duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăBiserica Reformată din Cluj Napoca, restaurată cu bani europeni. Ce a spus...

Biserica Reformată din Cluj Napoca, restaurată cu bani europeni. Ce a spus primarul Emil Boc

-

Biserica ReformatăBiserica Reformată Centrală din Cluj Napoca, cea mai mare clădire în stil gotic din Transilvania, a fost sfințită duminică de episcopul Kato Bela, după ce a trecut printr-un amplu proces de restaurare cu fonduri europene.

Lăcașul de cult, fondat de Matei Corvin la finalul secolului al XV-lea, a fost restaurat cu fonduri europene, dar și cu sprijinul Guvernelor de la București și Budapesta. Lucrările, care au durat doi ani, au costat aproape 19 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei finanțare europeană.

Biserica Reformată a necesitat o serie de lucrări de igienizare și curățare, dar, din cauza vechimii și a unora dintre materialele folosite la construire, clădirea le-a pus proiectanților și probleme de rezistență. Scopul principal al amplei lucrări de restaurare a fost, dincolo de consolidarea structurală și restaurarea fizică, reabilitarea spațiilor bisericii, precum și a turnului și a porticului claustrului.

„Eparhia reformată din Ardeal are peste 650 de biserici, multe dintre ele se află în categoria A și B de monumente, iar necesitatea de restaurare a lor depășește capacitățile eparhiei. Chiar această construcție a Bisericii Reformate Centrale a fost făcută cu sprijinul unor oameni bogați care au contribuit la ridicarea ei. De aceea, nu ne putem aștepta ca numai din donațiile enoriașilor să putem conserva și păstra aceste clădiri. Prin urmare, este important să amintim că restaurarea a fost posibilă cu sprijinul UE și al Guvernelor român și maghiar”, a declarat episcopul Kato Bela.

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat că Biserica Reformată a fost și este o bijuterie arhitectonică și un monument foarte important pentru oraș, pe care municipalitatea îl va promova de câte ori va avea ocazia. „Aici, la Cluj, avem acest avantaj de a fi diferiți, dar împreună și cred că în asta constă puterea noastră. Avem nu mai puțin de cinci religii reprezentate în Cluj. Nu veți găsi cu ușurință azi în lume o asemenea diversitate, o asemenea îmbinare a cupolelor bizantine cu turnurile gotice. Avem șansa de a avea un obiectiv modern, restaurat la standarde europene, cu care primăria se va mândri. Este o bijuterie arhitectonică”, a spus primarul.

Cunoscută și sub numele de Biserica Reformată din Ulița Lupilor (cum i se spunea în vechime străzii Mihail Kogălniceanu de azi), clădirea a fost construită între anii 1486-1503. Potrivit istoricului clujean Lukacs Jozsef, primul document referitor la înălțarea lăcașului de cult datează din 9 septembrie 1486. Atunci primarul Clujului, Szabo Ambrus, și consiliul orașului au decis să doneze călugărilor franciscani un teren aflat în imediata apropiere a Bastionului Croitorilor pentru a se ridica o biserică și o mănăstire.

La festivitatea de duminică au participat și ministrul maghiar pentru Resurse Umane, Balog Zoltan, secretarul Comisiei de politică externă în cadrul Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, precum și secretarii de stat din Guvernul Ungariei Potapi Arpad și Novak Katalin, dar și viceprimarul Anna Horvath, vicepreședintele CJ Cluj, Istvan Vakar și eurodeputatul PPE Iuliu Winkler.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

ANAF dă prime uriaşe angajaţilor care execută mai mulţi români

0
Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. CITEŞTE ŞI: ANAF a pierdut un proces după ce...