Mai multe persoane au ajuns milionare în euro după ce au intrat ilegal în posesia a nu mai puțin de 39.000 metri pătrați de teren pe Calea Floreasca, nr. 240, cu girul unor directori din Primăria Capitalei.
O spune chiar un procuror DNA, care a semnat Ordonanţa privind trimiterea în judecată a mai multor directori din Primăria Capitalei.
Acte false, directori din Primăria Municipiului București (PMB) care au semnat cu ochii închiși, falși moștenitori și un prejudiciu de zeci de milioane de euro dat vistieriei Capitalei. Asa se poate descrie, în câteva cuvinte, cum au fost retrocedați 39.000 de metri pătrați de teren pe Calea Floreasca, fosta baza sportivă a RADET.
La 10 ani de la retrocedarea ilegală și la nouă ani de când Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice a formulat plângere penală, un procuror al Direcției Naționale Anticorupție a întocmit Ordonanță de trimitere în judecată, după ce a constatat cum s-a retrocedat ilegal terenul de lux.
Concret, povestea începe 2006, când șefii RADET și liderii de sindicat au formulat plangere penală împotriva a cinci persoane: Marian Mareș, Ion Mareș, Florica Pârâu, Anica Costea și Răzvan Constantin Filip, cei care au pus la cale retrocedarea ilegală. Asta, după ce cele trei persoane au intrat în posesia terenului, după ce au fabricat un întreg dosar, în perioada 2000-2006, iar judecătorii fie au fost induși în eroare, fie nu și-au făcut treaba cum trebuie.
Culmea este că aceștia au primit chiar două terenuri pe baza actelor false, unul la Gara Băneasa și cel de pe Calea Floreasca.
“Activitatea infracțională a fost inițiată de către Constantinescu George, care i-a determinat pe notificatorii Traian Mareș și Marian Mareș să formuleze cereri de restituire în natură a unor terenuri din zona Herăstrău, cunoscând că aceștia nu au drept legitim de a beneficia de măsurile reparatorii instituite prin legea 10/2001, însă fără a le aduce acestora la cunoștință această situație. După ce a obținut acordul celor care ar fi fost îndreptățiți să formuleze notificările pentru retrocedarea imobilului, Gheorghe Constantinescu a acționat în continuare în baza unor contracte de mandate încheiate cu descendenții lui Gheorghe Breazu, el ocupându-se integral de toate formalitățile necesare. Totodată, ca urmare a contractelor de cesiune încheiate cu notificatorii, Gheorghe Constantinescu a devenit și titular al drepturilor litigioase , alături de Măriuța Maria”, scrie în ordonanța semnată de procurorul Iuliana Crișan, datată 4 iunie 2015. Documentul a fost obținut de reporterii Cetateanul.net și arată pas cu pas cum a fost devalizată Municipalitatea de un teren care este o adevărată mina de aur.
Cert este că, și în prezent, în loc să se afle în posesia Primăriei Capitalei sau a RADET, terenul încă îngroașă ilegal conturile unor persoane.
Plângere penală dovedită după aproape 10 ani
Potrivit Ordonanței procurorului, în 2006, șefii Regiei de la acea vreme au depus o plângere penală împotriva celor care au revendicat terenul pe care se afla baza sportivă. În cadrul plângerii aceștia au reclamat faptul că Marian Mareș, Ion Mareș, Florica Pârău, Anica Costea au indus în eroare instanța și au obținut fraudulos 39.000 de metri pătrați de Calea Floreasca. Mai mult, aceștia au cerut în același timp încă un teren, pe baza acelorași acte, pe strada Mateloților (zona Gării Băneasa) cu o suprafață de 15.209 de metri pătrați.
După aproape nouă ani, procurorii le-au dat dreptate celor care au formulat plangerea: “Probele administrate în cauză dovedesc că Marian Mareș, Ion Mareș, Florica Pârâu și Anica Costea, prin mandatarul Gheorghe, au obținut, fără drept, de două ori în diferite locuri, invocând același act doveditor de proprietate, suprafețe de teren. (…) În dosarul 232/P/2014 al Direcției Anticorupție s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-ștințifică având ca scop, printre altele, identificarea terenului de 7 pogoane și 19 prăjini care i-a aparținut lui Gheorghe Breazu. Raportul a concluzionat faptul că terenul cu care a fost împroprietărit Gheorghe Breazu în anul 1864 este poziționat în zona satului Francez și pe o parte a parcului Herăstrău, nicidecum pe strada Meteloților nr. 1 sau pe Calea Floreasca, nr.240”.
Specialistul angajat de DNA ca să întocmească raportul a mai precizat că niciun specialist topograf nu avea cum să confunde zona Băneasa – Herăstrău. Totodată, el a explicat că Breazu a deținut practic în parcul Herăstrău, de unde a fost expropriat pentru a se face parc.
Experții moștenitorilor nu își mai amintesc ce au făcut
Procurorii DNA au încercat să afle cum a fost posibil ca niște experți să confunde atât de grav planurile topografice sau au făcut-o intenționat eroarea. Potrivit ordonanței datată 4 iunie, expertiza tehnică topografă a fost semnată de către expertul Răzvan Filip Constantin. Pe baza ei judecătorii au dat sentința de restituire a terenului de pe Calea Floreasca 240.
“Dacă amplasamentul era corect identificat, soluția de respingere, atât a cele formulate pec ale administrativă, cât și a acțiunii civile aflate pe rolul instanței, era previzibilă, dat fiind faptul că zona în care este localizat terenul a făcut obiectul exproprierii pe cauză de utilitate publică”, se mai precizează în documentul citat.
Chemat să explice cum a identificat terenul, Răzvan Filip Constantin a recunoscut că de fapt nu a făcut nicio măsurătoare și că s-a bazat pe actele livrate de presupușii moștenitori ai terenului de lux. Mai mult, acesta a susținut că în perioada 2003-2004 a fost căutat la domiciliu de către Nicolae Jiroveanu, care i-ar fi livrat două documentații întocmite deja și a fost rugat să își pună doar ștampila și semnătura, cee ce a și făcut, fără să verifice actele. Numai că atunci când procurorii l-au întrebat pe expertul tehnicean- Nicolae Jiroveanu dacă i-a dat hârtii lui Constantin, acesta a susținut că nu își mai amintește.
Moștenitorii și angajații Primăriei Capitalei, trimiși în judecată
Potrivit aceleași ordonanțe emise la începutul acestei luni, procurorii au decis trimiterea în judecată a lui Gheorghe Constantin, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu și a inculpaților Cecilia Manolescu, Bogdan Șoșoacă, Andrei –Gorge Creci, Ana Sandu, Victoria Mihaela Diacon, Marcela-Diana Mitroi și Haida Luminița Mihuțu, membri în comisia de aplicare a Legii 10/2001, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în ceea ce privește modalitatea de restituire în natura a terenului pe pe strada Meteloților. Iar, în ceea ce privește retrocedarea ilegală a terenului de pe Calea Floreasca, procurorii au decis deschiderea unui nou dosar unde se fac cercetări.
Cetățeanul.net va prezenta, în episoadele următoare, documente explozive si mărturii ale angajaților din Primăria Capitalei legate de acest caz.
Cetățeanul TV