. Și dacă vrei să atingi acest scop apelând la rețeaua de gaze pentru a obține apăcaldă la 50 de grade Celsius este o adevărată provocare. Pentru a reduce emisiile de carbon într-un oraș ca Londra, este mult mai realist să furnizezi apă caldă și să folosești căldură ieftină și asta este exact ce Londra încearcă să facă – utilizând căldura în exces de la metrou, pompe de căldură etc”, a mai spus Brian vad Mathiesen.

Centralele de apartament trebuie interzise. Olanda a luat deja decizia

Revenind la centralele de apartament, cercetătorul spune că ele ar trebui eliminate din Europa: ”Asta trebuie să facem dacă vrem cu adevărat scăderea emisiilor de carbon, să decidem o dată de eliminare a centralelor de apartament”. Brian vad Mathiesen susține că termenul limită depinde în funcție de fiecare țară și că în Olanda, de exemplu, deja s-a luat o asemenea decizie. ”UE ar trebui să promoveze o dată limită pentru centralele de apartament în fiecare țară, în funcție de circumstanțele naționale”, spune el.

Centralele de apartament trebuie interzise. Ucigașul din bucătăriile românilor

”Cetățeanul” a avertizat asupra faptului că centralele de apartament, pentru care au optat mulți români, sunt adevărate cutii cu otravă amplasate în bucătării. Dincolo de riscul de explozie – și, din păcate, nu au fost puține astele de incidente – centralele de apartament cresc riscul de cancer.

O demonstrează fără urmă de tăgadă academicianul Gheorghe Benga, care a realizat un amplu studiu despre efectele nocive ale centralelor de apartament asupra sănătății oamenilor, studiu care a fost înmânat tuturor celor care au condus țara în ultimii ani. La vremea respectivă, niciun oficial nu a luat în serios cercetările aprofundate ale profesorului Benga, dar asta nu înseamnă că riscul de cancer a dispărut. Pur și simplu, toată mizeria a fost băgată sub preș. Și în acest timp firmele care comercializează asemenea bombe cu efect întârziat fac profituri de milioane de euro cu prețul sănătății și chiar vieții românilor.

Centralele de apartament trebuie interzise. Bolile provocate de gazele arse

Flacăra gazului natural conţine agenţi genotoxici, mutageni, cancerigeni şi teratogeni ca: formaldehida, benzenul, hidrocarburi poliaromatice, ompuşi poliaromatici, radon, funingine, indiferent de condiţiile de ardere. Emisia funinginii este mai critică pentru dispozitivele casnice de încălzire, deoarece în cazanele de ardere mici temperatura este mai mică decât în cele mari, ceea ce face piroliza mai probabilă, scrie profesorul Gheorghe Benga.

Tot el avertizează asupra faptului că expunerea la poluanţii din gazul natural şi la produşii săi de ardere în stadiul embrionar şi fetal (deci a gravidelor) şi în copilărie poate produce anomalii congenitale şi deficienţe de dezvoltare. Poluarea prin produşii de ardere a gazului natural mai are şi efecte genetice, modifică gameţii, spermatozoidul şi ovulul, rezultând sterilitate masculină şi feminină şi deci scăderea natalităţii, iar efectele pot avea consecinţe şi pentru generaţiile următoare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.